Ένα συνέδριο για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι στην Τεχνόπολη

Ένα τριήμερο γεμάτο διαλέξεις και συναυλίες με γνωστούς μουσικούς του χώρου.

Athens Streaming | Τολμηρό ανεξάρτητο σινεμά, ανατριχιαστική λύρα απ’ το Σινόπουλο κι ο λόγος στην Γενιά Ζ

Η Αστική Λαϊκή Μουσική, όπως ορίζουμε επίσημα το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είναι μια "γλώσσα", που όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει ανάγκη τη "γραμματική" της, δηλαδή την ορολογία και το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της. Στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί, να ενταχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να εξελιχθεί. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπληρωθεί το κενό που έχει αφήσει η έλλειψη της βιωματικής μετάδοσης, που χαρακτήριζε την έως τώρα μετάδοση της από γενιά σε γενιά. Η "γραμματική" αυτή λείπει από την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τις περισσότερες λαϊκές μουσικές άλλων πολιτισμών.

Η επίσημη αναγνώριση των λαϊκών οργάνων από την Πολιτεία τον Ιανουάριο του 2021, η διαβάθμιση των σπουδών της λαϊκής μουσικής και η ένταξη τους στην επίσημη ωδειακή εκπαίδευση, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεωρητικού συστήματος για την αστική λαϊκή μουσική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023, με 8 μουσικούς και εκπαιδευτικούς, 4 τραγούδια - ένα από κάθε περίοδο της αστικής λαϊκής μουσικής -  και 8 μορφολογικές και τροπικές αναλύσεις των 4 ίδιων τραγουδιών.

Συμμετέχουν οι Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Ανδρίκος, Κώστας Τσούγκρας, Θεοδώρα Αθανασίου, Λευτέρης Τσικουρίδης, Δημήτρης Μυστακίδης. H είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας των διαλέξεων κάθε ημέρας, θα ακολουθήσουν συναυλίες.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.