Γιάννης Διονυσίου: "Ο Δημήτρης Γκόγκος – Μπαγιαντέρας συνδυάζει τον κλασικό ευρωπαϊκό και τον λαϊκό ελληνικό μουσικό κόσμο"

Μιλήσαμε με τον ανερχόμενο λαϊκό τραγουδιστή, Γιάννη Διονυσίου, με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιήσει στο Φεστιβάλ "Κούρνος" στη Λήμνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον διαχρονικό μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Γκόγκο και την επιρροή που είχε από την γερμανική και βιεννέζικη οπερέτα.

Γιάννης Διονυσίου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Κούρνος" της Λήμνου, το οποίο επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο λαϊκός τραγουδιστής της νεότερης γενιάς, Γιάννης Διονυσίου, έρχεται για πρώτη φορά στη Λήμνο για μια μοναδική συναυλία στις 17 Αυγούστου, αφιερωμένη στα 120 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, Δημήτρη Γκόγκου – Μπαγιαντέρα.

Γιάννης Διονυσίου

Με τη συνοδεία των σολίστ Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Ιάσωνα Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Βασίλη Ζιγκερίδη (κανονάκι), θα μας ταξιδέψουν εκεί που συναντιούνται οι μεσοπολεμικές άριες με τα λαϊκά τραγούδια, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει το πολυσχιδές σύμπαν ενός σημαντικού δημιουργού, φωτίζοντας μια σχετικά άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας του: Την αγάπη του για τη γερμανική και βιεννέζικη οπερέτα. Το παρατσούκλι του οφείλεται εξάλλου στην αδυναμία που είχε στο ομώνυμο έργο του Emmerich Kálmán "Die bajadere”, αποσπάσματα του οποίου είχε διασκευάσει για μπουζούκι. 

Το Φεστιβάλ "Κούρνος" της Λήμνου έρχεται να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο και θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου.

Φεστιβάλ Κούρνος

Για πρώτη φορά στη Λήμνο ερμηνεύοντας αυτή την άγνωστη πτυχή του Δημήτρη Γκόγκου. Πώς νιώθετε για αυτό;

Δεν είναι και τόσο άγνωστη πτυχή θα έλεγα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον εγχείρημα που συνδυάζει δύο μουσικούς κόσμους, τον κλασικό ευρωπαϊκό με τον λαϊκό ελληνικό. Κάπως έτσι φανταζόμαστε μια πτυχή των ακουσμάτων του Δημήτρη Γκόγκου και των ομότεχνών του την ίδια εποχή, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο.

Συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του. Πώς διαφέρει το αποτύπωμα που άφησε στο λαϊκό και ρεμπέτικο πεντάγραμμο από άλλους μουσικοσυνθέτες;

Ο Δημήτρης Γκόγκος – Μπαγιαντέρας αποτελεί έναν από τους διαχρονικότερους λαϊκούς συνθέτες της ελληνικής αστικής μουσικής. Τα τραγούδια του είναι πασίγνωστα και ζωντανά και επιλέγονται να παίζονται σε κάθε λαϊκό πρόγραμμα. Μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στο πάνθεον των λαϊκών συνθετών της γενιάς του, δίπλα στο Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την μουσική του;

Η μουσική του Μπαγιαντέρα χαρακτηρίζεται από μια ευγένεια. Επιλέγει να συνθέτει τραγούδια με συνεχόμενες διφωνίες, ως επί το πλείστον χασάπικα και χασαποσέρβικα που, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζουν με καντάδες μιας και η θεματολογία των στίχων του έχει ερωτική χροιά.

Τι αφορούσε το ομώνυμο έργο "Die bajadere" και τι ήταν αυτό που ώθησε τον Δημήτρη Γκόγκο να διασκευάσει κάποια αποσπάσματα για μπουζούκι;

Η συγκεκριμένη οπερέττα αφορά σε μια ερωτική ιστορία ενός Ινδού πρίγκηπα και μιας Γαλλίδας τραγουδίστριας. Τη δεκαετία του ’20, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο, είχε ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη κι έτσι μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα. Ο Δημήτρης Γκόγκος, με βάση τα λεγόμενά του, κάπου άκουσε ένα μέρος αυτού του έργου και το μετέφερε με τον τρόπο του στο μπουζούκι και το έπαιζε στα μαγαζιά όπου εμφανιζόταν. Ένας δημοσιογράφος της εποχής τού έδωσε το προσωνύμιο Μπαγιαντέρας.

Πώς συνδέεται η γερμανική και βιεννέζικη οπερέτα με το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Ποια τα κοινά στοιχεία;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ γερμανικής – βιεννέζικης οπερέτας και ελληνικού λαϊκού τραγουδιου. Παρ’ όλα αυτά η λόγια ευρωπαϊκή μουσική, γενικότερα, με τον τρόπο που έφτανε στην Ελλάδα, πάντα επηρέαζε τη λαϊκή ελληνική μουσική είτε αρμονικά, είτε ρυθμικά.

Γιάννης Διονυσίου

Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σας δίσκος. Τον έχετε ακούσει ξανά από τότε; Πώς τον αποτιμάτε σήμερα, είστε ευχαριστημένος με την πορεία του;

Ακούω τα τραγούδια πότε – πότε και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσο ωραία περάσαμε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και της επεξεργασίας. Ήταν μια υπέροχη συνεργασία με όλους τους συντελεστές. Έχουν ξεχωρίσει μερικά τραγούδια και αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Ποια σχέδια έχετε για τον χειμώνα;

Μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει μια συλλογή παλιών λαϊκών τραγουδιών με την Ασπασία Στρατηγού και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Στο πλαίσιο της προώθησης του album θα δώσουμε αριθμό παραστάσεων στη μουσική σκηνή Ίλιον Plus στην Αθήνα. Επίσης το Δεκέμβριο θα δώσουμε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον "Τεμπέλη Δράκο" και πολλά άλλα τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Διαβάστε Επίσης



 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.