Τα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου ζωντανεύουν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Η "Λειτουργία του Ορφέα" και η "Ερωτική Συμφωνία σε μια φθινοπωρινή συναυλία με γνωστά πρόσωπα της όπερας και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ

Γιάννης Μαρκόπουλος

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ., τα δύο έργα διεθνούς ακτινοβολίας του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλου"Η Λειτουργία του Ορφέα" και "Ερωτική Συμφωνία", θα παρουσιαστούν στο ιστορικό θέατρο του Ηρωδείου, λίγους μόλις μήνες μετά την απώλειά του. Μια συναυλία, ιδέα του ίδιου του συνθέτη.

Τα τραγουδιστικά μέρη των έργων αναλαμβάνουν ο βαρύτονος Boris Prýgl, ένας εγνωσμένος νέος Τσέχος τραγουδιστής της Όπερας με διεθνή καριέρα και η Πολωνοκαναδή σοπράνο, Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στον Καναδά και παρουσία της διεθνούς σκηνής. Το ιδιαίτερο σημείο που δημιουργεί συγκίνηση είναι πως ορισμένα μέρη τραγουδιούνται στα αρχαία ελληνικά.

Η Λειτουργία του Ορφέα

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος που μάγεψε την Ευρώπη με το συμφωνικό του έργο, ξεκίνησε να γράφει την "Λειτουργία του Ορφέα", σε μορφή σύγχρονου ορατόριου, το 1992. Το θέμα του έργου είναι βασισμένο στα διασωθέντα Ορφικά κείμενα και πραγματοποιεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

"Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων", αναφέρει ο ίδιος.

Karoline Podolak
Karoline Podolak

Η "Λειτουργία του Ορφέα" είναι ένα σύγχρονο ορατόριο σε 4 μέρη για βαρύτονο, σοπράνο, μικτή χορωδία, αφηγητή και ορχήστρα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, με επιλογή στίχων από τα ορφικά ποιήματα, ενώ τα αφηγηματικά κείμενα ο Πάνος Θεοδωρίδης.

Από το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου στην Σμύρνη, μέχρι το θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες, το έργο αποθεώθηκε όπου παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ειδικά με τα μέρη που οι ξένοι ερμηνευτές τραγουδούν στα αρχαία ελληνικά.

Boris Prygl
Boris Prygl

Ερωτική Συμφωνία

Το ίδιο βράδυ, σε επίσημη πρώτη πρεμιέρα παρουσιάζεται η "Ερωτική Συμφωνία", έργο σε 4 μέρη για ορχήστρα, υψίφωνο και μικτή χορωδία. Στο 3ο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνονται στίχοι από χορικό της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Δημήτρης Τάρλοου
Δημήτρης Τάρλοου

 Η "Ερωτική Συμφωνία" γράφτηκε το διάστημα 2009-2012 και αποτελεί έργο της τελευταίας περιόδου του Γιάννη Μαρκόπουλου. Όπως σημειώνει  ο ίδιος το 2012, χρονιά που ολοκλήρωσε το έργο: "Η ιδέα της "Ερωτικής συμφωνίας" ξεκίνησε από τη μουσική που συνέθεσα πριν δυο χρόνια για την τραγωδία του Σοφοκλή, "Αντιγόνη". Είναι ένα έργο για την καθολικότητα του έρωτα. Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων. Με απασχολεί σαν κινητήρια δύναμη-συνδυάζοντας βέβαια φιλοσοφικά το απαραίτητον της χρησιμότητας της τέχνης- των συνειρμών που γεννιούνται στη φαντασία του ακροατή και ίσως σε κάποια συμπεράσματα. Η "Ερωτική συμφωνία" αφορά τη συνεννόηση. Τα όργανα που προεξάρχουν καθώς και τα τμήματα των εγχόρδων των πνευστών των κρουστών και των φωνών, άλλοτε να υπερέχουν και άλλοτε να συνοδεύουν, υπηρετούν την κεντρική ιδέα του χορικού από την- Αντιγόνη "Έρως ανίκατε μάχαν" αρχική πηγή εμπνεύσεως για τούτο το έργο. Οι μάχες και οι έρωτες δε σταματούν".

Ζωή Τσοκάνου
Ζωή Τσοκάνου

Στις 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, το έργο θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ. Τη διεύθυνση της ορχήστρας των έργων αναλαμβάνει η Ζωή Τσοκάνου, η Ελληνίδα αρχιμουσικός που έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη. Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Τάρλοου αναλαμβάνει την αφήγηση των αφηγηματικών κειμένων στην "Λειτουργία του Ορφέα".

Μετά από την παρουσίασή της στο Ηρώδειο, η συναυλία αναμένεται να ακολουθήσει διεθνή πορεία και να συναντηθεί με το κοινό σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και του κόσμου.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

29/04/2024

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.