Συναυλιακές προτάσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Αυτές είναι οι συναυλίες που θα μονοπωλήσουν το συναυλιακό ενδιαφέρον το δεύτερο τριήμερο του Μαρτίου στην Αθήνα.

Σtella © Dimitra Tzanou


Δέκα χρόνια Σtella!

H συνθέτρια, τραγουδίστρια και μουσικός που έχει εντυπωσιάσει με τη δημιουργική της πορεία στο σύγχρονο indie pop τραγούδι γιορτάζει δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου σινγκλ της, "Picking Words", με μια μεγάλη επετειακή συναυλία στο "Gagarin 205". Αυτό το ανεξάρτητο ραδιοφωνικό hit ήταν άλλωστε η αρχή μιας διεθνούς διαδρομής, που την οδήγησε στο περσινό "Up and Away" (Sub Pop Records). Opening act από τον Bhukhurah. (23/3)

Σtella
© Dimitra Tzanou

Ποιήματα που έγιναν τραγούδια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3), η Ρίτα Αντωνοπούλου στο τραγούδι και ο Γιάννης Μπελώνης στο πιάνο ανθολογούν μερικούς από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες των περασμένων δύο αιώνων (Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι κ.ά.) μεταφρασμένους από Έλληνες ποιητές, όπως ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Γκάτσος κ.ά., και μελοποιημένους από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικο ανάμεσα σε άλλους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ). Λίγες ημέρες μετά (23 & 30/3), ο Κώστας Λειβαδάς συναντά το καλλιτεχνικό alter ego του, Ανδριάνα Μπάμπαλη, σε μια μουσική παράσταση με μελοποιημένη ελληνική ποίηση (Μουσική Βιβλιοθήκη, ΜΜΑ).

Ρίτα Αντωνοπούλου Γιάννης Μπελώνης
© Γιάννης Σπανός
Ρίτα Αντωνοπούλου & Γιάννης Μπελώνης

"Διαβάζοντας" ξανά τον Σολωμό

Ο Νίκος Ξυδάκης με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας επισκέπτεται ξανά τον κύκλο ποιημάτων και τραγουδιών που κυκλοφόρησε το 1990, υπό τον τίτλο "Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση". Το μουσικό-ποιητικό σχεδίασμα, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα πρώιμα ποιήματα του Σολωμού, αλλά και από τον "Ύμνο εις την ελευθερία" και τους "Ελεύθερους πολιορκημένους", θα παρουσιαστεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Νίκος Ξυδάκης
©Γ. Σπανός

Ξανά στον "Σταυρό του Νότου"

Έπειτα από ένα χρόνο γεμάτο ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προτάσεις, όπως το μεγάλο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο ή το ηλεκτρισμένο πρότζεκτ "Palming up", η Μαρία Παπαγεωργίου επιστρέφει και αυτή την άνοιξη, όπως τα τελευταία δέκα χρόνια στο μουσικό "σπίτι" της, την Κεντρική Σκηνή του "Σταυρού του Νότου". Έρχεται για τέσσερις μόνο Παρασκευές (22 & 29/3, 5 & 12/4) με αγαπημένα τραγούδια από τη δεκαετή δισκογραφία της, αλλά και κομμάτια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και εγχώριων ροκ συγκροτημάτων, συνθέτοντας τελικά ένα πολυπρόσωπο μουσικό πρόγραμμα με αναφορές στη μουσική περασμένων δεκαετιών αλλά και στη σύγχρονη διεθνή σκηνή.

