Alkyone, από τι "υλικά" είναι φτιαγμένο το μουσικό σύμπαν σου;

Αlkyone © Alexia Tyriakidou

Η τραγουδοποιός που πρωτοακούσαμε στις πιο απόκοσμες διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και νανουρίσματα για να μας συνεπάρει αργότερα με την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, "Exit Sign", μιλάει στο "α". Αφορμή γι’ αυτή τη συζήτηση η συμμετοχή της στον προγραμματισμό του 6ου Athens Music Week, τόσο στο συνεδριακό μέρος του προγραμματισμού όσο και στις showcase συναυλίες. Πιο συγκεκριμένα, στις 23/5, θα πάρει μέρος στη συζήτηση "Artists Unplugged: Raw Talk on Breaking Through", στο Purifier της Τεχνόπολης, μαζί με τους La Chica, Barrice και Saske (4 μ.μ. ). Την ίδια μέρα έρχεται για ένα "πιο intimate" live στο "Arch" (11 μ.μ.)

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για τα πρώτα μουσικά σου βήματα και τη δημιουργία του πρώτου σου δίσκου;
Καταρχάς, πολύ καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Τα πρώτα μουσικά βήματα ήταν η μουσική που ακουγόταν πάντα μες στο σπίτι, ο μπαμπάς μου με το ακορντεόν του, η γιαγιά κι ο θείος που τραγουδούσαν, το πιάνο στο ωδείο και η υπέροχη δασκάλα μου, οι πρώτες συναυλίες, η αίσθηση ότι μοιράζομαι κάτι μεγαλύτερο από μένα και ότι ανήκω κάπου. Όσο για το άλμπουμ, αυτό ξεκίνησε λίγο πριν τον covid, συνεχίστηκε μέσα σε όλη αυτή την περίοδο και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά στο τέλος της. Ήταν περίεργο να δουλεύεις πάνω σε κάτι τέτοιο μέσα σε όλο αυτό το χάος. Από την άλλη όμως, λειτούργησε ως μεγάλη ψυχοθεραπεία, αφού μας έπαιρνε μακριά από όλο το άγχος εκείνης της περιόδου και μας μετέφερε σε έναν κόσμο δημιουργικότητας, δίχως περιορισμούς κι όπου όλα είναι πιθανά, αρκεί να τα ονειρευτείς.

Ποια ήταν τα συναισθήματα που έφερε η κυκλοφορία του "Exit Sign";
Όταν ολοκληρώθηκε το άλμπουμ, πραγματικά δε μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Το ακούγαμε μετά και ήταν λες και το είχε κάνει άλλος. Έγινε με τόση αγάπη και λαχτάρα και όταν το μοιραστήκαμε, αυτά διπλασιάστηκαν. Αισθάνομαι βαθύτατα ευγνώμων σε όσους ανθρώπους αφιέρωσαν χρόνο για να ακούσουν, να στηρίξουν και να βρει ο καθένας το δικό του χώρο και μικρόκοσμο εκεί μέσα.

Ποιες ήταν οι επιρροές του δίσκου;
Δύσκολη ερώτηση αυτή, γιατί ήταν πολλές και δεν ήταν μόνο μουσικές. Το άλμπουμ θαρρώ πως έχει indie, cinematic και folk στοιχεία, ωστόσο είναι βαθύτατα επηρεασμένο από εικόνες, αναμνήσεις, ταινίες, βουνά, ποτάμια, το μέρος όπου έχω μεγαλώσει. Πολλές φορές ήταν λες και κάναμε post - production σε ταινία, παρά σε άλμπουμ! 

Alkyone
© Alexia Tyriakidou

Από τι "υλικά" είναι φτιαγμένο το μουσικό σύμπαν της Alkyone;
Τι όμορφη ερώτηση αυτή! Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ η αλήθεια είναι και δεν ξέρω να σου πω. Μπορώ μόνο να πω από τι ελπίζω ότι είναι φτιαγμένο. Ελπίζω από μυρωδιές δέντρων, πράσινο και γαλάζιο, καλοκαιρινή βροχή, ανθρώπους, ταξίδια από μέσα προς τα έξω, αγάπη, φως και λίγη αστερόσκονη!

Τι είναι αυτό που σε κινεί να γράφεις;
Μπανάλ θα ακουστεί αυτό, αλλά τα πάντα! Οτιδήποτε έξω και μέσα έχει ομορφιά. Άλλοτε γράφεις για αυτή κι άλλοτε για όσα την κρύβουν. 

Ποια είναι η σχέση σου με την ελληνική μουσική παράδοση; 
Η σχέση μου με την ελληνική παράδοση ξεκίνησε από τα γεννοφάσκια μου. Ο μπαμπάς μου αγαπούσε κι εξακολουθεί να αγαπάει πολύ την παραδοσιακή μουσική, κι έτσι έπαιζε συχνά παραδοσιακά κι έβαζε δίσκους στο σπίτι και στο αμάξι. Εγώ από την άλλη, δεν ήμουν ιδιαίτερη φαν. Με τα χρόνια όμως, άρχισα να τα αγαπάω και να τα καταλαβαίνω αλλιώς. Και κάθε φορά που τα τραγουδούσα, ειδικά μαζί με άλλους ανθρώπους, δεν ξέρω, απλά ένιωθα ότι ήταν κάτι πολύ φυσικό.

