Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΚΠΙΣΝ προσβασιμότητα © Nikos_Karanikolas

Με στόχο την προβολή της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε από τις 19 μέχρι τις 28 Απριλίου ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Η κα Stohl είναι καθηγήτρια για ζητήματα αναπηρίας στο California State University, ηθοποιός και συνεργάτιδα του αμερικανικού περιοδικού "New Mobility Magazine", που εξειδικεύεται σε θέματα ποιότητας ζωής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Το fam trip υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οριζόντιου Στόχου Ι "Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)" και ειδικότερα του Έργου "Διασύνδεση Δράσεων Προσβασιμότητας στον Πολιτισμό με τον Προσβάσιμο Τουρισμό", που προβλέπεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του Υπουργείου Τουρισμού. Σκοπός του Οριζόντιου Στόχου Ι είναι η προσπάθεια για την υιοθέτηση και την καθιέρωση δημόσιων πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού, όπως ενδεικτικά η βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας.

Την κα Stohl υποδέχτηκε στην Αθήνα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομοθετικού Συντονισμού και Καλής Νομοθέτησης του Υπουργείου Τουρισμού και Σημείο Αναφοράς για θέματα ΑμεΑ στο Υπουργείο Τουρισμού, Σπύρος Παρθένης, ο οποίος τη συνόδευσε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου παρακολούθησε παράσταση χορού. Η κα Stohl ξεναγήθηκε, επίσης, στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της ελληνικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής (Ακρόπολη και Μουσείο Ακρόπολης, Ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο κ.ά.) και επισκέφθηκε χώρους πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ellinikon Park Experience και το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ

Παράλληλα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), υπό τον γενικό γραμματέα της, Βασίλη Κούτσιανο. Κατά τη συνάντηση, η κα Stohl ενημερώθηκε τόσο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε χώρους όπου συγκεντρώνονται τουρίστες (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία, πλοία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.) όσο και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το ελληνικό κράτος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Η πανεπιστημιακός, ηθοποιός και αρθρογράφος από τις ΗΠΑ πραγματοποίησε, ακόμα, ημερήσια εκδρομή στο Ναύπλιο, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο και στη συνέχεια αναχώρησε για την Κρήτη για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού της. Εκεί επισκέφθηκε το Ηράκλειο, την Κνωσσό, τα Χανιά, όπου ξεναγήθηκε σε τοπικό οινοποιείο και βιολογική φάρμα, την Ιερά Μονή Αρκαδίου, την αρχαία Ελεύθερνα, το χωριό Μαργαρίτες με το εργαστήριο παραδοσιακής κεραμικής και την πόλη του Ρεθύμνου.

Βραβευμένο περιοδικό

Το "New Mobility Magazine" έχει τιμηθεί κατά καιρούς με σημαντικά βραβεία στις ΗΠΑ, όπως το Independent Press Award (2006) από το Utne Reader, το "Maggie for best buyer’s guide" από την Western Publications Association, το "Ozzie for best redesign from Folio" κ.ά.

Το άρθρο της κας Stohl σχετικά με την προσβασιμότητα και τις υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα στους ελληνικούς προορισμούς θα δημοσιευτεί στο φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.