"Correspondences": Η Patti Smith με τους Soundwalk Collective ιχνηλατεί φύση και ποίηση

Η θρυλική πανκ καλλιτέχνιδα συναντά το ντουέτο των Soundwalk Collective στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και επιχειρούν, μέσα από ηχοτοπία και ποίηση, να προσεγγίσουν τη μνήμη, την όψη και, τελικά, το συναίσθημα μιας φύσης και μιας κοινωνίας που παραπαίει.

Correspondences Patti Smith Soundwalk Collective Στέγη Ιδρύματος Ωνάση © Frankie Casillo

Πρόσφατα, διαβάζοντας το "M Train" (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), ένα αυτοβιογραφικό κείμενο της Patti Smith, διαπίστωσα πως οι μεγάλες της αγάπες –εκτός από την οικογένειά της– είναι από τη μία ο καφές (γνωστό σε όλους μας) και από την άλλη η εμβύθιση σε πρότζεκτ που επιχειρούν να αποκρυσταλλώσουν θολά στιγμιότυπα της ιστορίας των τεχνών και των επιστημών σε συνάρτηση με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον τους. Στα κεφάλαια του βιβλίου, ταλαντεύεται μεταξύ της επιθυμίας της να ανοίξει το δικό της καφέ κοντά στη θάλασσα και των διάφορων ταξιδιών της ανά τον κόσμο, με κεντρική θέση να έχουν αυτά με τη "Λέσχη Ηπειρωτικής Μετακίνησης". Στην προσπάθειά της να φωτογραφίσει τις μπότες του Άλφρεντ Βέγκενερ, του Γερμανού πρωτοπόρου στην εξερεύνηση της αρκτικής ζώνης στη Γροιλανδία, έγινε μέλος της Λέσχης πλάι σε μαθηματικούς, γεωλόγους και θεολόγους, οι οποίοι έχουν ορκιστεί "αφοσίωση στη διαιώνιση της μνήμης, ειδικά όσον αφορά τον Άλφρεντ Βέγκενερ, τον σκαπανέα της θεωρίας της μετατόπισης ηπείρων". Σε μια συνάντηση, λοιπόν, της Λέσχης στο Βερολίνο, κλήθηκε να παρουσιάσει μια αυτοσχέδια ομιλία για τις "Τελευταίες στιγμές του Άλφρεντ Βέγκενερ", η οποία ξεσήκωσε σε διάφορα σημεία αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους, με αποκορύφωμα κάποιον να την κατηγορεί πως "Αυτό δεν είναι επιστήμη, είναι ποίηση!".


Αν δεν είναι αυτό ένα από τα πιο όμορφα παθητικο-επιθετικά κομπλιμέντα που μπορεί να κάνει κάποιος, τότε τι είναι; Άλλωστε η Smith πάντα αντιμετωπίζει τη ζωή με όρους ποίησης και περισυλλογής, από τα πανκ ροκ έπη της που την έχρισαν "νονά της πανκ" στα ταραγμένα νεοϋορκέζικα 70s, στις θαρραλέες και διεισδυτικές φωτογραφίες της και, φυσικά, στις λογοτεχνικές της αναζητήσεις. Είτε πρόκειται για τα αυτοβιογραφήματά της, που σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζουν ακόμα κι έναν μαγικό ρεαλισμό, μπλέκοντας πραγματικότητα με σκέψεις, όνειρα και φαντασία, είτε για την ποίησή της, δείγμα της οποίας είχαμε την τύχη να ακούσουμε στο Ηρώδειο τo 2022, η Smith χρησιμοποιεί το λυρισμό, το πάθος και την πολεμικότητα για να αποτυπώσει την ουσία του να περιφέρεσαι σ’ αυτόν τον πλανήτη· του να ζεις.

Correspondences Patti Smith Soundwalk Collective Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
© Frankie Casillo

Correspondences Patti Smith Soundwalk Collective Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
© Frankie Casillo

Για όλα τα παραπάνω, καθόλου απρόσμενη δεν ήταν η μακρόχρονη συνεργασία της με τους Soundwalk Collective, το ντουέτο του Stephan Crasneanscki, καλλιτέχνη και ιδρυτή της κολεκτίβας, και του παραγωγού Simone Merli. Η πλατφόρμα ηχητικών τεχνών έχει δημιουργήσει site και context specific ηχητικά πρότζεκτ πάνω σε θεματικές που αφορούν την τέχνη, τη φύση, τη λογοτεχνία και την άγνωστη ή παραγνωρισμένη πολιτιστική κληρονομιά και προσεγγίζει τα ζητήματα της μνήμης, του χρόνου και της απώλειας. Έχουν συνεργαστεί με τον Jean-Luc Godard, την Charlotte Gainsbourg, τη φωτογράφο Nan Goldin και τη χορογράφο Sasha Waltz, μεταξύ άλλων, ενώ πριν από το "Correspondences" είχαν παρουσιάσει με την Patti Smith το "Mummer Love", για την "αφρικανική" περίοδο του Ρεμπό, το "Peradam", για τις ιδέες του Γάλλου πεζογράφου Ρενέ Ντομάλ, και το "Peyote Dance", για ένα ταξίδι του Αρτό στο Μεξικό.

Correspondences Patti Smith Soundwalk Collective Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
© Frankie Casillo

Correspondences Patti Smith Soundwalk Collective Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
© Frankie Casillo

To "Correspondences" είναι, με κάποιον τρόπο, μια επιστροφή στην αρχή, αφού πρόκειται για ένα εν εξελίξει πρότζεκτ, το οποίο οι τρεις τους δουλεύουν εδώ και δέκα χρόνια. Σε διαφορετικά απόμερα σημεία του πλανήτη, ο Stephan Crasneanscki έχει "συλλέξει" ήχους και έχει συνθέσει ένα ηχητικό λεξιλόγιο, το οποίο αποτελεί το νέο περιβάλλον για να γεννηθούν και να αναπτυχθούν τα ποιήματα της Patti Smith. Εγκαταστάσεις, προβολές, ηχογραφήσεις ποιητικών αναγνώσεων συνθέτουν ένα παλίμψηστο εικόνων και συνεχιζόμενων συζητήσεων για τη ζωή και τη φύση, βασισμένων στα ηχητικά χνάρια καλλιτεχνών και ποιητών.

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (14-15/3), συγκεκριμένα, τα μουσικά κομμάτια που θα παρουσιαστούν στρέφονται γύρω από αναζητήσεις που εκτείνονται από την καταστροφική επίδραση των σεισμικών αεροβόλων και των ανθρώπινων παρεμβάσεων στους ωκεανούς έως την ανθεκτικότητα της φύσης μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, τις αποκεντρωμένες κοινωνίες που οραματίστηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν και την τελευταία νύχτα του Παζολίνι. Τα visuals της παράστασης υπογράφει o Πορτογάλος κινηματογραφιστής Pedro Maia. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

«Correspondences»

  • Ιδιαιτερότητες

Η θρυλική ποιήτρια Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την Πάτι Σμιθ. Έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 10 χρόνια, διατρέχει μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπου οι καλλιτέχνες έχουν αποκαλύψει ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.