Γούντι Άλεν: Στην τζαζ πλευρά ενός μεγάλου σκηνοθέτη

Σε μια ιδανική συγκυρία, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία (8/9), αλλά και για να τιμήσει –για μια τελευταία φορά– τη λιγότερο γνωστή μουσική του ιδιότητα, δίνοντας συναυλία με τη New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο (Σάββατο 9/9).

WAlln_01

Η έλευση του Γούντι Άλεν στην Αθήνα θα συνιστούσε γεγονός, ακόμα κι αν δεν συνοδευόταν από καλλιτεχνικές δραστηριότητες: ό,τι κι αν επικαλείται η ακραία πλευρά της πολιτικής ορθότητας των καιρών μας, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους ανθρώπους του κινηματογράφου.

Στα 87 του, μάλιστα, ο Γούντι Άλεν δεν διστάζει να έρθει στην Ελλάδα με όλες του τις καλλιτεχνικές ιδιότητες. Δεν είναι μόνο ως σκηνοθέτης που μας επισκέπτεται, λοιπόν, προκειμένου να παρουσιάσει την καινούρια του ταινία "Γυρίσματα της Τύχης" (8/9). Αυτά ακριβώς τα ...γυρίσματα της τύχης τον φέρνουν στην Αθήνα και ως μουσικό, θυμίζοντάς μας την τζαζ πλευρά της δημιουργικότητάς του. Η οποία είναι μεν λιγότερο προβεβλημένη, μα όχι και άγνωστη στο εγχώριο κοινό, το οποίο έχει ξανατιμήσει συναυλίες του με τη New Orleans Jazz Band και το 2005, αλλά και το 2007

WAllen_01

Όμως η συναυλία του Σαββάτου 9/9 στο Ηρώδειο, θα είναι και η τελευταία: η νυν περιοδεία είναι αποχαιρετιστήρια, δίνει ωστόσο στον Γούντι Άλεν την ευκαιρία να παίξει το αγαπημένο του κλαρινέτο κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη· κλείνοντας έτσι θεαματικά μια μακρά πορεία, η οποία προηγείται κατά πολύ της κινηματογραφικής του καριέρας. Η τζαζ, δηλαδή, υπήρξε κόλλημα της εφηβείας του και από τα 17 του και μετά δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Το "Γούντι" του ονόματός του, άλλωστε, το δανείστηκε από ένα μεγάλο του μουσικό ίνδαλμα –τον κλαρινετίστα Woody Herman.

Φέτος, λοιπόν, ο Γούντι Άλεν μετρά στρογγυλά 70 χρόνια ενασχόλησης με την τζαζ, στα οποία έχει προλάβει κάθε πιθανή επίκριση για τον δασύ και κάπως τσιριχτό τόνο που διακρίνει το παίξιμό του στο κλαρινέτο, δηλώνοντας σταθερά ότι δεν είναι παρά ένας ερασιτέχνης μουσικός: "έχω εξελιχθεί", του αρέσει να λέει στις συνεντεύξεις, "αλλά στο πλαίσιο ενός ατάλαντου". Γι' αυτό κι έχει φροντίσει ώστε οι συνοδοιπόροι του στη New Orleans Jazz Band να είναι βιρτουόζοι ολκής. Κι όσο για το ρεπερτόριο που θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, το όνομα και μόνο της μπάντας, αλλά και οι περίφημες εμφανίσεις της στο club "Carlyle" του Μανχάταν, αποτελούν πυξίδα για τον σταθερό προσανατολισμό προς την πρώτη τζαζ σκηνή που άνθισε στη Νέα Ορλεάνη, γύρω από τον Louis Armstrong, τον Sidney Bechet και τον Johnny Dodds.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Music Week 2024

Η τετραήμερη γιορτή ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, που απλώνεται σε 4 venues στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμικού, προσκαλεί 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες.