3+1 must συναυλίες για αυτό το σαββατοκύριακο

Μια λίστα με τα συναυλιακά ραντεβού που δεν γίνεται να χάσουμε της επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Black Country, New Road ©Holly Whitaker

Οι Italia 90 είναι ό,τι πιο βρετανικό έχεις ακούσει

italia 90

Διαβάστε Επίσης

Μία από τις πιο δραστήριες post-punk μπάντες της σκηνής που γέννησε το Brexit έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά, με αφορμή τα έβδομα γενέθλια της Syd Records. Τέσσερις παιδικοί φίλοι δανείζονται το όνομά τους από το διαβόητο Μουντιάλ του ’90 για να αποδείξουν ότι, παρά την ταπείνωση της ποδοσφαιρικής της ομάδας στην εν λόγω διοργάνωση, η Αγγλία δεν θα ηττηθεί ποτέ στο πανκ! Το κουαρτέτο από τον Νότο κατάφερε από τους diy κύκλους να διευρύνει το κοινό και τα όρια της μουσικής του, μπολιάζοντας από jazz, jungle και new wave στοιχεία μέχρι bossa nova ρυθμούς στο καθαρόαιμο βρετανικό post punk τους. Δικαίως το ντεμπούτο τους "Living Human Treasures" επιβεβαίωσε ότι οι Italia 90 άξιζαν όλα τα cult παράσημα που τους χάρισαν τα πρώτα EPs και singles τους ("Arch", 8/12). 

Τα διδάγματα της Peaches

Peaches

Διαβάστε Επίσης

Η εκκεντρική περφόρμερ Peaches φέρνει στο "Fuzz" ένα τολμηρό avant-garde show, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή τα 20+ χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ της "The Teaches of Peaches", που την έστειλε στην κορυφή. Το καλλιτεχνικό φαινόμενο από τον Καναδά ισορροπεί ανάμεσα στη μουσική, το χορό, τα εικαστικά, το σινεμά, τη μόδα, το θέατρο και την περφόρμανς για να αμφισβητήσει με τη ριζοσπαστική καινοτομία της κάθε στερεότυπο για την πατριαρχία, τα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας, τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με όποια μορφή τέχνης κι αν έχει πειραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια δεν χάνει ποτέ το σουρεαλιστικό χιούμορ της. 

Οι Black Country, New Road ταράζουν την Αθήνα

Black Country, New Road
©Holly Whitaker

Μπορεί να συζητήθηκαν πολύ ως το νέο next big thing της βρετανικής indie σκηνής, αλλά η εξαμελής 20something παρέα βάλθηκε να αποδείξει με ζήλο ότι της αξίζει όλη αυτή η προσοχή. Έτσι, από το 2021, οι BC,NR δεν έχουν σταματήσει να μας εκπλήσσουν με την post-rock φαντασία και τη συνέπειά τους ("For the First Time", "Αnts from Up There", "Live at Bush Hall"). Στις 9 Δεκεμβρίου θα τους δούμε live στο "Floyd".

Bonus! Μια πολυαναμενόμενη οπερατική αναβίωση

Μποέμ ΕΛΣ
© Dimitris Sakalakis

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη μνήμη του Γκρέιαμ Βικ με την αναβίωση της σπαρακτικής "Μποέμ" του Τζάκομο Πουτσίνι για οκτώ παραστάσεις (9/12-7/1) στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" (ΚΠΙΣΝ), επτά χρόνια μετά την πρεμιέρα της. Η όπερα αφηγείται την ιστορία του ποιητή Ροντόλφο (Γιάννης Χριστόπουλος) και της ράφτρας Μιμί (Βασιλική Καραγιάννη) στο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, όπως την εμπνεύστηκε ο Ανρί Μιρζέρ στη νουβέλα του "Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή". Στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμα διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές της ΕΛΣ, όπως η Τσέλια Κοστέα, ο Διονύσης Σούρμπης και ο Τάσος Αποστόλου. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη, ενώ τη διεύθυνση της ορχήστρας αναλαμβάνει ο Οντρέι Όλος.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Μποέμ»

  • Όπερα

Τo αριστούργημα του Πουτσίνι επιστρέφει επτά χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή της στην ΕΛΣ, στην εμβληματική σκηνοθεσία του Γκρέιαμ Βικ. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει η Κατερίνα Πετσατώδη. Την παραγωγή διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος. Η "Μποέμ" βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ' την μποέμικη ζωή του Ανρύ Μυρζέρ και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως τον θάνατό της από φυματίωση. Ο Πουτσίνι με τη μουσική του περιγράφει, μεταφέροντας με τρόπο συγκλονιστικό στον θεατή, όλη την παλέτα των συναισθημάτων: την ανεμελιά, τη χαρά, τον μεγάλο έρωτα, την απόγνωση.

Peaches

  • Rock-pop-folk

Ένα εκκεντρικό live party, όπου το καλλιτεχνικό φαινόμενο από τον Καναδά επιστρατεύει όλο το ταλέντο και το φοβερό tongue-in-cheek χιούμορ της και στροβιλίζεται ανάμεσα στη μουσική, το χορό και την τέχνη της περφόρμανς. Η φεμινίστρια μουσικός, παραγωγός, σκηνοθέτρια και εικαστικός Peaches εδώ και είκοσι χρόνια χαράζει συστηματικά το δικό της Meta-before-Meta μονοπάτι, ανοίγοντας το δρόμο για αμέτρητους άλλους καλλιτέχνες. Μέσω της ενασχόλησής της με τη μουσική, την τέχνη, το σινεμά, το θέατρο και τις εκδόσεις –δεν υπάρχει κάτι δημιουργικό με το οποίο να μην πειραματίστηκε–, η Peaches βάλθηκε να διαλύσει όλα τα στερεότυπα, να πατάξει την πατριαρχία, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας και να θίξει το ζήτημα του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας, με τη ριζοσπαστική πρωτοτυπία της.

Black Country, New Road

  • Rock-pop-folk

Η εξαμελής παρέα από το Λονδίνο έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, για να αποδείξει επί σκηνής γιατί κατόρθωσε να κατακτήσει το χαρακτηρισμό της «καλύτερης νέας indie band». Οι Black Country, New Road τάραξαν τα, συχνά λιμνάζοντα, νερά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν σε αυτήν. Ο ήχος τους είναι αδύνατο να περιγραφεί. Όλα τα μέλητης μπάντας, λίγο πάνω από τα 20 τους χρόνια,συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός μοναδικού μίγματος που "ακροβατεί" ανάμεσα σε post-rockήχους, πολύπλοκες ενορχηστρώσεις, πιανιστικές ενδοσκοπήσεις, την jazz, την chamber pop. Aπό τον μινιμαλισμό έως τα ευφορικά ξεσπάσματα, πολλές φορές μέσα στο ίδιο τραγούδι.

Italia 90

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο δραστήριες post-punk μπάντες της βρετανικής σκηνής που γέννησε το Brexit έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά, με πρόσκληση του Syd Records. Tέσσερις φίλοι από το Brighton (φίλοι εδώ και 20 χρόνια!) αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Λονδίνο, να παίξουν μουσική και να βρουν την τύχη τους - και τη βρίσκουν τελικά, εν μέρει επειδή η τόσο στενή μεταξύ τους σχέση είναι ικανή να παραμερίζει εγωισμούς και αταίριαστες προσωπικότητες και να βάζει στο επίκεντρο τη μουσική. Και η μουσική των Italia 90 συζητιέται πολύ στους DIY κύκλους της βρετανικής πρωτεύουσας, έχοντας αποκτήσει τα cult παράσημα που της αξίζουν.

Fuzz Live Music Club

Π. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος
  • Συναυλίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Floyd

Πειραιώς 117, Πετράλωνα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.