Μαρία Παπαγεωργίου


Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σtella

  • Rock-pop-folk

H συνθέτις, τραγουδίστρια και μουσικός που έχει εντυπωσιάσει με τη δημιουργική της πορεία στο σύγχρονο indie pop τραγούδι γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του «Picking Words», με μια μεγάλη επετειακή συναυλία. Δέκα χρόνια από το πρώτο επίσημο single που έβγαλε στην Inner Ear Records το 2014, ένα αυθεντικό ανεξάρτητο ραδιοφωνικό/συναυλιακό hit με το οποίο εγκαινίασε μια πολυδαίδαλη δισκογραφική δραστηριότητα γεμάτη συνεργασίες, περιοδείες και μεταμορφώσεις. Μια πορεία που την οδήγησε στο περσινό "Up and Away” της SUB POP Records και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η ιστορία της Σtella όμως ξεκινάει ακόμα νωρίτερα, όταν από το 2011/2012, με guest συμμετοχές σε κυκλοφορίες και live συγκροτημάτων όπως οι Expert Medicine και My Wet Calvin, το Holding Grass των Fever Kids (του τότε alter ego της, με τον Αλέξη Ζαμπάρα) στο heavy rotation του Εν Λευκώ αλλά και τον κομήτη Detox ως online self-release, η Στέλλα Χρονοπούλου (πριν ακόμα βάλει το αρχικό Σ στο Stella) άρχισε να συστήνει στο ελληνικό κοινό το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό της ύφος.

Ρίτα Αντωνοπούλου & Γιάννης Μπελώνης

  • Μουσική & Λόγος

Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στην παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Όλες του κόσμου οι φωνές». Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο τραγούδι και ο Γιάννης Μπελώνης στο πιάνο «μεταφράζουν» σε ήχους τα νοήματα των λέξεων που άφησαν παρακαταθήκη κορυφαίοι συγγραφείς, επιχειρώντας να αγγίξουν τις συχνά «θαμμένες» μας ευαισθησίες. Εργαλείο τους, ο απέριττος συνδυασμός πιάνου και φωνής, που εγγυάται τη διαυγή μετάδοση των νοημάτων του εκάστοτε κειμένου, επιτρέποντας στο κοινό να αντιληφθεί απρόσκοπτα τη σκέψη των δημιουργών στην πρωταρχική της μορφή.

Kώστας Λειβαδάς - Ανδριάνα Μπάμπαλη

  • Ελληνική

Με όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια τους στις «αποσκευές» τους, τραγούδια άλλων που αγαπήσανε, αλλά και καινούργιο υλικό. Ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς της γενιάς μας, ο Κώστας Λειβαδάς, μαζί με το alter ego του, την εξαιρετική ερμηνεύτρια Ανδριάνα Μπάμπαλη, δημιουργούν μια μοναδική, ποιητική παράσταση, ως απότιση φόρου τιμής σε σημαντικούς και αγαπημένους σύγχρονους αθόρυβους εργάτες της ποίησής μας. Κεφάλαια ολόκληρα Ελλήνων Ποιητών που μας θυμίζουν ότι οι Έλληνες είναι από τους λαούς και τα γένη που ευλογήθηκαν στη γλώσσα τους και την ποίησή τους με τον πιο απλόχερο τρόπο. Μια διαδρομή από τον Ευριπίδη ως τη σύγχρονή μας Μαρία Κούρση, που δείχνει υπόγεια πώς συνδέονται μέσα στους αιώνες ρεύματα και σχολές ποίησης πάνω στο μοναδικό και θαυματουργό ποτάμι της ελληνικής γλώσσας

Νίκος Ξυδάκης

  • Μουσική & Λόγος

Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί το μουσικό ποιητικό σχεδίασμα «Διονύσιος Σολωμός: Προς τον κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση», σε σύνθεση και ερμηνεία του ίδιου του καλλιτέχνη, με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας. «Tα σχεδιάσματα και τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν. Αρχικά προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, δισκογραφήθηκαν όμως τελικά το 1990 με τον τίτλο “Πρός τόν Κύριο Γεώργιο Δέ Ρώσση”. Ήταν η ημερολογιακή καταγραφή μιας προσωπικής, μοναχικής, μελωδικής ανάγνωσης ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού. Από τα πρώιμα ποιήματα του, έως αποσπάσματα από τον “Εθνικό Ύμνο” και τα σπαράγματα από τούς “Ελεύθερους Πολιορκημένους” …» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης γι’ αυτόν τον κύκλο ποιημάτων και τραγουδιών.

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Σταυρός του Νότου - Κεντρική Σκηνή

Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος
  • Συναυλίες

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".