Ποια ανάγκη σε ωθεί να παίξεις και να πειραματιστείς με αυτά τα παραδοσιακά ιδιώματα;
Πάντα μου άρεσε να ακούω πράγματα που ήταν οικεία στα αυτιά μου, με μια άλλη προσέγγιση. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία το να προσπαθείς να προσεγγίσεις πράγματα που έχεις ακούσει άπειρες φορές με έναν εναλλακτικό τρόπο. Οπότε, το κάνω γιατί το χαίρομαι. Αν αφήσεις τη φαντασία ελεύθερη, υπάρχουν ατελείωτοι δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Κι έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει, δημιουργικά και ψυχικά. Τα παραδοσιακά κομμάτια είναι ένας θησαυρός και το να προσπαθώ να τα αγκαλιάσω αλλιώς, πιστεύω ότι είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω για πολύ ακόμα καιρό.

Alkyone
© Alexia Tyriakidou

Πόσο σημαντικές είναι πρωτοβουλίες σαν το Athens Music Week για την καλλιτεχνική κοινότητα και την μουσική βιομηχανία;
Πολύ! Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι, νέοι ηλικιακά και μη, που έχουν να προσφέρουν ένα σωρό όμορφα πράγματα και δεν τους δίνεται η δυνατότητα και το βήμα για να το κάνουν. Νιώθω ότι εκτός από τους ανθρώπους που ήδη προσφέρουν και γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να ανακαλύπτουμε και καινούργιες μουσικές, καινούργιους ανθρώπους, καινούργιους δρόμους. Το Athens Music Week πιστεύω ότι αποτελεί τη σπίθα ακριβώς για αυτό το μουσικό άνοιγμα!

Εσύ, πώς βλέπεις τα πράγματα στην εγχώρια εναλλακτική μουσική σκηνή; 
Βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας αυξανόμενα μουσικός πειραματισμός και χαίρομαι απείρως για αυτό. Ωστόσο, νιώθω ότι έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Αυτό που ονειρεύομαι είναι αύριο μεθαύριο να ακούω τραγούδια και μουσικές που θα γίνονται αγωγοί φωτός και παραγωγές με φαντασία και χαρακτήρα που θα τις στηρίζουν. Θα ήθελα να μην αισθανόμαστε ότι "αυτά μόνο στο εξωτερικό γίνονται” και να γίνουμε ίσως ακόμα πιο τολμηροί σε αυτά που ονειρευόμαστε μουσικά, χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα πουλήσει κάτι ή όχι. 

Νιώθεις κομμάτι της;
Δύσκολο να το πω αυτό, διότι ο καθένας κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Για να είμαι ειλικρινής, δε θεωρώ αυτό που πράττω μουσικά κομμάτι καμίας σκηνής και είναι απελευθερωτικό αυτό. Αν πω ότι ανήκω κάπου, το μυαλό μου, όσο έχουμε γνωριστεί εγώ κι αυτό, θα απορρίψει να πειραματιστεί με οτιδήποτε είναι πολύ μακριά από εκείνο. Οπότε, προτιμώ να σκέφτομαι ότι ανήκω παντού και πουθενά.

Alyone
© Alexia Tyriakidou

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον και ποιο είναι το πιο τρελό, μουσικό σου όνειρο;
Το μέλλον είναι μια τεράστια θάλασσα κι εγώ είμαι ακόμα στην αμμουδιά με το ένα δαχτυλάκι να ακουμπάει το νερό! Υπάρχουν ένα σωρό ιδέες που έχουμε κατά νου και ειλικρινά, ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα και να είμαστε όλοι καλά να τις υλοποιήσουμε. Προς το παρόν, έχουμε ηχογραφήσει αρκετά νέα πράγματα και περιμένουμε να τα μοιραστούμε με περίσσια χαρά! Παράλληλα, έχουμε κάποιες προγραμματισμένες συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά. Όσο για το πιο τρελό μου μουσικό όνειρο είναι κάποια μέρα η μουσική που θα μοιράζομαι να κάνει το μέγιστο δυνατό καλό. Αδυνατώ να το περιγράψω ακριβώς, αλλά το έχω ονειρευτεί πολλές φορές. Ξέρεις, όταν φύγω από εδώ όπως όλοι μας, να μπορώ να πω ότι αξιοποίησα ό,τι μου δόθηκε για κάτι μεγαλύτερο από το εγώ μου. Ότι βοήθησα κάπως να γίνει και η ζωή του διπλανού μου καλύτερη. Τώρα, πες το μουσικό όνειρο, όνειρο ζωής ή όπως αλλιώς, αλλά αυτό είναι, αυτό ονειρεύομαι. 

