Το νέο πόνημα του Πάνου Βλαγκόπουλου στο Ωδείο Αθηνών

Η έκδοση «Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια» αποτελεί μέρος της σειράς του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών.

Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια

Το Ωδείο Αθηνών παρουσιάζει το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου (6 μ.μ.), το νέο πόνημα του Πάνου Βλαγκόπουλου με τίτλο "Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια": Από τον Haxthausen στον Vinée ή Εκατό χρόνια δυτικοευρωπαϊκού βλέμματος στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι, που κυκλοφορεί από τον οίκο Edition Orpheus και αποτελεί μέρος της σειράς εκδόσεων του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών. 

Το βιβλίο αποτελείται από την έκδοση πέντε δυτικοευρωπαϊκών συλλογών με εναρμονισμένα δημοτικά τραγούδια. Το μουσικό μέρος συνοδεύεται από εισαγωγές στις συλλογές και κείμενα σχετικά με το ενδιαφέρον των πρώτων Ευρωπαίων διανοουμένων, όπως ο Johann Gottfried Herder, για τον Λαό και τον πολιτισμό του, και πιο ειδικά για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι (εννοούμενο ως κείμενο και μουσική). Από τις παρουσιαζόμενες εδώ συλλογές, μόνον η μία είναι σχετικά γνωστή (αυτή του Bourgault-Ducoudray), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά: αυτές του Werner von Haxthausen (1780-1843), του Leopold Schefer (1784-1865), του Aramis (ψευδώνυμο του Περικλή Αραβαντινού, 1859[;]-1932) και του Anselme Vinée (1847-1921). 

Εκ μέρους του Ωδείου Αθηνών θα μιλήσουν o Νίκος Τσούχλος (Πρόεδρος ΔΣ του Ωδείου Αθηνών), o Χάρης Ξανθουδάκης (Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών). Για την έκδοση θα μιλήσουν επίσης ο Αλέξης Πολίτης (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και ο Παναγιώτης Πούλος (Επίκ. Καθηγητής ΤΜΣ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και την πιανίστα Αθηνά Φυτίκα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Ύπατη Αρμοστεία προσφέρει βοήθεια για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία

Ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται στο πεδίο και παρέχουν σωτήρια βοήθεια στις οικογένειες που έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή.

08/02/2023

Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με το "Όλοι Μαζί Μπορούμε" και τους Δήμους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν με οχήματα της Περιφέρειας σε αποθηκευτικούς χώρους του ΣΕΦ και ακολούθως άμεσα θα αποσταλούν στην Τουρκία, με μεγάλα φορτηγά.

Κομψές δημιουργίες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στο "Madame Fraise"

Η "Madame Fraise" χαρίζει και φέτος τις πιο ελκυστικές και φινετσάτα γλυκές απολαύσεις για τη γιορτή των ερωτευμένων.

Πρόσκληση από τον Δήμο Αθηναίων για ανθρωπιστική βοήθεια των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας

Από αύριο Τετάρτη στο Δημαρχείο της Αθήνας, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και στις Λέσχες Φιλίας, συγκεντρώνονται είδη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Η Όλγα Μαλέα διάβασε "Tα Παιδιά της Μεγάλης Σιωπής" της Μάιρας Παπαθανασοπούλου, που θα μπορούσαν να γίνουν μια "πραγματικά Ευρωπαϊκή τηλεοπτική σειρά"

Η γνωστή σκηνοθέτρια της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προτείνει το βιβλίο για τον έρωτα δύο νέων υπό το βλέμμα των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.