50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν η μουσική χωριζόταν σε μάγκες και χλεχλέδες

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

50Years_Laiko Forever

Το 2026, το αθηνόραμα γιορτάζει μισό αιώνα στην αιχμή της πόλης παραμένοντας ανοιχτό, κριτικό, επίκαιρο, πρωτοπόρο, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια συν-διαμορφώσει δυναμικά τάσεις και εξελίξεις σε κάθε πτυχή του πολιτισμού και της διασκέδασης. 50 years festivities με τα βραβεία και τους θεσμούς να συντονίζονται στο επετειακό πνεύμα αλλά και νέα events να καλούν άπαντες να γιορτάσουν τα 50 χρόνια αθηνόραμα, συμμετέχοντας σε ένα μοναδικό party in progress.

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, κάθε εβδομάδα θα σας παρουσιάζουμε εδώ, στο athinorama.gr, στιγμές από το αρχείο μας που ξεχωρίζουν ή που αποκτούν στις μέρες μας ιδιαίτερο νόημα.

Μπορεί η συναυλία των Metallica και η ταινία του Μάικλ Τζάκσον να έφερε στις μνήμες μας παλιές ένδοξες εποχές μουσικής, όμως τα ελληνικά γονίδια καλά κρατούν. Ακόμα και αν την βρίσκουμε στα techno παρτάκια στο Ζάππειο και στο Λυκαβηττό, μετά από λίγο επιστρέφουμε στα γνώριμα μουσικά εδάφη του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη.

LAIKO FOREVER1

Και κάπως έτσι, ο Γιώργος Χαρωνίτης εξηγεί στο τεύχος 961 (10 - 16 Μαρτίου '95) πως η σημερινή νεολαία, όσο κι αν απολαμβάνει την ποπ κουλτούρα, ψάχνει να ακούσει και να ταυτιστεί με κάτι γνώριμο, με κάτι που πηγάζει από τον πραγματικό κόσμο. Και αυτό γιατί όπως τα περισσότερα πανκ, ροκ εν ρολ, μέταλ ρεύματα, έτσι και η ποπ δε θα μπορέσει να καθιερωθεί για πάντα.

Για τον δημοσιογράφο, υπάρχουν μόνο δύο όροι που θα περιγράφουν τις κατηγορίες της μουσικής: μαγκιά και χλε χλε. Και εκεί που ένας μουσικός ρυθμός ή καλλιτέχνης που αναδύεται θα καθορίζει την μαγκιά (όπως ο Σαββόπουλος), το 90% όσων ακολουθούν και προσπαθούν να αντιγράψουν θα αποτελούν το χλε χλε. Γιατί η βιομηχανική παραγωγή αναπαράγει και δε δημιουργεί.

LAIKO FOREVER2

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Πρόωρο φινάλε για την καλοκαιρινή περιοδεία του

Ο σπουδαίος ερμηνευτής ενημέρωσε το κοινό για την απόφασή του να βάλει πρόωρο τέλος στις φετινές καλοκαιρινές του εμφανίσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/08/2026

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος και all night long party στο Island

Στην εκπνοή του καλοκαιριού, ένα all night long party στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο στα decks.

Μπέσσυ Αργυράκη, Λάκης Τζορντανέλλι και Γιώργος Πολυχρονιάδης στα τραγούδια που μεγάλωσαν γενιές

Από τις χρυσές εποχές της ποπ και του ελαφρού τραγουδιού μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες, η βραδιά υπόσχεται ένα μουσικό ταξίδι με κέφι, νοσταλγία και χορό.

Ο Μάριος Φραγκούλης λέει οτι έχει ακόμα χιλιάδες πράγματα να κάνει

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στον Βύρωνα, για μια μοναδική βραδιά γεμάτη συναίσθημα.

Γραμμένος και Σκιαδαρέσες στην Τεχνόπολη για να μπει καλά ο Σεπτέμβριος

Δύο συναυλίες, άφθονο χιούμορ και ένας Σεπτέμβρης που ξεκινά με τον σωστό τρόπο. Γιατί το τέλος των διακοπών δεν χρειάζεται να σημαίνει και τέλος της διασκέδασης.

To Rhodes Jazz Festival επιστρέφει για 11η χρονιά

Το συναυλιακό μέρος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά στον εμβληματικό χώρο της Παναγίας του Μπούργκου.

Μια μουσική πρόταση στην Καλλιθέα με ελεύθερη είσοδο

Μια μουσική διαδρομή γεμάτη εικόνες και μνήμες θα απολαύσουμε στην πλατεία Κύπρου, όπου τα τραγούδια του Νικήτα Βοστάνη συναντούν το έργο του Μάνου Λοΐζου,