Ο Δημήτρης Μαραμής με το ελληνικό μιούζικαλ Ερωτόκριτος το 2017, εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπογράφοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ενώ το 2019 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε την μουσικοθεατρική του τριλογία Στοιχειωμένοι (που περιελάμβανε Το Γιοφύρι της Άρτας, Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού και Το Στοιχειό της Χάρμαινας). Το 2021-2023 ανέβασε στην Κρήτη τις όπερές του Καπετάν Μιχάλης και Ελευθέριος Βενιζέλος όπου η πρώτη περιόδευσε σε όλη την Κρήτη και η τελευταία έκανε πρεμιέρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Είναι μία πολυπληθής παραγωγή στην οποία συμμετέχουν η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Μαλιάρα, και πολλοί καταξιωμένοι τραγουδιστές όπως Σταύρος Σιόλας, Αργυρώ Καπαρού, Αγγελική Τουμπανάκη, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Δήμητρα Σελεμίδου, Νίκος Παπουτσής, Ελένη Δημοπούλου, Νίκος Κύρτσος, Μέλα Γεροφώτη, Βιολέττα Γαλανού και οι λυρικοί μονωδοί Χάρης Ανδριανός, Μαρία Κόκκα, Άγγελος Χονδρογιάννης, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης. Σολίστ στο σαξόφωνο ο Διονύσιος Ρούσσος, κινησιολογία Φαίδρα Νταϊόγλου και ο συνθέτης στο πιάνο.

Συμμετέχουν επίσης οι χορωδίες Musica Χορωδία των Φίλων της Μουσικής σε διδασκαλία Δημήτρη Μπουζάνη, Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης σε διδασκαλία Κατερίνας Βασιλικού. Επίσης οι χορωδίες από τη Στερεά Ελλάδα: φωνητικό σύνολο "Ηχώ" Άμφισσας (διδασκαλία Ε. Ιντέρνου), "Θάμυρις" (διδασκαλία Ι. Χατζής), Δημοτική Χορωδία Θήβας, "Ορφέας", Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ιτέας (διδασκαλία και γενική διεύθυνση χορωδιών περιφέρειας Αλέξανδρου Κομνά).

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ερωτόκριτος βασίζεται σε ποίηση του Βιτσέντζου Κορνάρου, Οι Στοιχειωμένοι (Το Γιοφύρι της Άρτας και Του Νεκρού Αδελφού) στο Δημοτικό Τραγούδι, το Στοιχειό της Χάρμαινας, τα χορικά του Καπετάν Μιχάλη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά, ενώ το λιμπρέτο του Καπετάν Μιχάλη βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

