O "Πολιτισμός στις Γειτονιές" κάνει 2η στάση στο Παγκράτι

Με 14 νέες δράσεις οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα, Μεσολογγίου μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα και ψηφιακές προβολές.

παγκράτι

Διαβάστε Επίσης

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του "Athens Culture Net" διοργανώνει και υλοποιεί πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, στις γειτονιές της Αθήνας. Μετά την Κυψέλη, από τις 14 έως και τις 30 Ιουνίου, 14 νέες δράσεις έρχονται σε μια αγαπημένη περιοχή της Αθήνας, στο Παγκράτι.   

Το Εθνικό Θέατρο και οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ αλλά και η El Sistema, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλειδών, το Ωδείο Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Athens Digital Arts Festival, το Ίδρυμα TAKIS αλλά και οι Άπλετοι Κήποι και το Balkans Beyond Borders δικτυώνονται και συνεργάζονται φέροντας στο Παγκράτι πρωτότυπες πολιτιστικές δράσεις και εργαστήρια. Οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα, Μεσολογγίου μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα, ψηφιακές προβολές.

Ημέρα Μουσικής γιορτάζεται με ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικό, Ιάννη Ξενάκη, που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ενώ οι φανατικοί της Λιλιπούπολης και του μοναδικού Μάνου Χατζηδάκι δίνουν ραντεβού στο αγαπημένο στέκι του συνθέτη, στην πλατεία Προσκόπων, σε μια εκδήλωση με πολλή μουσική και μοναδικές ιστορίες, που θα τιμήσουν και οι μουσικοί Γιώργος Κουρουπός και Νίκος Κυπουργός

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων δήλωσε: "Φέρνουμε τον πολιτισμό στις γειτονιές! Καθημερινά, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως αυτή. Στηρίζουμε τη  γειτονιά, το ζωντανό κύτταρο της πόλης μας. Αναδεικνύουμε την ξεχωριστή ιστορία της, την πολυπολιτισμικότητα της, τη δυναμική της στο παρόν. Δίνουμε βήμα στις δημιουργικές ομάδες, μοιραζόμαστε τα όνειρα αλλά και τις αναμνήσεις των κατοίκων. Φέρνουμε έναν πολιτισμό που ενώνει, εξωστρεφή, ανοιχτό και προσιτό σε όλες κι όλους". 

Το πρόγραμμα αναλυτικά

14 Ιουνίου

Θα πραγματοποιηθεί βραδιά Ισπανικού Κινηματογράφου από το Ινστιτούτο Θερβάντες. Θα προβληθεί η ταινία "El Bola, Achero Mañas" (2000), η οποία βραβεύτηκε με 3 Γκόγια: καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.
Τοποθεσία: 4ο Δημοτικό Παγκρατίου
Ωρα: 7.30 μ.μ.

15 Ιουνίου

Θα πραγματοποιηθεί το θεατρικό εργαστήριο "…και οι λέξεις θα έρθουν", μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών. Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα, αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη.
Τοποθεσία : Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου
Ώρα : 9.45- 11.45 π.μ.  

Επίσης, θα ακολουθήσει η δράση "Εδώ Λιλιπούπολη!" από το Ωδείο Αθηνών. Οι Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Χάρης Ξανθουδάκης, παλιοί συνεργάτες και φίλοι του Μάνου Χατζηδάκι, θα μαζευτούν στο παλιό τους στέκι, στον "Μαγεμένο Αυλό" και θα κουβεντιάσουν για τον Μάνο, για τη μουσική, τη δημιουργία της Λιλιπούπολης, και για πολλά άλλα. Συμμετέχει το τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού του Ωδείου Αθηνών της Λαρίσας Ιασωνίδου. 
Τοποθεσία: Μαγεμένος Αυλός, πλατεία Προσκόπων 
Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.

