Το νέο πόνημα του Πάνου Βλαγκόπουλου στο Ωδείο Αθηνών

Η έκδοση «Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια» αποτελεί μέρος της σειράς του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών.

Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια

Το Ωδείο Αθηνών παρουσιάζει το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου (6 μ.μ.), το νέο πόνημα του Πάνου Βλαγκόπουλου με τίτλο "Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια": Από τον Haxthausen στον Vinée ή Εκατό χρόνια δυτικοευρωπαϊκού βλέμματος στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι, που κυκλοφορεί από τον οίκο Edition Orpheus και αποτελεί μέρος της σειράς εκδόσεων του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών. 

Το βιβλίο αποτελείται από την έκδοση πέντε δυτικοευρωπαϊκών συλλογών με εναρμονισμένα δημοτικά τραγούδια. Το μουσικό μέρος συνοδεύεται από εισαγωγές στις συλλογές και κείμενα σχετικά με το ενδιαφέρον των πρώτων Ευρωπαίων διανοουμένων, όπως ο Johann Gottfried Herder, για τον Λαό και τον πολιτισμό του, και πιο ειδικά για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι (εννοούμενο ως κείμενο και μουσική). Από τις παρουσιαζόμενες εδώ συλλογές, μόνον η μία είναι σχετικά γνωστή (αυτή του Bourgault-Ducoudray), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά: αυτές του Werner von Haxthausen (1780-1843), του Leopold Schefer (1784-1865), του Aramis (ψευδώνυμο του Περικλή Αραβαντινού, 1859[;]-1932) και του Anselme Vinée (1847-1921). 

Εκ μέρους του Ωδείου Αθηνών θα μιλήσουν o Νίκος Τσούχλος (Πρόεδρος ΔΣ του Ωδείου Αθηνών), o Χάρης Ξανθουδάκης (Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών). Για την έκδοση θα μιλήσουν επίσης ο Αλέξης Πολίτης (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και ο Παναγιώτης Πούλος (Επίκ. Καθηγητής ΤΜΣ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και την πιανίστα Αθηνά Φυτίκα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.