Γιορτή γαλλοφωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη γαλλοφωνία διοργανώνοντας ενδιαφέρουσες ειδικές εκδηλώσεις.

Γαλλία Γαλλική σημαία © Rafael Garcin

Με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα "Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων": Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας είναι οι ακόλουθες : 

 • Έκθεση "Visitations": Φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη (14 – 24/5)
  Bistrot Paris-Athènes Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (Δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων), η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Τα ιδιωτικά δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων, αποκαλούμενα και δωμάτια θαυμάτων, έδωσαν τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό έκτοτε στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη εμφανίζονται στο εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Χατζηασλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. 
Η προσωπική του δουλειά εξετάζει το τοπίο, την δόμηση, την κατασκευή και ψυχογεωγραφία του χώρου. Μελετάει την ιστορική μνήμη, τις παρούσες συνθήκες, και τα εικαζόμενα μέλλοντα κατοικημένων περιβαλλόντων, καθώς και την σημασία τους για εκείνους που ζουν, δημιουργούν, αλληλοεπιδρούν και εξελίσσονται μέσα σε αυτά. Έχει καταγράψει την εξέλιξη και το μεταβαλλόμενο κοινωνικό και αστικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς και σε τοποθεσίες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή. Είναι μέλος της κολεκτίβας Depression Era.
Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια έκθεσης : 14/3, 7 μ.μ | Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Δευτέρα ως Παρασκευή, 9 π.μ – 5 μ.μ, Σάββατο: 9 π.μ-3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

 • Παράσταση: "Η Γαλλία μου" (10/3, 7.30 μ.μ)
  Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Με την ευκαιρία της 30ης Επετείου της ένταξης της Ρουμανίας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, παρουσιάζουν το θέαμα "Παράσταση Η ΓαλλίαΜου",  μια περφόρμανς "ποίησης και χορού" όπου ο χορογράφος και χορευτής GigiCaciuleanuαφηγείται τον εαυτό τουμε χορευτικές κινήσεις, αλλά και με ποιήματα ή σχέδια. Στη συνέχεια, η Κριτικός Θεατρικής Τέχνης, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου LudmilaPatlanjoglu Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (IATC), παρουσιάζει τη γαλλική έκδοση του βιβλίου της "GigiCaciuleanu -Ο Άνθρωπος Χορευτής".

Παράσταση στα γαλλικά | Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων εδώ

 • Απονομή βραβείων Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 (16/3, 10 π.μ)

Απονομή βραβείων του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023, στις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν, παρουσία των καθηγητριών και των καθηγητών τους.
Εκδήλωση αποκλειστικά για τα βραβευμένα σχολεία της Αττικής

 • Διάλεξη της Rennie Yotova (διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αρμόδια για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο) - "Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος: τα γαλλικά, μια ελκυστική γλώσσα για τους νέους" (16/3, 6.30 μ.μ)
  Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Συντονισμός: Ελένη Τατσοπούλου (αναπληρώτρια καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ, Carole Perreto (ειδική σύμβουλος εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης)

Καθιερώνοντας τη γαλλική γλώσσα ως συνδετικό κρίκο μίας κοινότητας λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης της πολυμορφίας και της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σύνοδος Κορυφής στη Τζέρμπα της Τυνησίας το 2022 ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τη γαλλική γλώσσα στο πλαίσιο της γλωσσικής πολυμορφίας της γαλλοφωνίας, η οποία ενθαρρύνει μεταξύ άλλων, τη χρήση και τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο. Η νεολαία εκπροσωπεί δικαίως την εξαιρετική δυναμική της γαλλικής γλώσσας μέσα από τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ένταξη στην απασχόληση και την προσδοκία για ένα κόσμο που θα εμπλουτίζεται από τη διαφορετικότητα του Άλλου. 

Η Rennie Yotova, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, έχει εκδώσει πολυάριθμα βιβλία στα γαλλικά και στα βουλγαρικά. Έχει μεταφράσει και συγγράψει πληθώρα λογοτεχνικών δοκιμίων και δύο ποιητικές συλλογές. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στο Ντακάρ. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων. 

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων ως τις 10/3 εδώ | Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

 • Παράσταση: " Le Peu du Monde ", του Éric Sénat (3/4, 7.30 μ.μ)
  Με τους Vojta Janyska και Σοφία Αλεξάνδρου
  Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Δύο χρόνια μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Vojtěch Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης Éric Cénat ενώνουν τις τέχνες τους για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης. Η ποιητική συλλογή "Το λίγο του κόσμου"(Le peu du monde) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων της Κικής Δημουλά. Γραμμένο το 1971 και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, το έργο αυτό της έχει χαρίσει παγκόσμια φήμη. Απεικονίζει το πέρασμα του χρόνου, την καθημερινή ζωή και τη μοναξιά με έναν γλυκόπικρο ύφος. Το μοναδικό της όραμα εξακολουθεί να έχει απήχηση και σήμερα. Για να εικονογραφήσουν αυτό το διαχρονικό έργο, οι τρεις ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνδυάζουν, επί σκηνής, μουσική δημιουργία στο πιάνο, προφορικές ή τραγουδισμένες γαλλικές και ελληνικές φωνές και κινούμενες προβολές ακουαρέλας. Ένας τρόπος για να δώσουν ζωή σ’αυτό το έργο και να το κάνουν αιώνιο.

Απαιτείται κράτηση από τις 24/3 εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το νέο τεύχος "ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ" των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

Το περιοδικό διατίθεται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων My market, αλλά και στο e-shop στη συμβολική τιμή των 0,40€, που προσφέρονται για καλό σκοπό.

27/03/2023

Τρία νέα μαγαζιά στην πολύχρωμη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Ρούχα για surfers και skaters, vibrators και προχωρημένες κάλτσες με ευφάνταστα quotes, design βιβλία, αφίσες και κάρτες με υπέροχες εικονογραφήσεις. Χαρτογραφούμε και παρουσιάζουμε τρία νέα μαγαζιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και μιλάμε με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αφιέρωμα στον κουήρ σκηνοθέτη Jurgen Bruning

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ΛΑΛΑ, συζητήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα δημιουργό και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25 έως 31/3.

Μύθοι και αλήθειες για την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα, τον σεξισμό και τη γυναικεία ενδυνάμωση που έφερε στην επιφάνεια η ημερίδα "Women Who Dare"

Σκληρές αλήθειες αλλά και τρόπους δράσης έφερε στο προσκήνιο η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο".

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Ολοκαίνουρια εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με τη σφραγίδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

"Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" με το Βασίλη Ζούλια

Οι λάτρεις της υψηλής ραπτικής έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Βασίλη Ζούλια, σχεδιαστή μόδας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.