Η δράση "Είμαστε ο τόπος", BBB in the neighborhood Vol VI περιλαμβάνει την προβολή επιλεγμένων Ταινιών Μικρού Μήκους, για τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με το αστικό τοπίο, τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι συνήθειες και η καθημερινότητά μας και τον αντίκτυπο που έχουν στη διαμόρφωσή του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς. 
Τοποθεσία: 4ο Δημοτικό Παγκρατίου 
Ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

17 Ιουνίου

Θα πραγματοποιηθεί και πάλι το θεατρικό εργαστήρι:  "…και οι λέξεις θα έρθουν", μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών.
Τοποθεσία : Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου
Ώρα : 10.30 - 12.30 

18 Ιουνίου

Θα λάβει χώρα η συνεργασία του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου με τo Μουσείο Ηρακλειδών, με το όνομα: "Τι είναι τέχνη, ποιο το ωραίο ή το άσχημο, τον καιρό της πληροφορικής;". Μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς μεταβάλλονται οι μεγάλες έννοιες , και πώς διαφέρει το βλέμμα κάθε γενιάς. Συμμετέχουν: ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας & Τεχνολογίας, Γιάννης Σταματέλλος, PhD κι από το ΒΧΜ, η διευθύντρια, Παρή Καλαμαρά, και η προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Εικόνων, Τοιχογραφιών, Ψηφιδωτών, Αντιγράφων, Χειρογράφων, Ανθιβόλων, Φαίδρα Καλαφάτη .
Τοποθεσία: Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο
Ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ. 

19 Ιουνίου

Η "Ορχήστρα της Κυψέλης" του El Sistema Greece θα βρίσκεται στο Παγκράτι. Μπορούν παιδιά και νέοι με διαφορετική εθνικότητα και κουλτούρα, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να σχηματίσουν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα; Φυσικά και μπορούν! Η ανοιχτή πρόβα του El Sistema Greece αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης.
Τοποθεσία: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ώρα έναρξης: 12.30 

Και η Διαπολιτισμική χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ θα συμμετέχει στις γειτονιές του κόσμου. Διανύοντας την τέταρτη χρονιά από τη δημιουργία της, η Διαπολιτισμική Χορωδία συνεχίζει το συναρπαστικό πολυπολιτισμικό ταξίδι της. Τραγούδια άφθαρτου μελωδικού πλούτου από την παραδοσιακή μουσική των χωρών προέλευσης των μελών της (ήδη αριθμεί πάνω από 25 μέλη) συνθέτουν το ρεπερτόριό της, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς. 
Τοποθεσία: Πλατεία Μεσολογγίου
Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ. 

21 Ιουνίου

Η 21η Ιουνίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής. Φέτος, θα εοραστεί με "Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη" για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου, διεθνούς Έλληνα συνθέτη. Το αφιέρωμα αποτελεί μια συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. Παλιός μαθητής του Ιάννη Ξενάκη στο Παρίσι, ο συνθέτης και μουσικολόγος Χάρης Ξανθουδάκης θα μιλήσει για την επανάσταση που έφερε ο διεθνούς φήμης συνθέτης στον χώρο της μουσικής. Τις αφηγήσεις αυτές, η χορογράφος Λίλα Ζαφειροπούλου, θα μετουσιώσει σε χορογραφία και βήματα χορού. Συμμετέχει η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών
Τοποθεσία: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

22 Ιουνίου 

Ακόμη, θα λάβει χώρα η δράση "Τα παραμύθια των πολύχρωμων φτερών", από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παραμύθια από την προφορική παράδοση της Ελλάδας κι άλλων λαών, με πρωταγωνιστή τη φύση και διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια, μας ταξιδεύουν σε δάση μαγικά και τοπία καταπράσινα γεμάτα μελωδίες που όλοι είμαστε καλεσμένοι να τραγουδήσουμε. Θα ακολουθήσει δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής διακοσμητικού λουλουδιού. Με την αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή.
Μικτό κοινό: 5-105 ετών
Τοποθεσία: Άλσος Παγκρατίου
Ώρα έναρξης: 7 μ.μ. 

