Το Athens Jazz γιορτάζει, στήνει εκπλήξεις και ονειρεύεται το μέλλον

Το φεστιβάλ γίνεται 25 ετών και μας καλεί σε 7 πλούσιες συναυλιακές ημέρες στην Τεχνόπολη (Δευτέρα 25/5 έως και Κυριακή 31/5), πάντα με είσοδο ελεύθερη. Ταυτόχρονα, όμως, ατενίζει και τα όσα έρχονται, συντονιζόμενο με μια εποχή που ευνοεί την πολυσυλλεκτικότητα.

AthJ26_fron Οι Αυστριακοί Elektro Guzzi θα παίξουν το Σάββατο 30/5 © Klaus Pichler

Είναι ένα κάποιο ορόσημο να γίνεσαι 25. Όχι μόνο για τις ζωές μας, αλλά και για ένα εδραιωμένο κι αγαπητό φεστιβάλ σαν το Athens Jazz, το οποίο δεν έφτασε έτσι τυχαία να είναι ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης: από το εξερευνητικό του ξεκίνημα πίσω στο 2001 δεν έπαψε ν' αποτελεί ένα ζωηρό "κύτταρο" πολιτισμού σε σταθερή επαφή με τις τζαζ εξελίξεις, τις οποίες ποτέ δεν αντιμετώπισε μονόπλευρα ή ελιτίστικα.

Το ίδιο πνεύμα εξακολουθεί να πρωτοστατεί και τώρα, δίνοντας ώθηση για τη γιορτή των 7 συναυλιακών ημερών που στήνεται στην Τεχνόπολη (από Δευτέρα 25/5 έως και Κυριακή 31/5), πάντα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εμφανίσεις 20 σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διακρίνεται για την εξωστρέφειά του, ενώ συντονίζεται και με την εποχή μας, η οποία ευνοεί την πολυσυλλεκτικότητα και το χαλάρωμα των ηχητικών "συνόρων". Μάλιστα, το φεστιβάλ σκοπεύει να στηριχτεί σ' αυτόν τον επίκαιρο επαναπροσδιορισμό των μουσικών ορίων της τζαζ, καθώς τελεί πλέον υπό καινούρια διεύθυνση, η οποία δεν κρύβει τα όνειρα που κάνει για το μέλλον: μια πρώτη "γεύση", άλλωστε, προσφέρει και το ανανεωμένο λογότυπο του θεσμού.

AthJ26_01
Οι Greek Cooking Band δημιουργήθηκαν ειδικά για τα 25α γενέθλια του Athens Jazz 

Φυσικά, γενέθλια δίχως εκπλήξεις δεν νοούνται. Όσοι δώσουν λοιπόν το παρών τη Δευτέρα 25/5, θα διαπιστώσουν ότι η "παραδοσιακή" ελληνική ημέρα του Athens Jazz μεταπλάθεται σ' ένα διπλό αφιέρωμα στην 25ετή του πορεία. Αρχικά, δηλαδή, θα δούμε να πρωταγωνιστεί ο Σταύρος Λάντσιας με το κουαρτέτο του, τιμώντας την παρακαταθήκη του μέγα Ennio Morricone, αλλά και τη μνήμη του Γιώργου Χαρωνίτη, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος-κλειδί για την ιστορία του φεστιβάλ, αλλά και πολύτιμος συνεργάτης για το Αθηνόραμα. Έπειτα, τη σκυτάλη παίρνει η Greek Cooking Band, σχήμα ειδικά δημιουργημένο για τα γενέθλια του θεσμού, που θ' αναλάβει να πρεσβεύσει την ελληνική τζαζ, γεφυρώνοντας τις ρίζες της με τις τολμηρότερες ενατενίσεις του σήμερα.

AthJ26_02
© Ronan Budec
Η γερμανική κολεκτίβα Conic Rose αναλαμβάνει τα ηνία της Τρίτης 26/5

Ποιοι είναι, όμως, οι διεθνείς πρωταγωνιστές του επετειακού Athens Jazz 2026; Αναζητώντας απαντήσεις σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν γίνεται να μη σταθούμε στη γερμανική κολεκτίβα Conic Rose, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της Τρίτης 26/5 υποσχόμενη μια τζαζ ανακατεμένη με ηλεκτρονικές λούπες. Κατόπιν, η Τετάρτη 27/5 φιλοξενεί τους πολλάκις συζητημένους jazz rock ήχους των Νορβηγών elephant 9, συστήνει όμως και τον Βρετανό Alabaster DePlume, που κομίζει σαξόφωνο spiritual διαδρομών ανακατεμένο με spoken word.

