Italia 90, πώς νικάει κανείς την έλλειψη φιλοδοξίας;

Με αφορμή τo πρώτο του live στην Ελλάδα, το συγκρότημα από τη Βρετανία μιλά με χιούμορ και ρεαλισμό για τη φιλοσοφία και τη μουσική του αλλά και όσα πρέπει να περιμένουμε τον Δεκέμβριο.

Italia 90 © JAKE OLLETT

Μια από τις πιο δραστήριες post-punk μπάντες της βρετανικής σκηνής που γέννησε το Brexit έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά, καλεσμένοι του Syd Records. Οι Italia 90 δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψη τους τον Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα, καθώς, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν "Οι μισοί από εμάς δεν έχουμε πάει ποτέ ξανά στην Ελλάδα". Έτσι, υπόσχονται να φέρουν μαζί τους όλη τους την διαπεραστική τους ενέργεια, για μια χορταστική συναυλιακή εμπειρία τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινό.

Italia 90
© JAKE OLLETT

Πριν περίπου μια δεκαετία οι τέσσερις Βρετανοί αποχαιρέτησαν το hometown τους , το Brighton, επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο και κυνήγησαν την τύχη τους κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στο Λονδίνο, με ένα πολύ σαφές όραμα για το τι θέλανε να κάνουν ως μουσικοί αλλά και πολύ περιορισμένα εργαλεία στη διάθεσή τους. Μεγαλύτερο τους εμπόδιο, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, ήταν ο εαυτός τους: η εγγενής έλλειψη φιλοδοξίας. Μέσω πειραματισμών, δημιουργικότητας και υποστήριξης από αγαπημένα άτομα αυτό το όραμα έγινε σταδιακά απτή πραγματικότητα. Ο ιδιαίτερος ήχος τους τούς έδωσε τον τίτλο ενός από τα πιο γρήγορα ανερχόμενα post-punk συγκροτήματα της βρετανικής σκηνής ακόμη και αν οι αντισυμβατικοί ερμηνευτές δεν μπορούν να δεχτούν για τη μουσική τους μια τόσο συγκεκριμένη ταμπέλα. Όπως μοιράζεται ο Bobby Portrait, ο μπασίστας των Italia 90: "Με την πάροδο του χρόνου προσθέσαμε νέες αναφορές στο κουτί των εργαλείων μας, αλλά δεν είμαστε πλέον τόσο σίγουροι σε ποιο μουσικό μονοπάτι βρισκόμαστε". Ο μουσικός τους ήχος δεν έχει όρια, καθώς εντοπίζουμε jazz, jungle, new wave και bossa nova στοιχεία στη δισκογραφία τους. Ένας χαρακτηρισμός που σίγουρα τους ταιριάζει είναι "cult".

Η μουσική μας είναι προϊόν πολλών χρόνων φιλίας και της αργής εξέλιξης ενός ήχου. Για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με τη μουσική μας, προτείνουμε απλώς να την ακούσει και να αποφασίσει μόνος του τους συμβολισμούς.

Πυρήνας του συγκροτήματος είναι η μακροχρόνια φιλία τους, καθώς το δέσιμο τους φαντάζει κινηματογραφικό: "Είμαστε όλοι παλιοί φίλοι, στην πραγματικότητα μερικοί από το συγκρότημα γνωρίζονται από τότε που ήταν πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλή υπομονή και την ελευθερία να είμαστε ανόητοι". Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η μουσική τους είναι προϊόν πολλών ετών φιλίας και της αργής εξέλιξης και ωρίμανσης του ήχου τους, ενώ μέσα σε αυτή αντικατοπτρίζονται πτυχές των διαφορετικών προσωπικοτήτων και ενδιαφερόντων τους. Σίγουρα οι κοινές τους ρίζες έχουν επηρεάσει τον ήχο τους (το να είσαι punk είναι αναπόφευκτο όταν έχεις βρετανικό υπόβαθρο) και οι στίχοι τους τηρούν την τάση της punk να ασκεί κριτική, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως "χαρούμενοι και ισορροπημένοι άνθρωποι, ευγνώμονες που είναι ζωντανοί". Όσον αφορά το νόημα πίσω από τη μουσική τους, οι μάς προτρέπουν να τους ερμηνεύσουμε οι ίδιοι, καθώς ήδη "όλα είναι εκεί, στους στίχους". 

Αγαπημένος δίσκος του συγκροτήματος είναι το "Living Human Treasure", το μοναδικό τους πλήρες άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε στην αρχή της φετινής χρονιάς. "Τον Φεβρουάριο, για να γιορτάσουμε την κυκλοφορία του 'Living Human Treasure', παίξαμε ολόκληρο το άλμπουμ στο '100 Club' του Λονδίνου και μαζί μας στη σκηνή αρκετοί φίλοι μας. Ήταν μια όμορφη βραδιά και ήταν πραγματικά μια γιορτή ολόκληρης της ιστορίας του συγκροτήματος". Το συγκρότημα συγκαταλέγει αυτή τη βραδιά στα highlights της καριέρας του, ενώ έχουν ακόμη μεγαλύτερα όνειρα για μελλοντικά τους live, με dream venue το "Royal Albert Hall" στο Λονδίνο και με τους Three Tenors να ζεταίνουν το κοινό.

italia 90

Παρορμητικοί και ελεύθερα πνεύματα, οι Les Miserable, Unusual Prices, Bobby Portrait and J Dangerous φιλοδοξούν να διασκεδάζουν πολύ, "αλλά και πάλι να επιστρέφουμε στο σπίτι εγκαίρως για μια μπύρα, μπάνιο και μετά ύπνο". Προσγειωμένοι και χωρίς να χάνουν το προσωπικό τους στοιχείο, αλλά χρησιμοποιώντας τη μουσική τους ως ένα μέσο έκφρασης και αμιγούς καλοπέρασης, οι Italia 90 έχουν στο bucket list τους τη "σωματική και πνευματική αυτοβελτίωση". Το συγκρότημα είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός μεταξύ επαναστατισμού και αναζήτησης της νηφαλιότητας. Έτσι, η αστείρευτη όρεξη και αυθεντικότητα τους δημιουργεί ανυπομονησία να συστηθούνε όπως οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα: μέσω της ψυχικής διαύγειας και της ξεσηκωτικής μουσικής.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το Syd Records προσκαλεί στην Αθήνα και το "Arch Club-Live Stage" το συγκρότημα για να γιορτάσουν τα 7 του χρόνια παίζοντας punk και post punk σε μια αξέχαστη εμφάνσιση.

Κλείστε το εισιτήριό σας μέσω www.more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.