The Prodigy: Οι "Rave Heroes" που έγραψαν ιστορία

Επιλέγουμε μερικά από τα κομμάτια-σταθμούς του μεγαλύτερου συγκροτήματος της ηλεκτρονικής dance σκηνής, με αφορμή τη συναυλία που θα δώσουν στην Πλατεία Νερού στις 21 Ιουλίου, στο Release Athens 2023.

Prodigy Αθήνα Release © Rahul Singh

Ηταν στις αρχές του ’90 όταν ο Liam Howlett, ιθύνων νους των , δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της ηλεκτρονικής dance σκηνής, επηρεασμένος από τα παράνομα raves που είχαν κατακλύσει τη Μεγάλη Βρετανία και μέσα από τα οποία γνώρισες τους –επίσης ravers– Keith Flint και Leroy Thornhill και αργότερα τον ΜC Maxim. Πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο, κατάφεραν να σαρώσουν στα ευρωπαϊκά charts με τα πρώτα singles τους "Charly" και "Everybody in the Place".

Το δισκογραφικό ντεμπούτο τους, "Experience", αλλά και η επόμενη κυκλοφορία τους, "Music for the Jilted Generation", καθιέρωσαν τους Prodigy ανάμεσα σε άλλα ονόματα (The Chemical Brothers, Fatboy Slim) του big beat ρεύματος που αναδύθηκε την ίδια περίοδο στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, εκτόξευσε την ηλεκτρονική σκηνή στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. 

Λίγο πριν από το γύρισμα της χιλιετίας, κυκλοφόρησαν ένα ακόμα έργο-σταθμός για το είδος της ηλεκτρονικής μουσικής, το αξεπέραστο "Τhe Fat of the Land". Οι τέσσερις δίσκοι ("Always Outnumbered, Never Outgunned", "Invaders Must Die", "The Day Is My Enemy", "No Tourists") που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια συνεχίζουν τον θρύλο των Prodigy, που πλέον θεωρούνται ένα από τα κορυφαία live acts του κόσμου. Όλα όμως θα αλλάξουν τον Μάρτιο του 2019, με τον ξαφνικό θάνατο του Keith Flint. Η επιστροφή τους στις συναυλίες έγινε τον Μάρτιο του 2022, με αφορμή τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του "The Fat of the Land" και μια σειρά από sold out εμφανίσεις, στις οποίες αποθεώθηκαν από κοινό και κριτικούς. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου έρχονται στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, για λογαριασμό του Release Athens 2023. Τo ίδιο line-up φέρνει στην Πλατεία Νερού τους Σκωτσέζους Primal Scream και τους δικούς μας Lip Forensics.

Οι Prodigy μέσα από 5 τραγούδια

1. "Charly"

Το πρώτο single του ντεμπούτου άλμπουμ των Prodigy έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο dance anthem. Το "Experience" (1992) ήταν σαν ντεμπούτο η πιο αναπολογητική και τολμηρή χειραψία με το –έκτοτε πιστό– κοινό της θρυλικής μπάντας.

2. "Poison"

Στο instrumental "Poison" ("Music for the Jilted Generation", 1994) ανακαλύπτουν την αγάπη τους για την τέχνη του βίντεοκλιπ, αλλά και το ταλέντο τους να αναμειγνύουν διαφορετικά είδη μιξάροντας drum ’n’ bass, jungle και hip-hop.

3. "Voodoo People"

Στην πιο hardcore πλευρά του "Music for the Jilted Generation" βρίσκουμε το σπουδαιότερο ίσως break-beat κομμάτι των Prodigy κι ένα ακόμα αμφιλεγόμενο βίντεο. 

4. "Smack My Bitch Up"

Το αμφιλεγόμενο βίντεο και οι στίχοι του δίχασαν για άλλη μια φορά τη Βρετανία των 90s (μόνιμα ένα βήμα μακριά από τον επόμενο ηθικό πανικό) και, τελικά, η μετάδοσή του από το MTV απαγορεύτηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τελικά, το 2019, θα ψηφιστεί από τους αναγνώστες του περιοδικού "Mixmag" ως το σπουδαιότερο dance κομμάτι όλων των εποχών ("The Fat of the Land", 1997).

5. "Firestarter"

Οι Prodigy θα έκλειναν τα 90s με τον πιο εμφατικό τρόπο: με την κυκλοφορία του καταπληκτικού "The Fat of the Land" (1997) που εκτόξευσε το γκρουπ στο Νο 1, με πάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις. Μέχρι και σήμερα είναι με διαφορά το πιο εμβληματικό single τους, με το πυροτέχνημα Keith Flint να παίρνει τις διαστάσεις ενός πραγματικού ειδώλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.