Τα δωρεάν της εβδομάδας (29/10-4/11): Τελευταίες μέρες με το "Maman" στο Νιάρχο και ένα "Σimposio" στη Βαρβάκειο

Από το Νιάρχο στην Τεχνόπολη και από τη Βαρβάκειο σε διάσημες αθηναϊκές γκαλερί, αυτά είναι τα events που μπορείς να επισκεφθείς στην πόλη αυτή την εβδομάδα χωρίς εισιτήριο.

Louise Bourgeois, Maman (2000), ΚΠΙΣΝ Νίκος Καρανικόλας © The Easton Foundation Άδεια αναπαραγωγής από τον ΟΣΔΕΕΤΕ, Αθήνα, και τη VAGA at ARS, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την αποχώρηση του εμβληματικού γλυπτού της Μπουρζουά "Maman" από το ΚΠΙΣΝ, και το πάρκο μας καλεί σε μία τελευταία περιήγηση (4/11, 5.15 μ.μ.) στην εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση παρέα με τη Γαλήνη Νόττι, βοηθό επιμελήτρια του ΝΕΟΝ. Και όπως πάντα, ο Νιάρχος είναι το ιδανικό μέρος για ελεύθερη άθληση, με προγράμματα όπως "Αθλητισμός για Όλους" στις 29 & 30/10, "SNF Running Team" για διαλειμματική προπόνηση στίβου ή μαθήματα Tai Chi στο Ξέφωτο του πάρκου (29/10, 8.30 π.μ.).

Όσοι επιθυμείτε μια πιο χαλαρή εξόρμηση στη φύση, μπορείτε να βολτάρετε στον Εθνικό Κήπο και να ανακαλύψετε τη νέα έκθεση επαυξημένης πραγματικότητας "Seeing the invisible" ή, αν βρεθείτε κοντά στο Γκάζι, να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου όπου η επετειακή έκθεση "Θυμάμαι το ‘22" θα φιλοξενείται έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στις 4 Νοεμβρίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα λογοτεχνικά έργα που έχουν διασκευαστεί σε κόμιξ ή graphic novel και, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θα τρέχουν παράλληλα workshops, ομιλίες και μια διεθνή έκθεση. Ακόμη, η The Blender Gallery δονείται σε πανκ ροκ ρυθμούς με την έκθεση φωτογραφικού βιβλίου "But, Why Palanka" του Θοδωρή Βρανά (3-5/11), ενώ το Tavros προβάλλει την Τετάρτη 2/11 (8.30 μ.μ.) το φιλμ "Leviathan" των Λισιέν Καστέϊν-Τέιλορ και Βερένα Παραβέλ, στο πλαίσιο της έκθεσης "The Sea Around Us". 

The Sea around us
Στιγμιότυπο, Leviathan των Lucien Castaing-Taylor και Véréna Paravel, 2012 © Arrête Ton Cinéma

Για τους βιβλιοφάγους, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους διοργανώνει ένα μεγάλο μπαζάρ βιβλίου με εκδόσεις του ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται  πρωτότυπες και μεταφρασμένες μελέτες από όλο το φάσμα των επιστημών, καθώς και έργα της αρχαίας και νεότερης λόγιας γραμματείας, βιβλία τέχνης, φωτογραφικά λευκώματα, βιβλία γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, τη Μικρασιατική Καταστροφή κ.ά. Το μπαζάρ θα διαρκέσει από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τέλος, η ιστορική Βαρβάκειος Αγορά μετατρέπεται σε ένα πρωτότυπο "Σimposio": κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα και μέχρι το τέλος της άνοιξης, ξεκινώντας από τις 30/10 (1-11.30 μ.μ.), η αγορά θα φιλοξενεί μια μοναδική γιορτή με dj sets, ζωντανά περφόρμανς καλλιτεχνών και πάγκους με πιάτα από διάφορες χώρες, τα οποία θα συνοδεύονται φυσικά από ποτό σε αυτοσχέδια μπαρ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Sea Around Us

  • Μεικτά Μέσα

Η θάλασσα μπορεί συνήθως να σχετίζεται με έννοιες όπως η γαλήνη και η ανεμελιά, αλλά στο Tavros οι καλλιτέχνες τη συνδέουν και με τον μόχθο, την προσδοκία, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα. Η έκθεση είναι μια σύγχρονη ανάγνωση της θάλασσας και των λιμανιών που προέκυψε μέσα από μια διετή έρευνα του Εργαστηρίου Ιστορία και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ).

Θυμάμαι το ‘22

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ηχητικά αρχεία με προφορικές μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούν τη βασική εκθεσιακή συλλογή, ενώ η ίδια η έκθεση συνομιλεί με τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μαρτυρώντας τόσο το ταξίδι της προσφυγιάς όσο και του φωταερίου. 8 εκθεσιακές θεματικές καθοδηγούν τον επισκέπτη βοηθώντας τον να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και του μουσείου στην Τεχνόπολη.

Θοδωρής Βρανάς. But, Why Palanka

  • Φωτογραφία

Το φωτογραφικό βιβλίο του Θοδωρή Βρανά αφορά το tour που έκανε με τη μπάντα του Pale Oaks στα Βαλκάνια, ακολουθώντας το μουσικό σχήμα Bandage.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.