Πώς νιώθεις για τη συμμετοχή σου στο AMW;
Χαίρομαι πάρα πολύ που θα συμμετέχω στο φετινό Athens Music Week! Όχι μόνο για το συναυλιακό του κομμάτι, αλλά και για το ότι θα παρακολουθήσω η ίδια και θα γνωρίσω άλλους ανθρώπους. Για τη βραδιά στο "Arch", στις 23/5, αποφασίσαμε να έρθουμε εναλλακτικά αυτή τη φορά και να παίξουμε trio, ο Θοδωρής στο τσέλο, ο Θύμιος στην κιθάρα κι εγώ στο πιάνο. Έχουμε ετοιμάσει μια τελείως εναλλακτική ενορχήστρωση των κομματιών και μια πιο intimate και grounded προσέγγιση, ενώ θα ακουστούν και κομμάτια που θα μοιραστούμε για πρώτη φορά. Οπότε, τα λέμε εκεί!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Music Week - Ημέρα 1η

  • Φεστιβάλ

To AMW επανέρχεται δυναμικά με σχεδόν 40 showcase συναυλίες από αναδυόμενα, εγχώρια και διεθνή ονόματα μιας πολυσυλλεκτικής ηχητικής βεντάλιας. Τα live θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμεικού και πιο συγκεκριμένα στα "ARCH", "Oddity" και "Gazi View" δημιουργώντας μία αστική εμπειρία φεστιβάλ.

Athens Music Week - Ημέρα 2η

  • Φεστιβάλ

To AMW επανέρχεται δυναμικά με σχεδόν 40 showcase συναυλίες από αναδυόμενα, εγχώρια και διεθνή ονόματα μιας πολυσυλλεκτικής ηχητικής βεντάλιας. Τα live θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμεικού και πιο συγκεκριμένα στα "ARCH", "Oddity" και "Gazi View" δημιουργώντας μία αστική εμπειρία φεστιβάλ.

Athens Music Week - Ημέρα 3η

  • Φεστιβάλ

To AMW επανέρχεται δυναμικά με σχεδόν 40 showcase συναυλίες από αναδυόμενα, εγχώρια και διεθνή ονόματα μιας πολυσυλλεκτικής ηχητικής βεντάλιας. Τα live θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμεικού και πιο συγκεκριμένα στα "ARCH", "Oddity" και "Gazi View" δημιουργώντας μία αστική εμπειρία φεστιβάλ.

Arch Club - Live Stage

Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Για Όλα Ικανοί" δηλώνουν οι ΜΕΛΙSSES αυτό το καλοκαίρι

Δείτε τις στάσεις της ελληνικής περιοδείας τους παρέα με τη Marseaux.

16/06/2024

Simon Le Bon: "Είχα μεγάλο πρόβλημα άγχους αλλά ήθελα πολύ να είμαι ο frontman των Duran Duran"

Ο Simon Le Bon μιλάει στο "α" λίγο πριν την άφιξη των σπουδαίων Βρετανών στο Release Athens 2024 (18/7, Πλατεία Νερού).

Δήμητρα Γαλάνη και Παυλίνα Βουλγαράκη μπλέκουν τραγούδια και ιστορίες στο Φεστιβάλ Παπάγου

Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται ξανά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες - δημιουργούς που ξεχωρίζει και παρουσιάζει το best of μιας 55χρονης καριέρας.

Καλύτερες επιδόσεις της ΚΟΑ σε Ρίχαρντ Στράους απ’ ό,τι σε Μάλερ σε συναυλίες υπό Έσενμπαχ και Καρυτινό

Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησαν δύο τακτικές συναυλίες που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με βασικά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου (Μάλερ και Ρίχαρντ Στράους) στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την άνοιξη.

"Changeover": Mια συναυλία με ήχους της ανατολικής Μεσογείου από το SNFCC Youth Council

Στη μουσική αυτή γιορτή συμμετέχουν οι Alejjos, οdy icons και Kobrah Habibi.

Anser: Ταρακούνησε την Τεχνόπολη με σύνθημά του "Ό,τι Αγαπάς Δεν Έχει Τέλος"

Με ποιοτικές συμμετοχές από τον Βέβηλο, τον Buzz, αλλά και από τους Μωζάικ του "Μουσικού Κουτιού", και με σταθερό συμπαραστάτη τον Eversor στα decks, ο ράπερ από τη Σπάρτη έδωσε "την καλύτερή του συναυλία", μπροστά σε ενθουσιώδες πλήθος ανάμεικτων ηλικιών, που δεν δίστασε να του τραγουδήσει ρυθμικά να βγάλει, επιτέλους, έναν καινούριο δίσκο.

Τι θα δούμε στο 2ο Margiora Backyard Festival στην Κύθνο

Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Pan Pan, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα καταλάβουν το bar της Μαργιώρας φέτος το καλοκαίρι.