Πώς η Βασίλισσα Ελισάβετ επηρεάσε τον κόσμο της γεύσης

Κάποιες από τις πιο αγαπημένες συνήθειες σε ποτό, φαγητό και σνακ για την Lilibet.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 96 ετών. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, περνώντας τις τελευταίες στιγμές της στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Η βασιλεία της διήρκησε επτά δεκαετίες κατά τις οποίες επηρέασε τη βρετανική κυρίως σφαίρα της πραγματικότητας -σίγουρα όχι μόνον αυτή- με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Βάζοντας κι εμείς τα two cents ή πιο ορθά το two-penny worth μας στο πιο συζητημένο θέμα του τελευταίου 24ωρου, θα ανατρέξουμε σε κάποια από τα πιο αγαπημένα φαγητά και ποτά της Lilibet. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" ο πρώην σεφ του Μπάκιγχαμ Darren McGrady, που μαγείρευε για την εκλιπούσα για περισσότερα από 15 χρόνια, είχε πολύ απλές καθημερινές διατροφικές συνήθειες όπως το τοστ με μαρμελάδα για πρωινό, το σολομό ποσέ για lunch και σνακ σαν μπισκότα τσαγιού και κουλουράκια με κρέμα ή μαρμελάδα. Υπήρχαν όμως και κάποια άλλα, στα οποία αξίζει να επικεντρωθούμε περισσότερο. Σαν τα παρακάτω.

Cocktails με gin

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ελισάβετ λάτρευε το αρκευθούχο απόσταγμα, τόσο που το Μπάκιγχαμ έχει λανσάρει τη δική της σειρά gin. Η ίδια το χρησιμοποιούσε σε κλασικά Martinis ή στο αγαπημένο της κοκτέιλ με Dubonnet and Gin (μία μεζούρα τζιν, δύο μεζούρες απεριτίφ Dubonnet, μισή φέτα λεμονιού για γαρνίρισμα/ χτυπημένο στο σέικερ/ σερβίρισμα σε χαμηλό ποτήρι με δύο παγάκια).

> Διάβασε ακόμη: Η σεζόν του Gin & Tonic σε 11 αθηναϊκά μπαρ

Τσάι Earl Grey 

Το μάλλον πιο διαδεδομένο αρωματικό τσάι στον κόσμο αποτελούσε την αφετηρία κάθε ημέρας για τη Βασίλισσα. Μαύρο τσάι με άρωμα περγαμόντο, μαζί με λίγο γάλα και χωρίς ζάχαρη ήταν η προσωπική της επιλογή. Μάλιστα, βοήθησε ώστε να ανέβει αρκετά η δημοφιλία του σε οικουμενικό επίπεδο.

Τea Sandwiches δίχως κόρα

Η συνήθεια του παραδοσιακού βρετανικού τσαγιού έχει τις ρίζες της πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1840, η  Δούκισσα του Μπέντφορντ ήταν η πρώτη που είχε ζητήσει να καθιερωθεί ένα πολύ ελαφρύ δείπνο ανάμεσα στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ τηρούσε ευλαβικά το γευστικό ritual, προτιμώντας για λιχουδιά στο πλευρό του τσαγιού της, μίνι σάντουιτς με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα. Ιδανικά, χωρίς την κόρα του ψωμιού.

> Διάβασε ακόμη: Τρία ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2022

Κυνήγι και άγρια ψάρια

Ελάφι, άγρια ​​πτηνά ή κάποιο άλλο κρέας που προερχόταν από κυνήγι, συχνά σε κάποιο από τα κτήματά της, ή σολομός που ψαρευόταν από τον ποταμό Ντι, κοντά στο Μπάλμοραλ, ήταν εδέσματα που είχαν παρουσία στα γεύματα της Ελισάβετ. Από την άλλη, απέφευγε να τα συνδυάζει με πατάτες ή ζυμαρικά. Όταν  ήθελε κάτι πιο "βρώμικο" προτιμούσε μπέργκερ με μπιφτέκι από κιμά ελαφιού. Και πάντοτε κρατούσε χώρο για το επιδόρπιο...

Κέικ Σοκολάτας

...το οποίο συνήθως ήταν κάτι σχετικό με τη σοκολάτα, την οποία προτιμούσε, με το κλασικό icebox-style κέικ να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή της. Μάλιστα, αυτό αποτελούνταν από μπισκότα σοκολάτας με μία πολύ συγκεκριμένη συνταγή του παλατιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".