Πώς η μουσική γίνεται μνημείο της μνήμης;

Υπάρχουν μουσικά έργα που δεν γράφτηκαν μόνο για να ακουστούν. Έργα που γεννήθηκαν μέσα από τον πόλεμο και την απώλεια και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη μιας ολόκληρης εποχής.

ΜΙΕΤ

Υπάρχουν μουσικά έργα που δεν γράφτηκαν μόνο για να ακουστούν. Έργα που γεννήθηκαν μέσα από τον πόλεμο και την απώλεια και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη μιας ολόκληρης εποχής.

Μια εμβληματική διοργάνωση του ΜΙΕΤ και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αυτή τη σχέση ανάμεσα στη μουσική, την Ιστορία και τη συλλογική μνήμη αναδεικνύει το βιβλίο του Αμερικανού ιστορικού και μουσικολόγου Jeremy Eichler, "Η ηχώ του χρόνου. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Ολοκαύτωμα και η μουσική της μνήμης", που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ.

Με αφορμή την ελληνική έκδοση και τα 60 χρόνια λειτουργίας του ΜΙΕΤ, η θεματική του βιβλίου μεταφέρεται στη σκηνή. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026, στις 20:30, το ΜΙΕΤ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν τη συναυλία "Η Μουσική της Μνήμης", στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης".

Η Ιστορία μέσα από τη μουσική

Ο Eichler εξετάζει πώς σημαντικοί συνθέτες του 20ού αιώνα ανταποκρίθηκαν στις μεγάλες τραγωδίες της εποχής τους και πώς η μουσική τους λειτούργησε ως ένας διαφορετικός τρόπος μνήμης.

Jeremy Eichler
Jeremy Eichler©Tom Kates

Τη συζήτηση αυτή θα ανοίξει ο ίδιος ο συγγραφέας, συνομιλώντας με τη μουσικολόγο Μαριάνα Μποζαπαλίδου για τη σχέση της κλασικής μουσικής με τη μνήμη και την Ιστορία.

Στη συνέχεια, δύο εμβληματικά έργα θα δώσουν μουσική διάσταση στη θεματική της βραδιάς: οι "Μεταμορφώσεις" του Richard Strauss, ένας θρήνος για την καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και η "Ωδή στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη" του Arnold Schoenberg, μια καταγγελία της τυραννίας.

Το βιβλίο του Eichler, που έχει διακριθεί διεθνώς, έχει χαρακτηριστεί από τον John Adams στο The New Yorker ως "έργο τεράστιας ιστορικής επιστημοσύνης και οξύτατης μουσικής αντίληψης".

Μια βραδιά όπου η μουσική γίνεται ένας διαφορετικός τρόπος να θυμόμαστε την Ιστορία και να ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν μέσα από την τέχνη.

Για κρατήσεις εισιτηρίων: more.com

Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΙΕΤ και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης με μουσική από την Αμερική

Το κουαρτέτο τετART-on παρουσιάζει έργα των Άιβς, Ντβόρζακ και Γκέρσουιν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο και επετειακή ξενάγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2026

Οι Youth Valley επιστρέφουν με νέο, ψαγμένο άλμπουμ

Το νέο άλμπουμ των Youth Valley έχει τίτλο "As Passive Aggressive As It Gets" και θέλει να αποδείξει οτι η μπάντα είναι σε φάση ωριμότητας

Η παράδοση συνεχίζει να συγκινεί τον Δημήτρη Υφαντή

Ο Δημήτρης Υφαντής καταφθάνει live στο Stage 7, τις Παρασκευές 6 και 13 Νοεμβρίου, με ψαγμένες ηπειρώτικες μουσικές. Πριν τις εμφανίσεις του, μιλά στο "α".

Το Georgios Tsolis Quartet τιμά τον Μίμη Πλέσσα με ένα τριήμερο jazz αφιέρωμα

Η Εύη Σιαμαντά, ο Σπύρος Κλείσσας και η Ελένη Πέτα συναντούν το Georgios Tsolis Quartet στο Half Note Jazz Club για τρεις βραδιές με τη μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Η Σαββέρια Μαργιολά στη σκηνή του Metron Stage

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, η Σαββέρια Μαργιολά παρουσιάζει στο Metron Stage ένα πρόγραμμα με δικά της τραγούδια και μουσικές επιλογές από το ελληνικό πεντάγραμμο.

Ο "Επίλογος" συναντά το λαϊκό τραγούδι μελοποιημένης ποίησης στο Μέγαρο Μουσικής

Η Μαριάνα Κατσιμίχα, ο Βασίλης Προδρόμου και ο Αλέξανδρος Γουργουλιός παρουσιάζουν μια μουσική συνάντηση με αγαπημένα τραγούδια και νέες συνθέσεις.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Δημήτρης Πλατανιάς τραγουδούν για τα 30 χρόνια του Μαζί για το Παιδί

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Δημήτρης Πλατανιάς συναντιούνται στο Μέγαρο Μουσικής σε μια συναυλία για τα 30 χρόνια προσφοράς του Μαζί για το Παιδί.