Φυσική κληρονομιά με άγρια μανιτάρια και τρούφες στην Αρναία

Μια νέα γαστρονομική ταυτότητα με τίτλο «μανιτάρι Αρναίας» εντάσσεται σταδιακά σε κάρτες μενού και εμπλουτίζει νέα πιάτα στις επιχειρήσεις εστίασης.

Μανιτάρια Αρναίας

Μια οργανωμένη και πιστοποιημένη μανιταροκαλλιέργεια στο Χολομώντα, ο Δασόκηπος (Forest Garden), προσθέτει έμπνευση και λόγο στην Αρναία να δημιουργήσει νέα γαστρονομική ταυτότητα με τίτλο "μανιτάρι Αρναίας", που εντάσσεται σταδιακά σε κάρτες μενού και εμπλουτίζει με νέα πιάτα:  

  • επιλεγμένα τοπικά restaurants, 
  • καταστήματα εστίασης,
  • επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου,
  • all day café bars. 

Μανιτάρια Αρναίας

Δεδομένου ότι η εν λόγω μανιταροκαλλιέργεια διαθέτει πολλά είδη άγριων μανιταριών, διοχετεύοντας στο εμπόριο εξαιρετικές ποικιλίες:

  • φρέσκων ή αποξηραμένων, 
  • τρούφες,
  • παραγώγων προϊόντων, όπως πάστες, κρέμες και πολτούς μανιταριών, 

οι επιχειρηματίες της Αρναίας πειραματίζονται, τολμούν και δημιουργούν συνταγές, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται εξαιρετικά καινοτόμες.

Μανιτάρια Αρναίας 2

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το επιδόρπιο του ρυζόγαλου "με άγρια μανιτάρια" που προσφέρεται στο Eleni Café Bistrot, ενώ η παραδοσιακή "σούπα τραχανά", που σερβίρεται ως πρωινό στον παραδοσιακό ξενώνα Ikies Alexandrou – Aristotelous απογειώνεται γευστικά με την προσθήκη σε αυτήν αποξηραμένων μανιταριών. 

Μανιτάρια Αρναίας 3

"Πίτσες με λάδι τρούφας" ή "πίτσες με άγρια μανιτάρια και τρούφα" στο ΑΙΓΙΓΜΑ Café Bar και στον Πολυχώρο Γαστρονομίας Aristotelous αντίστοιχα συνδυάζονται με τα κίτρινα και λευκά τυριά του Θεόφιλου Καραγιάννη, δημιουργώντας πεντανόστιμους συνδυασμούς.

Μπρουσκέτες με αλείμματα μανιταριών το Café Bar Pasalimani, αλλά και υπέροχα ψητά ή τηγανιτά μανιτάρια συνδυασμένα με ντόπια κρεατικά στην παραδοσιακή ταβέρνα Πλάτανος έρχονται να συμπληρώσουν την τοπική μοναδικότητα της νέας γαστρονομικής αναζήτησης. 

Στο Traditional Restaurant Bakatsianos οι πιο gourmet δημιουργίες ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα παραδοσιακή τεχνική, η οποία αναδεικνύει το βάθος της φυσικής καταγωγής και των ανθρώπινων συνηθειών του τόπου. Ξεχωρίζουν το "ψαρονέφρι με άγρια μανιτάρια", οι "ψητές πατάτες με λάδι τρούφας", οι "φουρνιστές πατάτες με ωμή τρούφα" και τα "τηγανητά μανιτάρια". 

Τα μανιταροπροϊόντα του Δασόκηπου διατίθενται στο Georgakas Honey στην Αρναία, ενώ σε κάθε γωνιά του οικισμού και του ορεινού όγκου οι άνθρωποι περιγράφουν την "από πάππου προς πάππου συνήθεια" να καταναλώνουν άγρια μανιτάρια, αλλά και τους συμβολισμούς των συνταγών, που στηρίζονται στην απλότητα που αξίζει σε αυτό το πραγματικό δώρο της φύσης. 

"Στα "μανιτάρια Αρναίας" μυρίζεις τη νοτισμένη γη – δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την αίσθηση", λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν τα μανιτάρια ως "το φαγητό του φτωχού", που όμως σήμερα με λίγα ευρήματα μεταμορφώνει τον τόπο σε γαστρονομικό προορισμό.

Η Αριστοτελική Σύμπραξη, σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, προγραμματίζει προωθητικά δρώμενα και γιορτές, προκειμένου, μέσω του γαστρονομικού θεσμού Kouzina, να καθιερώσει το προϊόν.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πανσέληνος της Φράουλας 2026: Πότε, πού και πώς θα την απολαύσουμε τον Ιούνιο στον αττικό ουρανό

Ο οδηγός για την πανσέληνο του Ιουνίου με ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να απολαύσετε το φαινόμενο στο έπακρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/06/2026

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Ιουνίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Mucho Mas 0.0%: Η νέα γενιά των premium alcohol-free κρασιών έφτασε στην Ελλάδα

Η κατηγορία των alcohol-free κρασιών εξελίσσεται δυναμικά και η Ελλάδα αποκτά πλέον έναν νέο πρωταγωνιστή.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου πρωταγωνιστεί στο επόμενο οινικό ταξίδι του One&Only Aesthesis

Ένα wine pairing dinner αφιερωμένο στο Κτήμα Γεροβασιλείου και τη θρυλική Μαλαγουζιά φέρνει το One&Only Aesthesis στην Αθηναϊκή Ριβιέρα στις 26 Ιουνίου.

Το ελληνικό τζιν χωρίς αλκοόλ μόλις έφτασε

Το Mataroa 0.0, η alcohol-free εκδοχή του δημοφιλούς ελληνικού gin, υπόσχεται να κρατήσει τα αρώματα και τον χαρακτήρα του πρωτοτύπου, αφήνοντας εκτός μόνο το αλκοόλ.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου γινόμαστε μέρος της αλυσίδας προσφοράς του Allwyn Care - Πάμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και γινόμαστε εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών

Από τις 09:00 έως τις 19:00, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε εθελοντική αιμοδοσία και να εγγραφούμε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Summer Swap και εργαστήριο κεντήματος στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Στο Summer-Swap μπορείτε να δώσετε νέα ζωή σε ρούχα και βιβλία που δεν χρησιμοποιείτε πια, συμμετέχοντας σε μια δράση ανταλλαγής που προωθεί τη βιωσιμότητα.