- Ερωτόκριτος - Στοιχειωμένοι - Καπετάν Μιχάλης - Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι κρύβει τελικά αυτή η τετραλογία;
"Κρύβει" ή "αποκαλύπτει"; Θα χρησιμοποιήσω και τις δύο λέξεις. Κρύβει μουσικό θέατρο δηλαδή μιούζικαλ και όπερα μαζί, αποκαλύπτει την εξόρυξη μουσικής μιας υπέροχης γλώσσας μέσα από λιμπρέτα υψηλού επιπέδου ποίησης (Β. Κορνάρος, Δημοτικό Τραγούδι, Ν. Καζαντζάκης, Σ. Τριβιζάς), κρύβει τέσσερα εκτενή έργα μίας πυρετώδους δημιουργικής δεκαετίας από το 2016 και μία θεματολογία που μέσα από την ποιητική μυθιστορία του Ερωτόκριτου, μέχρι την αληθινή ιστορία του Βενιζέλου, εστιάζει στον παθιασμένο αγώνα του ανθρώπου για "ελευθερία βούλησης" και κυνήγι του ονείρου του ή του οράματός του.
- Μία πολυπληθής παραγωγή που πάει στο Μέγαρο. Σε τι κόσμο απευθύνεται;
Στους πάντες, που θέλουν να ταξιδέψουν με ένα σύγχρονο μουσικό καράβι με πανιά την μελωδία, την πολυρυθμία, την τροπική αρμονία, μέσα σε μία θάλασσα αριστουργηματικών ποιητικών, ελληνικών στίχων, που αναδεικνύουν την αρχέγονη ανθρώπινη συνείδηση και την απόδραση μέσα από την υπερφυσική διάσταση του μύθου και του θρύλου: Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι (Το Γιοφύρι της Άρτας, Του Νεκρού Αδελφού, Το Στοιχειό της Χάρμαινας), Καπετάν Μιχάλης και τα χορικά μέσα από την ιστορία του Βενιζέλου που καθόρισε τα σύνορα της χώρας μας.
- Το ελληνικό μιούζικαλ Ερωτόκριτος εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ήταν τελικά μια πρωτοποριακή κίνηση;
Ήταν και είναι ένα πρωτοποριακό έργο και ταυτόχρονα διαχρονικό. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, μελετούν τον Ερωτόκριτό μου, "Ερωτοκριτολόγοι" καθηγητές σε συνέδρια από πανεπιστήμια από τη Ρουμανία μέχρι την Ιταλία και από την Αγγλία μέχρι την Αμερική. Αυτές τις μέρες τυπώνεται σε βιβλίο η ανάλυση του μουσικοθεατρικού μου έργου κι επιπλέον γίνονται αναφορές στα μουσικά του αποσπάσματα από το youtube, σε σχολεία σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ήταν πρωτοποριακό, γιατί άκουσα μία μουσική μέσα στο αθάνατο κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου, που υπερέβαινε την παραδοσιακή μελοποίηση του κειμένου χωρίς να την αναιρεί, αντλούσε στοιχεία από πεντατονικές και blues κλίμακες χωρίς να πειράξει ούτε μία συλλαβή της ποιητικής μυθιστορίας του Κορνάρου και όλα αυτά τόλμησα να τα παρουσιάσω.
- Τι ρόλο παίζει η Κρήτη στο συνολικό έργο που έχεις παρουσιάσει;
Ο πολιτιστικός, πνευματικός και λογοτεχνικός πλούτος της Κρήτης από την μινωϊκή μυθολογία, την κρητική αναγέννηση μέχρι τον Καζαντζάκη και την ίδια την ιστορία της, αποτελεί για ‘μένα μία ανεξάντλητη δεξαμενή έμπνευσης. Υπάρχει όμως πνευματικός πλούτος στην κοινωνία της Κρήτης και σήμερα, ο οποίος δυστυχώς επισκιάζεται στα μέσα, από κάποιες πολύ λυπηρές παραβατικές συμπεριφορές λίγων οικογενειών.
- Ποια είναι τα αγαπημένα σημεία στη μέχρι σήμερα καριέρα σου;
Οι κομβικές στιγμές, ήταν ο κύκλος τραγουδιών μου "Σκοτεινός Έρωτας" σε ποίηση του Φ. Γκ. Λόρκα και απόδοση του Σ. Τριβιζά (2004-2007) ο οποίος ερμηνεύτηκε από Μ. Φραγκούλη μέχρι και Μ. Φαραντούρη, ήταν ο Ερωτόκριτος της Λυρικής και του Ηρωδείου φυσικά, και το Κονσέρτο για σαξόφωνο και ορχήστρα που παρουσιάστηκε στην Κίνα το 2024.
- Πως χαρακτηρίζεις το μουσικό σου ύφος; Ανήκεις κάπου;
Αποδεικνύεται μέσα στο χρόνο, πως έχω διαμορφώσει ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα το οποίο προφανώς συντίθεται από προσωπικές μου εμμονές σε συγκεκριμένα μουσικά διαστήματα, συγκεκριμένες αρμονίες, εναλλασσόμενους ασύμμετρους ρυθμούς, χρήση τροπικών κλιμάκων. Η μουσική μου έχει χρώμα ελληνικό, μεσογειακό, βαλκανικό. Έχει δυτική φόρμα με αρώματα ανατολής. Τέλος, στα μουσικοθεατρικά μου, κυριαρχούν συμβολισμοί και καθαρή δραματουργική κλιμάκωση.
- Αν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στην μέχρι τώρα πορεία σου τι θα ήταν αυτό και γιατί;
Λίγη ευκολία! Ό,τι κι αν κάνω περνάει μέσα από άπειρες δυσκολίες. Γιατί να συμβαίνει πάντα αυτό; Η ποιότητα δεν απογορεύει πάντα την εμπορικότητα και η εμπορικότητα δεν απαγορεύει πάντα την ποιότητα. Πόσος ανταγωνιστικός φόβος και πόση επιφύλαξη απέναντι στο έργο μου; Και δεν μιλώ φυσικά για το κοινό. Ο Ερωτόκριτος που γέμισε το Ηρώδειο το 2017, απορρίπτονταν συνέχεια από όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς, μέχρι να το ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2017 και να καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Όποιος φορέας επένδυσε στο έργο μου, μόνο θετικό πρόσημο και κέρδος είχε μετά, συν το γεγονός πως τα έργα μου αποδεικνύονται διαχρονικά και όχι της μοδός ή της περιόδου.