AthJ26_03
© Aurore Fouche
Οι πολυσχιδείς Γάλλοι Lagon Nwar εμφανίζονται στην Τεχνόπολη την Κυριακή 31/5

Την Πέμπτη 28/5, πάλι, η Τεχνόπολη υποδέχεται τους Ούγγρους Jazzbois, οι οποίοι στοχεύουν στο νεότερο ακροατήριο –όσους προσέρχονται δηλαδή στην τζαζ ερχόμενοι από alternative rock και σύγχρονα "μαύρα" ακούσματα– ενώ η Παρασκευή 29/5 έχει γκρούβες και nu soul μπολιάσματα διά χειρός των Ιταλών Gianluca Petrella Cosmic Renaissance. Το Σάββατο 30/5 θ' απολαύσουμε τις φρέσκες αυτοσχεδιαστικές προσεγγίσεις των Ελβετών the BIG TUSK, αλλά και άκρως χορευτικούς ρυθμούς από τους Αυστριακούς Elektro Guzzi, με την αυλαία της Κυριακής, στη συνέχεια, ν' ανήκει στους πολυσχιδείς Γάλλους Lagon Nwar και σε μια τζαζ που αδιαφορεί συνειδητά για καλούπια και για γεωγραφικά σύνορα, επικοινωνώντας με δυτικοαφρικανικές παραδόσεις από τη Μπουρκίνα Φάσο, μα και με τις πιο λοξές ματιές της ευρωπαϊκής ποπ.

Ασφαλώς, μ' ένα φεστιβάλ σαν το Athens Jazz θα είναι λάθος να εστιάσουμε μόνο στην αφρόκρεμα, υποτιμώντας τη δυναμική των μικρότερου βεληνεκούς ονομάτων. Περιπτώσεις από τις οποίες δικαιούμαστε ν' αναμένουμε ευχάριστες εκπλήξεις, λ.χ., είναι οι έξω καρδιά Ρουμάνοι Amphitrio (30/5), οι Βραζιλιάνοι Esdras Nogueira Quintet (31/5) με τις latin jazz πινελιές τους ή οι Εσθονοί Keelepeksjad (27/5), που "προειδοποιούν" ότι μπορεί να μας παίξουν μέχρι και ...πόλκα –πάντα, βέβαια, με τον δικό τους τρόπο. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι Κύπριοι Ermis Michael Trio (28/5), οι εδρεύοντες στο Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου LINQ (29/5), οι εκ Δανίας ορμώμενοι OTOOTO (26/5), καθώς και η Σουηδέζα τραγουδίστρια Rebecka Törnqvist (31/5), η οποία ειδικεύεται σε ιντριγκαδόρικα jazz/pop κράματα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δύο σύγχρονα μουσικά σύνολα που θα ξεχωρίσουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει δύο ξεχωριστές συναυλίες που θα αναδείξουν διαφορετικές όψεις της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2026

Πώς η Patti Smith ξετρέλανε την Αθήνα, για ακόμα μία φορά

Ο Λυκαβηττός βγήκε sold out για χάρη της, αλλά κι εκείνη δεν ήρθε για να εξαργυρώσει κάποιον παλιό, ξεφτισμένο μύθο. Απεναντίας, βρέθηκε σε μεγάλη φόρμα, αποδεικνύοντας ότι, κόντρα στα χρόνια που κυλούν, παραμένει μια αειθαλής ροκ εν ρολ δύναμη.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν η μουσική χωριζόταν σε μάγκες και χλεχλέδες

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Οι Iron Maiden γιορτάζουν τα 50 στο Ολυμπιακό Στάδιο

Μισός αιώνας ατσάλι για την εμβληματική βρετανική μπάντα, η οποία έγραψε ιστορία πλασάροντας τη βαριά, "περιθωριακή" της αισθητική στην καρδιά των κυρίαρχων μουσικών ρευμάτων. Έχουν κάθε λόγο, λοιπόν, για μια εορταστική περιοδεία, που φυσικά τους ξαναφέρνει και στην Αθήνα (Σάββατο 23/5).

Αυτό είναι το φετινό αουτσάιντερ της Eurovision

Για την ακρίβεια, ούτε η ίδια του η χώρα δεν πιστεύει ότι έπρεπε να την εκπροσωπήσει, ωστόσο, τα πάει εξαιρετικά σε ακροάσεις, θεάσεις και στοιχήματα.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος "πιανίστας που παίζει ανάποδα" κάνει στάση στο Χαϊδάρι

Η ιδιαίτερη αισθητική του γεφυρώνει τον λυρισμό, τον μινιμαλισμό, τον αυτοσχεδιασμό και τη νεοκλασική μουσική σε μια ατμοσφαιρική, βαθιά συναισθηματική εμπειρία.

Ο υπέροχος μήνας Μάης των Schubert, Schumann, Heine έρχεται σε ένα ρεσιτάλ στο Σπίτι του Ελύτη

Ο Δημήτρης Τηλιακός και ο Δημήτρης Γιάκας εκφράζουν τον έρωτα, τον πόνο και την ομίχλη της ψυχής όπως αποτυπώθηκε μέσα από την ποίηση και τη μουσική.