Ο "θεατρικός" Θάνος Μικρούτσικος στο Μέγαρο

«Τους προβολείς στήσε»: Μια βραδιά με μουσικές και τραγούδια του μεγάλου δημιουργού από το θέατρο.

Updated | Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο


Το έργο "Τους Προβολείς Στήσε" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Φεστιβάλ στα πλαίσια των καλλιτεχνικών του εκδηλώσεων τον Ιούλιο 2020 στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Μουσικές και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που έχουν γραφτεί για το θέατρο θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, σε μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα υπό τον τίτλο "Τους προβολείς στήσε". 

Ο εμβληματικός Έλληνας δημιουργός, που έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, αγαπούσε βαθιά το θέατρο και επένδυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές παραστάσεις ‒από αρχαίο δράμα ως μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά‒ υπηρετώντας πάντα την αρχή του ότι, στο θέατρο, "είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης".  Πολλά από τα τραγούδια αυτά "πέταξαν" πέρα από το θεατρικό σανίδι κατακτώντας το κοινό, όπως η "Ελένη", το "Άννα, μην κλαις", η "Μπαλάντα του ξεσηκωμού", το "Επέστρεφε", το "Μηδέν" και άλλα πολλά.

Μουσικές που άφησαν ιστορία στο θεατρικό σανίδι 

Από τη δεκαετία του 1970, όταν εμφανίστηκε στον χώρο της μουσικής, ο Θάνος Μικρούτσικος έγραψε όπερα, συμφωνικά έργα, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια. Δημιουργίες που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της χώρας. Τα τραγούδια του αγαπήθηκαν, ταυτίστηκαν με τις χαρές, τις λύπες, τα οράματα και τις προσδοκίες όλου του κόσμου. 

Στις 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", θα ακούσουμε τραγούδια που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις όπως: "Συντροφιά με τον Μπρεχτ" σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, "Φουέντε Οβεχούνα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, "Ο γέρος της Αλεξάνδρειας" σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, "Βίκτωρ Βικτώρια" σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, "Δον Κιχώτης" σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, "Ο Αρχοντοχωριάτης" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη, αλλά και επιθεωρήσεις του Λάκη Λαζόπουλου κ.ά. Μουσικές που έντυσαν στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, της Αγαθής Δημητρούκα, του Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών άλλων. 

Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά στο Μέγαρο, τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ο Θάνος Μικρούτσικος αποκαλούσε alter ego του. Θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα διαβάσει η Ρένια Λουιζίδου

Info: Τιμές εισιτηρίων: € 50-15 | Πληροφορίες εδώ ή στο 2107282333

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

 

Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

  • Αφιέρωμα

«Τους προβολείς στήσε»: Mουσικές και τραγούδια του μεγάλου συνθέτη από το θέατρο, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη. Κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου διαβάζει η Ρένια Λουιζίδου. Μουσική επιμέλεια και διεύθυνση ορχήστρας ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Από το 1975 που εμφανίστηκε στο χώρο της μουσικής, ο Μικρούτσικος έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, δημιουργίες που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της χώρας, αλλά κυρίως από τα χείλη του κοινού που τα αγάπησε. Εκτός από το πλήθος των αγαπημένων τραγουδιών, ο Θάνος Μικρούτσικος έψραψε κατά τη διάρκεια της καριέρας του και πολλή μουσική για το θέατρο. Σε αυτήν την παράσταση θα ακούσουμε τραγούδια που έντυσαν με μοναδικό τρόπο παραστάσεις, και κατόπιν έγιναν γνωστές επιτυχίες ξεπερνώντας τα όρια της θεατρικής σκηνής. Το «Θέμα της Ειρήνης», από την αριστοφανική Ειρήνη που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, το πολυτραγουδισμένο «Μηδέν» από την Κυριακή των παπουτσιών του Λάκη Λαζόπουλου, το «Άννα μην κλαις», από την παράσταση Συντροφιά με τον Μπρεχτ του Ζυλ Ντασσέν που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Δημητριάδη και τα υπέροχα Επέστρεφε και Γενάρης 1904 του Καβάφη, που μελοποίησε για την παράσταση του Ανρί Ρονς Ο γέρος της Αλεξάνδρειας το 1982 στο Βέλγιο, είναι ορισμένα από αυτά που θα ακούσουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.