Έφυγε από τη ζωή ο "πατριάρχης" του κλαρίνου Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς

Μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του κορυφαίου εκφραστή της ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσική.

Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς

Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη αποχαιρετούμε τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, τον κορυφαίο εκφραστή της ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής, τον αξεπέραστο κλαρινίστα, τον δεξιοτέχνη ερμηνευτή που, με τη μουσική του, μύησε τους Έλληνες και τον κόσμο  στη ζωντανή φωνή της παράδοσής μας. Η απώλειά του δεν είναι απλώς η απώλεια ενός μεγάλου μουσικού, αλλά ενός πιστού φύλακα της μουσικής κληρονομιάς μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην παραδοσιακή μουσική  και στην καρδιά της Ηπείρου.

Γεννημένος το 1934, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, ο Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαθιές ρίζες στη μουσική παράδοση της Ηπείρου. Το κλαρίνο εξέφραζε την ψυχή του και από παιδί  ξεχώρισε  για τη μοναδική του δεξιοτεχνία και τον αξεπέραστο ήχο του. Δεν περιορίστηκε στην εκτέλεση της παραδοσιακής μουσικής αλλά την ανανέωσε, την εμπλούτισε, κάνοντας τη να μιλά στην καρδιά του ακροατηρίου του. 

Υπήρξε, δικαίως, ο "πατριάρχης" του κλαρίνου, τίτλος που  του αποδόθηκε για την αδιαμφισβήτητη δεξιοτεχνική κυριαρχία του. Δωρικός ερμηνευτής, σεμνός και προσηνής, αταλάντευτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και πάντοτε αρωγός και πολύτιμος δάσκαλος των νεότερων καλλιτεχνών. Η παραδοσιακή μουσική μας δε θα είναι πια ποτέ η ίδια χωρίς την εμβληματική του παρουσία. Ωστόσο, η εξέχουσα προσφορά του  θα μείνει ζωντανή, να μας συγκινεί, να μας διδάσκει, να μας ενώνει. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα η Ήπειρος, τον αποχαιρετούν με θλίψη και υπερηφάνεια. Στην οικογένειά του, τους πολλούς μαθητές του και τους αμέτρητους φίλους του απευθύνω  τα ειλικρινέστατα συλλυπητήρια μου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Δώρος Δημοσθένους κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά τραγουδώντας Elvis Presley

Ο Δώρος Δημοσθένους κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά τραγουδώντας Elvis Presley από σήμερα έως και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2026

Δύο ξεχωριστά μουσικά ραντεβού στο Theatre of the NO

Ross Daly & Kelly Thoma και Σαβίνα Γιαννάτου με Σπύρο Μάνεση σε δύο μοναδικές συναυλίες με μεσογειακούς ήχους και αυτοσχεδιαστικό πνεύμα.

Η Μελίνα Κανά μας καλεί σε μια έντεχνη βραδιά τον Γενάρη στο Κύτταρο

Μαζί με τον Αλέξανδρο Δάικο θα τραγουδήσει επί σκηνής στις 15/1, αγαπημένα τραγούδια, αλλά και από τη νέα δισκογραφική δουλειά της.

"Seathrough": Η Σαβίνα Γιαννάτου σε έναν αυτοσχεδιαστικό διάλογο με τον Σπύρο Μάνεση

Μια συναυλία με τραγούδια της Μεσογείου σε διάφορες γλώσσες και ιδιώματα και συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών, όπως η Λένα Πλάτωνος.

Τρεις ξεχωριστές συναυλίες προσεχώς στο Half Note Jazz Club

Τρεις κόσμοι συναντιούνται στην σκηνή του Half Note, που γίνεται τόπος ιστορίας και δημιουργίας, τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους.

Τι μας χτύπησε πιο δυνατά και μουσικά μέσα στο 2025

Πολλά ήρθαν κι έφυγαν αλλά σήμερα λέω να σταθούμε σε ότι μας χτύπησε πιο δυνατά μέσα στο 2025. Δισκογραφία, παλιοί και νέοι ήρωες, πρωταγωνιστές και νέες τάσεις. Όλες οι κινήσεις που χαρακτήρισαν τη μουσική χρονιά είναι εδώ.

Τι είναι το μεταλακανικό πρωτοπάνκ του Θέμου Σκανδάμη και πότε το ακούμε live στο Baumstrasse

Ο Θέμος Σκανδάμης και η μπάντα του θα τραγουδήσουν τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ του "Χρυσάνθη" και όχι μόνο την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.