Νίκος Μωραΐτης: "Θα ήθελα να μη ‘γεράσει’ ο στίχος μου"

Ο στιχουργός διαλέγει για το «α» πέντε τραγούδια-σταθμούς από την εικοσιπενταετή διαδρομή του, με αφορμή τις δύο μεγάλες επετειακές συναυλίες στο Christmas Theater.

Νίκος Μωραΐτης

"Ψάχνω τις πιο έντονες εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή… Σίγουρα η πρώτη είναι όταν πήγα 23 ετών στο σπίτι της Δήμητρας Γαλάνη να της δείξω 10 στίχους μου. Τους διάβασε επιτόπου και μου είπε: ‘Εγώ αυτούς κάτι θα τους κάνω. Δεν ξέρω τι, αλλά κάτι θα τους κάνω’. Ήταν η πρώτη επαφή για να οδηγηθούμε στα "Χάρτινα", τον δίσκο με τον οποίο μπήκα στο τραγούδι" θυμάται ο Νίκος Μωραΐτης από τις πρώτα του βήματα σαν στιχουργός, το 1997. "Η δεύτερη πολύ έντονη εικόνα είναι στο Ηρώδειο. Η Πρωτοψάλτη παρουσιάζει για πρώτη φορά το ακυκλοφόρητο τραγούδι ‘Ο Άγγελός μου’, με τον συνθέτη του τραγουδιού Στέφανο Κορκολή στο πιάνο. Στο τέλος της συναυλίας, αντί για κάποιο από τα γνωστά και αγαπημένα της τραγούδια, το κοινό τής φωνάζει να ξαναπεί τον Άγγελο. Τρίτη εικόνα, Πάσχα, είμαι στο σπίτι μου στην Πάρο, όπου έχει σπίτι και η Χάρις Αλεξίου. Τρίτη του Πάσχα με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: ‘βρήκα στούντιο εδώ στο νησί, πάμε να γράψουμε το Ένα Φιλί’. Τελικά μείναμε στο νησί περίπου για ένα μήνα και έγραψε εκεί σχεδόν όλες τις φωνές για τον δίσκο "Τα όνειρα γίνονται πάλι". Σε ένα στουντιάκι στο Αιγαίο", συνεχίζει την αναδρομή του από τις πρώτες του συνεργασίες.

Είναι με βεβαιότητα ένας από τους πιο παραγωγικούς στιχουργούς και φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι. Τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, το Christmas Theater θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον Νίκο Μωραΐτη, ανεβάζοντας στη σκηνή αγαπημένους ερμηνευτές. "Οι δύο βραδιές στο Christmas Theater θα έχουν αυτό που λέμε ‘τις επιτυχίες’, που περιμένει ο κόσμος να ακούσει. Θα έχουν όμως και πιο ιδιαίτερα τραγούδια, που ήταν πάντα στη διαδρομή μου: "η άλλη πλευρά του φεγγαριού". Όλα τα τραγούδια θα έχουν μία νέα δυναμική, από τον Γιάννη Δίσκο -αυτόν τον καταπληκτικό ενορχηστρωτή- και την μπάντα του. Ήθελα σε αυτές τις συναυλίες, που οργανώθηκαν υπό την εποπτεία του Μιχάλη Κουμπιού, να υπάρχει ένας συνδυασμός του γνώριμου με το απρόβλεπτο. Για παράδειγμα, δε θα μπορούσα να φανταστώ να λείπουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Γιώτα Νέγκα, η Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Στάθης Δράκος. Αλλά ήθελα… με πάθος να έρθουν και συγκεκριμένοι τραγουδιστές που δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ, όμως καιρό "άκουγα" τραγούδια μου με τις φωνές τους: Ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρένα Μόρφη, η Μαρία Παπαγεωργίου. Είμαι ευγνώμων σε όλους που δέχτηκαν", ο στιχουργός αναφέρει για το διπλό συναυλιακό ραντεβού στο Christmas Theater.

