Φ Hill Sessions: Ο Dhafer Youssef και οι ιστορίες της Μεσογείου

Ο Τυνήσιος ουτίστας έρχεται στον λόφο Φιλοπάππου για μια βραδιά μουσικής μυσταγωγίας.

Dhafer Youssef © Bechir Zayene

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα μουσικά ραντεβού του φθινοπώρου έχει δοθεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο "Δόρα Στράτου", με καλεσμένο τον Dhafer Youssef. Ο Τυνήσιος δεξιοτέχνης του ουτιού, τραγουδιστής και συνθέτης, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η παρουσία του έχει ήδη δημιουργήσει  μεγάλες προσδοκίες για τους φίλους της τζαζ και της world μουσικής. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών Φ Hill Sessions, που αξιοποιεί το μαγικό σκηνικό του λόφου Φιλοπάππου για να προτείνει μια διαφορετική φεστιβαλική εμπειρία φιλοξενώντας μοναδικές μουσικές βραδιές.

Ο Youssef είναι ένας καλλιτέχνης που αρνείται να χωρέσει σε καλούπια. Με βαθιές ρίζες στην αραβική μουσική αλλά και μια ακαταμάχητη ροπή στη δημιουργική εξερεύνηση, έχει χτίσει ένα προσωπικό ύφος που ακροβατεί ανάμεσα στον μυστικισμό και τη χαρά, στον αυτοσχεδιασμό και στη μελωδία. Το ούτι γίνεται προέκταση του εαυτού του, ενώ η φωνή του –με εντυπωσιακή έκταση τεσσάρων οκτάβων– δίνει σε κάθε ερμηνεία του μια σχεδόν υπερβατική διάσταση. Η φωνή του κινείται με άνεση από τις βαθιές και γεμάτες χαμηλές νότες μέχρι τις λεπτές, φωτεινές ψηλές, αποκαλύπτοντας ένα σπάνιο εύρος. Σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική χροιά και την έντονη εκφραστικότητα της ερμηνείας του, αυτό το στοιχείο έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερη ταυτότητα του μουσικού του ύφους.

Dhafer Youssef
© Bechir Zayene

Στη διεθνή του πορεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, όπως οι Herbie Hancock και Marcus Miller, και έχει αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη world jazz. Το τελευταίο του άλμπουμ, "Street of Minarets" (2023), επιβεβαίωσε τη θέση του ως ενός από τους πιο ανήσυχους δημιουργούς της εποχής μας, παντρεύοντας τζαζ, αραβικούς ρυθμούς και πειραματισμό. 

Η εμφάνισή του στην Αθήνα θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά έναν καλλιτέχνη που βλέπει τη μουσική σαν διάλογο και γιορτή συνύπαρξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία και προπώληση εισιτηρίων στο more.com

> Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φ hill Sessions - Dhafer Youssef

  • Jazz-Blues-Ethnic

διεθνούς φήμης Τυνήσιος δεξιοτέχνης στο ούτι, τραγουδιστής και συνθέτης, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια απόλυτα μυσταγωγική βραδιά. Ο Dhafer Youssef θεωρείται από τους ηγέτες του σύγχρονου μουσικού κινήματος που συνδυάζει την Ανατολίτικη και τη Δυτική μουσική. Το παίξιμο του Youssef δεν είναι μόνο τεχνικά εντυπωσιακό αλλά και βαθιά συγκινησιακό. Μέσα από το ούτι του καταφέρνει να εκφράσει περίπλοκα συναισθήματα – από την μελαγχολία και την χαρά έως τον μυστικισμό και την ενόραση. Το όργανο γίνεται προέκταση του εαυτού του, μετατρέποντας κάθε του εμφάνιση σε μια προσωπική και άκρως καθηλωτική εμπειρία. Ανάμεσα σε πολλούς σπουδαίους μουσικούς της τζαζ και της αραβικής παράδοσης, ο Youssef είναι ένας δάσκαλος του αυτοσχεδιασμού. Επιπλέον, ο Youssef είναι δεξιοτέχνης της ρυθμικής πολυπλοκότητας καθώς διαθέτει βαθιά γνώση των περίπλοκων ρυθμικών σχημάτων της αραβικής μουσικής. Η ικανότητά του να τα ενσωματώνει και να τα συνδυάζει με τους ρυθμούς της τζαζ δημιουργεί μια δυναμική και συναρπαστική μουσική εμπειρία.

Θέατρο «Δόρα Στράτου»

Λόφος Φιλοπάππου
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Φινάλε για το τουρ του Γιάννη Χαρούλη στον Λυκαβηττό

Μια συναυλία-γιορτή με αυθορμητισμό, ειλικρίνεια και κέφι θα στήσει ο αγαπημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2025

Όλα όσα θα δούμε στο Σταυρό του Νότου τη νέα σεζόν

Σκιαδαρέσες, Κότσιρας, Πασχαλίδης, Ίκαρη, Ευρυδίκη και πολλοί ακόμη αγαπημένοι καλλιτέχνες επιστρέφουν αυτή τη σεζόν, προσφέροντας μοναδικές μουσικές βραδιές.

5 fun facts για τους Smash Into Pieces

To Armaheaven Prophecy: Europe Tour 2025 κάνει στάση στην Αθήνα αυτόν τον Σεπτέμβρη.

Η Στέγη φτιάχνει ένα νέο "σπίτι" για την τεράστια συλλογή του Γιάννη Πετρίδη

Η δισκοθήκη και η συλλογή του θρυλικού ραδιοφωνικού παραγωγού θα στεγαστεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένου χώρου για "ακρόαση, έρευνα και απόλαυση".

Τα συναυλιακά ραντεβού της εβδομάδας

Anne Clark, Peter Hook, Juan Diego Flórez, Dhafer Youssef, Jethro Tull και όσα ακόμα θα "ακούσουμε" ζωντανά τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Σαμπάνης ολοκληρώνει το τουρ του στο Κατράκειο

Ο δυναμικός ερμηνευτής και συνθέτης θα δώσει την τελευταία εμφάνιση του "Νιώσε Ό,τι Νιώθω Tour" μαζί με την Παυλίνα Βουλγαράκη.