Athens Pride 2022: Βιβλιοπαρουσίαση του "Ελαττωματικό αγόρι" στο Νιάρχο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τη διαφορετικότητα και παρουσιάζει στον Φάρο του πάρκου.

Ελαττωματικό αγόρι

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2022, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεργάζεται με το φεστιβάλ και διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του/της sam albatros "ελαττωματικό αγόρι". Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσίας της/του συγγραφέα, sam albatros, την Κυριακή 12/6 (6 μ.μ.) στον Φάρο.

Το "ελαττωματικό αγόρι" (εκδόσεις Εστία) είναι το πρώτο ανοιχτά queer μυθιστόρημα που έγινε best-seller στην Ελλάδα. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μετουσιωμένα, στο πλαίσιο της μυθοπλασίας και περιγράφει, άλλοτε με χιουμοριστικό κι άλλοτε με τραγικό τρόπο τις περιπέτειες ενός queer παιδιού δημοτικού που μεγαλώνει στην ομοφοβική ελληνική επαρχία. Ένα μιλένιαλ παιδάκι που προσπαθεί να παίξει με ό,τι παιχνίδια του δίνονται: τους φίλους του, τα πόκεμον, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά και τη βία της ελληνικής επαρχίας. Αποτυπώνοντας την προσγείωση από έναν παιδικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, σε έναν κόσμο με συγκεκριμένα (συντηρητικά) πρότυπα και αξίες, το "ελαττωματικό αγόρι" εξερευνά με ωμή ειλικρίνεια την έννοια της ταυτότητας, του φύλου και τους τρόπους με τους οποίους μας καθορίζει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, θέτοντας καίριες ερωτήσεις που προβληματίζουν (ακόμα!) την ελληνική κοινωνία.

Πολλά στεγανά της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζουν να διαιωνίζονται απλά επειδή πολλοί ενήλικες συνήθισαν να ζούνε με αυτά και συνεπώς, να μην τα αμφισβητούν. Ως απάντηση σε αυτόν τον τρόπο ύπαρξης, σκοπός του βιβλίου είναι να δούμε τον κόσμο από τη ματιά ενός παιδιού, επιστρέφοντας σε εκείνο τον τρόπο σκέψης όπου όλα ήταν ρευστά, όπου ρωτούσαμε συνεχώς γιατί, και αμφισβητούσαμε τους περιορισμούς που μας έθεταν οι μεγάλοι και η κοινωνία τους. Όλους εκείνους τους ανυπόστατους κανόνες ως προς το πώς πρέπει να είναι ένα κορίτσι, πώς πρέπει να είναι ένα αγόρι, ποιους μπορούμε να αγαπάμε, προσπαθεί να καυτηριάσει το βιβλίο.

Παρεμβαίνουν:
Γιώργος Καπουτζίδης
Patricia Felisa Barbeito, μεταφράστρια & καθηγήτρια αμερικανικής λογοτεχνίας, Rhode Island School of Design
Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια & συγγραφέας

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Athens Pride 2022 γιορτάζει την "άνευ όρων" διαφορετικότητα

Χορός, μουσική, πολύ κέφι αλλά και μηνύματα αποδοχής διακρίνουν και φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, το οποίο τιμάει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με την καθιερωμένη παρέλαση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/06/2022

Η Στέγη στηρίζει το Athens Pride 2022

Μια καμπάνια αγάπης και συμπερίληψης για τα αυτονόητα δικαιώματα των ελληνικών ομόφυλων οικογενειών προωθεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή τη διεξαγωγή του Athens Pride 2022.

Το SNF Nostos 2022 επικεντρώνεται στην υγεία

Πλησιάζουν οι μέρες για το καθιερωμένο πολιτιστικό event του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο φέρνει στην πόλη εκθέσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις και VR experiences για όλες τις ηλικίες.

"Μήδεια" του Μποστ: Πρώτες φωτογραφίες από την all star παράσταση του Εθνικού Θεάτρου

Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σταύρος Σβήγκος, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ πρωταγωνιστούν στην πρώτη παράσταση νεοελληνικού έργου που κατεβαίνει στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού.

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ντύνουν μια παράσταση για τη ζωή του στη Ρεματιά

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην παράσταση-αφήγηση "Αναμνήσεις ενός κοριτσιού" με ζωντανή μουσική από το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης", Λιποτάκτες.

Φωτογραφίες από τις πρόβες των "Περσών" σε ανοιχτό χώρο

Δεκατρείς ηθοποιοί και σαράντα εθελοντές συνεχίζουν τις εντατικές πρόβες των "Περσών", της τραγωδίας του Αισχύλου με την οποία κατεβαίνει στην Επίδαυρο ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.

Τι μαγειρεύει το φετινό Taste of Athens;

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο γαστρονομικό event στο Ζάππειο έχει αρχίσει! Μουσική και πολλή φαγήτο έρχονται για άλλη μια χρονιά στο Ζάππειο, με διακεκριμένους σεφ και εσιατόρια να ετοιμάζουν μοναδικά πιάτα.