Νίκος Μωραΐτης

"Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να γράφω ζωντανά, αληθινά. Να μην ξαναγράφω τα ίδια και τα ίδια, γιατί ύστερα από 25 χρόνια στο τραγούδι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Να είμαι καινούργιος όταν γράφω, να μη ‘γεράσει’ ο στίχος μου", μας εκμυστηρεύεται ο Μωραΐτης. Εμείς του ζητήσαμε να διαλέξει για το "α" πέντε τραγούδια-σταθμούς από την εικοσιπενταετή διαδρομή του, που δεν θα λείψουν από το πρόγραμμα των συναυλιών "Νίκος Μωραΐτης: Εκατό φορές κομμάτια".

Πέντε αγαπημένα τραγούδια του Νίκου Μωραΐτη

1. "Σβήσε το φεγγάρι"

Ήξερα, όταν το τραγουδούσε αυτό το μεγαθήριο ψυχισμού, ο Δημήτρης Μητροπάνος στο στούντιο, ότι θα κάνει "επιτυχία". Δεν μπορούσα να φανταστώ όμως ότι 20 χρόνια μετά θα το αγαπούν τόσο.

2. "Εκδρομή"

Όταν άκουσα το ‘In colors’, το αγγλόφωνο τραγούδι του Στάθη Δράκου, τρελάθηκα. Είπα "αυτό είναι μεγάλο ελληνικό τραγούδι". Έγραψα ελληνικούς στίχους χωρίς να το ξέρει, ακαριαία, την ίδια στιγμή. Ύστερα τον έψαξα, τον βρήκα και κάναμε μαζί τον ωραιότερο δίσκο που έχω κάνει ποτέ, για τη Δήμητρα Γαλάνη.

3. "Δε φεύγω"

Το πρώτο μας τραγούδι με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Και, νομίζω, το ωραιότερό μας. Δεν κατάλαβα τη δύναμή του από την πρώτη στιγμή. Σιγά σιγά πήρε μέσα μου την πλήρη του διάσταση.

4. "Κάτι Ελλάδες"

Ήταν 2014, η Ελλάδα ήταν σε απελπιστική κατάσταση, όμως είχα ελπίδα ότι κάτω από όλη αυτήν την παρακμή "είναι κάτι Ελλάδες σαν θηρία / κι όταν πια ξεσπάσουν, δε θα είναι αργά / έτσι γράφεις πάντα Ιστορία / με τα δάχτυλα".

5. "Η καρδιά με πηγαίνει εμένα"

Ίσως έχουμε πιο βαθιά τραγούδια με τον Αντώνη Ρέμο, όπως τα Σάββατα, Αναπάντητα, Κλειστά τα στόματα, Εκατό φορές κομμάτια. Όμως αυτό το τραγούδι είναι… εγώ, γιατί καλώς ή κακώς έτσι πηγαίνω στα πράγματα: με την καρδιά, όχι με το μυαλό.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 48-12) μέσω more.com.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Συναυλίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η δημοφιλέστατη "Τόσκα" του Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το μοναδικό οπερατικό θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

Η Μαρίνα Σπανού στην Τεχνόπολη

Μετά το sold-out του live του Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου ανακοινώνεται νέα μεγάλη συναυλία της Μαρίνας στην Αθήνα.

Τριπλό ραντεβού στο "Jazzét"

KLM Piano Trio, Haig Yazdjian Acoustic Trio και Μάτα Κυριακού σε ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό τριήμερο.

Alkyone, από τι "υλικά" είναι φτιαγμένο το μουσικό σύμπαν σου;

Η τραγουδοποιός μιλάει στο "α" με αφορμή τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό του 6ου Athens Music Week ("Arch", 23/5).

5+1 λόγοι για να μη χάσεις τους Megadeth και τους Blind Guardian στο Release Athens 2024

Αυτό το καλοκαίρι, οι 2 metal θρύλοι μαζί με τους εξίσου σημαντικούς Grand Magus, θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Εντυπώσεις από μια συναυλία με ποιήματα του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Μια αληθώς ξεχωριστή βραδιά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με πολλά μπράβο και χειροκροτήματα, παρά τα ερωτήματα που εξακολουθούν να πλανώνται για το πόσο συμπλέει, τελικά, η ποίηση του μεγάλου Ινδού στοχαστή με τη φόρμα του ευρωπαϊκού λυρικού τραγουδιού.

The Offspring και Brian May μαζί στη σκηνή

Οι σπουδαίοι punk-rockers ήταν καλεσμένοι του θρυλικού κιθαρίστα των Queen στο φεστιβάλ Starmus.