Athens Pride 2022: Βιβλιοπαρουσίαση του "Ελαττωματικό αγόρι" στο Νιάρχο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τη διαφορετικότητα και παρουσιάζει στον Φάρο του πάρκου.

Ελαττωματικό αγόρι

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2022, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεργάζεται με το φεστιβάλ και διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του/της sam albatros "ελαττωματικό αγόρι". Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσίας της/του συγγραφέα, sam albatros, την Κυριακή 12/6 (6 μ.μ.) στον Φάρο.

Το "ελαττωματικό αγόρι" (εκδόσεις Εστία) είναι το πρώτο ανοιχτά queer μυθιστόρημα που έγινε best-seller στην Ελλάδα. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μετουσιωμένα, στο πλαίσιο της μυθοπλασίας και περιγράφει, άλλοτε με χιουμοριστικό κι άλλοτε με τραγικό τρόπο τις περιπέτειες ενός queer παιδιού δημοτικού που μεγαλώνει στην ομοφοβική ελληνική επαρχία. Ένα μιλένιαλ παιδάκι που προσπαθεί να παίξει με ό,τι παιχνίδια του δίνονται: τους φίλους του, τα πόκεμον, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά και τη βία της ελληνικής επαρχίας. Αποτυπώνοντας την προσγείωση από έναν παιδικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, σε έναν κόσμο με συγκεκριμένα (συντηρητικά) πρότυπα και αξίες, το "ελαττωματικό αγόρι" εξερευνά με ωμή ειλικρίνεια την έννοια της ταυτότητας, του φύλου και τους τρόπους με τους οποίους μας καθορίζει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, θέτοντας καίριες ερωτήσεις που προβληματίζουν (ακόμα!) την ελληνική κοινωνία.

Πολλά στεγανά της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζουν να διαιωνίζονται απλά επειδή πολλοί ενήλικες συνήθισαν να ζούνε με αυτά και συνεπώς, να μην τα αμφισβητούν. Ως απάντηση σε αυτόν τον τρόπο ύπαρξης, σκοπός του βιβλίου είναι να δούμε τον κόσμο από τη ματιά ενός παιδιού, επιστρέφοντας σε εκείνο τον τρόπο σκέψης όπου όλα ήταν ρευστά, όπου ρωτούσαμε συνεχώς γιατί, και αμφισβητούσαμε τους περιορισμούς που μας έθεταν οι μεγάλοι και η κοινωνία τους. Όλους εκείνους τους ανυπόστατους κανόνες ως προς το πώς πρέπει να είναι ένα κορίτσι, πώς πρέπει να είναι ένα αγόρι, ποιους μπορούμε να αγαπάμε, προσπαθεί να καυτηριάσει το βιβλίο.

Παρεμβαίνουν:
Γιώργος Καπουτζίδης
Patricia Felisa Barbeito, μεταφράστρια & καθηγήτρια αμερικανικής λογοτεχνίας, Rhode Island School of Design
Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια & συγγραφέας

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.