Ένα συνέδριο για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι στην Τεχνόπολη

Ένα τριήμερο γεμάτο διαλέξεις και συναυλίες με γνωστούς μουσικούς του χώρου.

Athens Streaming | Τολμηρό ανεξάρτητο σινεμά, ανατριχιαστική λύρα απ’ το Σινόπουλο κι ο λόγος στην Γενιά Ζ

Η Αστική Λαϊκή Μουσική, όπως ορίζουμε επίσημα το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είναι μια "γλώσσα", που όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει ανάγκη τη "γραμματική" της, δηλαδή την ορολογία και το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της. Στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί, να ενταχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να εξελιχθεί. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπληρωθεί το κενό που έχει αφήσει η έλλειψη της βιωματικής μετάδοσης, που χαρακτήριζε την έως τώρα μετάδοση της από γενιά σε γενιά. Η "γραμματική" αυτή λείπει από την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τις περισσότερες λαϊκές μουσικές άλλων πολιτισμών.

Η επίσημη αναγνώριση των λαϊκών οργάνων από την Πολιτεία τον Ιανουάριο του 2021, η διαβάθμιση των σπουδών της λαϊκής μουσικής και η ένταξη τους στην επίσημη ωδειακή εκπαίδευση, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεωρητικού συστήματος για την αστική λαϊκή μουσική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023, με 8 μουσικούς και εκπαιδευτικούς, 4 τραγούδια - ένα από κάθε περίοδο της αστικής λαϊκής μουσικής -  και 8 μορφολογικές και τροπικές αναλύσεις των 4 ίδιων τραγουδιών.

Συμμετέχουν οι Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Ανδρίκος, Κώστας Τσούγκρας, Θεοδώρα Αθανασίου, Λευτέρης Τσικουρίδης, Δημήτρης Μυστακίδης. H είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας των διαλέξεων κάθε ημέρας, θα ακολουθήσουν συναυλίες.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μουσικές διαδρομές "Από τον Μπαχ στους ρεμπέτες του Πειραιά"

Το Guitarte ensemble και ο τραγουδιστής Δημήτρης Βουτσάς παντρεύουν διαφορετικούς ήχους και εποχές σε μια ιδιαίτερη βραδιά.

08/02/2023

And Also The Trees: Goth/post-punk καταχνιά και κραυγές ενθουσιασμού στο "Gagarin"

Σε μια ελκυστική double bill σύμπραξη με τους Legendary Pink Dots (που έμειναν αμφιλεγόμενοι), οι Βρετανοί πήραν μέρος στους εορτασμούς του "Death Disco", τιμώντας τα 10 του χρόνια με τον καλύτερο τρόπο.

Η Μαρία Κοτρότσου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Στη συναυλία της θα την πλαισιώνει η παιδική χορωδία της Λεόντειου Σχολής, υπό τη.θυνση της Νικόλ Πρίντεζη

Έχεις χάσει τα πάντα μα επιμένεις

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Στέρεο Νόβα, με αφορμή την τελετή έναρξης της "2023 Ελευσίς", δεν καταλάβαινα αν έλειπαν αυτοί ή εγώ.

H Rosalía είναι η πρώτη headliner του Release Athens Χ SNF Nostos

Tο Release Athens συναντά το SNF Nostos για ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά γεγονότα του καλοκαιριού.

"Ταξίδι στη Λατινική Αμερική" με τον Yoel Soto και την Κλαίτη Σωτηριάδου

Η σειρά συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή "Jazz στο Μουσείο" συνεχίζει το αφιέρωμα "Ποίηση και Jazz".

Ένα μουσικό αναλόγιο για τη ζωή και το έργο της Frida Kahlo

Η ευρηματική ερμηνεία της ηθοποιού Ματθίλδης Μαγγίρα αναδεικνύει την ιστορία της Κάλο μέσα από τη σωματική της ιδιορρυθμία, ενώ, η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος πλαισιώνουν μουσικά αυτό το ταξίδι της εικαστικού.