23 Ιουνίου

Εχει προγραμματιστεί το εκπαιδευτικό εργαστήρι "Μαγνητικά γλυπτά", από το Ίδρυμα Takis. Είναι μια διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και βιωματική μάθηση, που διεγείρει τις αισθήσεις και θέτει ερωτήματα που προωθούν την δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών, καθώς παράλληλα έρχονται σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis
Ηλικίες: 9 – 12 ετών
Τοποθεσία: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ώρα έναρξης: 11 π.μ.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή. 

Στις 22 και 23 Ιουνίου το θεατρικό εργαστήρι:  "…και οι λέξεις θα έρθουν" θα πραγματοποιηθεί εκείνες τις ημέρες στη Λέσχη Φιλίας Αγίου Αρτεμίου από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ.  

24 Ιουνίου

Θα λάβει χώρα το εργαστήριο για παιδιά "Στην πόλη o ήχος μιας γραμμής". Με ενεργοποίηση του σώματος και των αισθήσεων, περιπατητική δραστηριότητα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το δημόσιο χώρο του μουσείου, θα συναντήσουν σημαντικά έργα τέχνης από τη συλλογή Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και θα δημιουργήσουν το δικό τους χάρτη, βασισμένο στις δικές τους ιστορίες. 
Ηλικίες: άνω των 3 ετών
Τοποθεσία:  Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ώρα έναρξης: 6.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή. 

Ακολουθεί στο πρόγραμμα η εκπαιδευτική  δραστηριότητα "Οικόπολη". Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Τα παιδιά μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι ευαισθητοποιούνται για θέματα προστασίας του  περιβάλλοντος, εξοικειώνονται με μεθόδους οικολογικής συμπεριφοράς στο σπίτι, το σχολείο, το  πάρκο και προβληματίζονται για τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να συμβάλλουν .
Τοποθεσία: Περιστύλιο Ωδείου Αθηνών, μπροστά από την είσοδο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας
Ώρα έναρξης: 11 π.μ. -3 μ.μ.

25 Ιουνίου

Η δράση "Ένας δείπνος στο Παγκράτι" με τη θεατρική ομάδα "Άπλετοι Κήποι" περιλαμβάνει ένα performance δρόμου, που εμπνέεται ένα ανοιχτό τραπέζι σε διάδραση με τους περαστικούς, αντλώντας ιδέες και αφηγήσεις από το δημοφιλές έργο, "Δείπνο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με συνδαιτημόνες τους ήρωες του κύκλου των Ατρειδών αλλά και ποιητές ή καλλιτέχνες, που η ζωή και το έργο τους συνδέθηκε με το Παγκράτι. 
Τοποθεσία: πλατεία Μεσολογγίου
Ώρες έναρξης : 7.30 & 8.30 μ.μ.

29 Ιουνίου

Θα γίνει παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο. Μια ζωντανή παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης από επιμελητές των συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα οι επισκέπτες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν με τυχόν ενθυμήματα που έχουν από την έλευση των μικρασιατών προσφύγων στο Παγκράτι, στην συγκέντρωση ενός μοναδικού, αρχειακού υλικού. 
Τοποθεσία: Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο
Ώρες: 10.30 - 12.30

30 Ιουνίου

Τέλος, το πρόγραμμα του "Πολιτισμού στις γειτονιές" στο Παγκράτι, θα ολοκληρωθεί με τα "ADAF Open Air Screenings", του "Athens Digital Arts Festival". Μια κεντρική πλατεία στο Παγκράτι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο θερινό κινηματογράφο, συναρπάζοντας μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα επιλεγμένο πρόγραμμα από έργα Animation και VideoArt, από τη θεματική "FutuRetro" του 18ου Athens Digital Arts Festival. 
Τοποθεσία: πλατεία Βαρνάβα
Ώρα έναρξης: 9 -11 μ.μ.

*Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

06/02/2023

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.