Γούντι Άλεν: Στην τζαζ πλευρά ενός μεγάλου σκηνοθέτη

Σε μια ιδανική συγκυρία, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία (8/9), αλλά και για να τιμήσει –για μια τελευταία φορά– τη λιγότερο γνωστή μουσική του ιδιότητα, δίνοντας συναυλία με τη New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο (Σάββατο 9/9).

WAllen_fr

Η έλευση του Γούντι Άλεν στην Αθήνα θα συνιστούσε γεγονός, ακόμα κι αν δεν συνοδευόταν από καλλιτεχνικές δραστηριότητες: ό,τι κι αν επικαλείται η ακραία πλευρά της πολιτικής ορθότητας των καιρών μας, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους ανθρώπους του κινηματογράφου.

Στα 87 του, μάλιστα, ο Γούντι Άλεν δεν διστάζει να έρθει στην Ελλάδα με όλες του τις καλλιτεχνικές ιδιότητες. Δεν είναι μόνο ως σκηνοθέτης που μας επισκέπτεται, λοιπόν, προκειμένου να παρουσιάσει την καινούρια του ταινία "Γυρίσματα της Τύχης" (8/9). Αυτά ακριβώς τα ...γυρίσματα της τύχης τον φέρνουν στην Αθήνα και ως μουσικό, θυμίζοντάς μας την τζαζ πλευρά της δημιουργικότητάς του. Η οποία είναι μεν λιγότερο προβεβλημένη, μα όχι και άγνωστη στο εγχώριο κοινό, το οποίο έχει ξανατιμήσει συναυλίες του με τη New Orleans Jazz Band και το 2005, αλλά και το 2007

WAllen_01

Όμως η συναυλία του Σαββάτου 9/9 στο Ηρώδειο, θα είναι και η τελευταία: η νυν περιοδεία είναι αποχαιρετιστήρια, δίνει ωστόσο στον Γούντι Άλεν την ευκαιρία να παίξει το αγαπημένο του κλαρινέτο κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη· κλείνοντας έτσι θεαματικά μια μακρά πορεία, η οποία προηγείται κατά πολύ της κινηματογραφικής του καριέρας. Η τζαζ, δηλαδή, υπήρξε κόλλημα της εφηβείας του και από τα 17 του και μετά δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Το "Γούντι" του ονόματός του, άλλωστε, το δανείστηκε από ένα μεγάλο του μουσικό ίνδαλμα –τον κλαρινετίστα Woody Herman.

Φέτος, λοιπόν, ο Γούντι Άλεν μετρά στρογγυλά 70 χρόνια ενασχόλησης με την τζαζ, στα οποία έχει προλάβει κάθε πιθανή επίκριση για τον δασύ και κάπως τσιριχτό τόνο που διακρίνει το παίξιμό του στο κλαρινέτο, δηλώνοντας σταθερά ότι δεν είναι παρά ένας ερασιτέχνης μουσικός: "έχω εξελιχθεί", του αρέσει να λέει στις συνεντεύξεις, "αλλά στο πλαίσιο ενός ατάλαντου". Γι' αυτό κι έχει φροντίσει ώστε οι συνοδοιπόροι του στη New Orleans Jazz Band να είναι βιρτουόζοι ολκής. Κι όσο για το ρεπερτόριο που θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, το όνομα και μόνο της μπάντας, αλλά και οι περίφημες εμφανίσεις της στο club "Carlyle" του Μανχάταν, αποτελούν πυξίδα για τον σταθερό προσανατολισμό προς την πρώτη τζαζ σκηνή που άνθισε στη Νέα Ορλεάνη, γύρω από τον Louis Armstrong, τον Sidney Bechet και τον Johnny Dodds.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

3+1 must μουσικά ραντεβού για τις επόμενες μέρες

Ο Γερμανοβόσνιος γκουρού της deep house Solomun επιστρέφει για λογαριασμό του Techniques, η Εναλλακτική Σκηνή υποδέχεται τη φθινοπωρινή σεζόν και τα τραγούδια του Λουκιανού "επιστρέφουν" στον Λυκαβηττό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
22/09/2023

Ο "κλασικός" Μίκης Θεοδωράκης

Τέσσερα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του σπουδαίου συνθέτη θα παρουσιάσο ο πιανίστας Απόστολος Παληός στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

"A song for Maya": All-Star φιλανθρωπικό event στο Gagarin 205

Ο Kώστας Λειβαδάς, η Νεφέλη Φασούλη, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Nightfall και ένα πραγματικό all-star line up της εγχώριας σκηνής συναντιούνται για καλό σκοπό.

Η ποίηση στο επίκεντρο της παράστασης "This is Britten" στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ενώ τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο διακεκριμένος και έμπειρος τενόρος Χρήστος Κεχρής.

Αντίστροφη μέτρηση για το Plisskën Festival 2023!

Όσα θα δούμε στο γεμάτο ένταση φεστιβαλικό διήμερο line-up της μεγάλης διοργάνωσης, στο Θέατρο Βράχων.

To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοινώνει το πρόγραμμά του για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024

Μεγάλοι βιρτουόζοι καλλιτέχνες στο πιάνο, την όπερα και τον χορό είναι έτοιμοι να μάς υποδεχτούν στη σκηνή του Μεγάρου.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης "επιστρέφει" στον Λυκαβηττό

Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών και ηθοποιών.