Η Μαρία Φαραντούρη και ο Zülfü Livaneli τραγουδούν για την αλληλεγγύη των λαών

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στη σκιά της Ακρόπολης .

Μαρία Φαραντούρη

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες, δυο εμβληματικές προσωπικότητες, ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Ελληνίδα  ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Zülfü Livaneli δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Μαζί τους η Görkem Ezgi Yildirim.

Μαρία Φαραντούρη

Η φιλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Zülfü Livaneli μετρά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αμοιβαίας εκτίμησης και εγκάρδιας συνεργασίας με συναυλίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργώντας ως πρότυπο για την ανοιχτή επικοινωνία και την ειρηνική συμβίωση γειτονικών λαών μέσα από την Τέχνη τους. Από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και από το Βερολίνο έως τη Νέα Υόρκη, πάντα σε κατάμεστα θέατρα, οι δύο καλλιτέχνες έχουν συμπράξει σε δεκάδες συναυλίες ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η μουσική και τα τραγούδια εμπνέουν και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς.

Μαρία Φαραντούρη

Δύο κοινοί δίσκοι, σε μουσική του Λιβανελί, ο πρώτος το 1982 (Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί), σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, και ο δεύτερος το 2005 (Η Μνήμη του Νερού), σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, αγαπήθηκαν από Έλληνες, Τούρκους και όχι μόνο. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Λιβανελί -στα τέλη της δεκαετίας του ’80- δημιούργησαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Το 2000, η Μαρία Φαραντούρη με τον Ζυλφύ Λιβανελί τραγούδησαν μαζί υπό την μπαγκέτα του διεθνούς φήμης μαέστρου Zubin Mehta στο εορταστικό ''Millennium'' της UNESCO, στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση για την υπέρβαση προβλημάτων γειτνίασης. Μια προσπάθεια που οι δύο καλλιτέχνες δεν σταμάτησαν ποτέ, αφού οι σχέσεις των λαών είναι όπως οι σχέσεις των ανθρώπων: χρειάζονται το παράδειγμα και τη διαρκή επαγρύπνηση.

Μαρία Φαραντούρη

info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Ηρώδειο, Αθήνα  |  7/9 | 'Ωρα έναρξης: 9:00μ.μ 
Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μουσική "χωρίς λόγια" από όπερα και κινηματογράφο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη: από το βαγκνέριο "Δαχτυλίδι" με τη διαμεσολάβηση Μααζέλ & Κουρεντζή στον "Κύκλο πολεμικών τεχνών" με soundtracks του Ταν Ντουν

Δύο άκρως ενδιαφέρουσες συναυλίες "απόλυτης" μουσικής, δηλ. μουσικής "χωρίς λόγια" από διαφορετικές τέχνες, όπως η όπερα και ο κινηματογράφος, απολαύσαμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
21/11/2025

Τα συναυλιακά SOS για αυτό το ΠΣΚ

Amenra, Makaya McCraven, Las Ninyas Del Corro και όσα ακόμα θα απασχολήσουν το κοινό της Αθήνας αυτό το τριήμερο (21-23/11).

Οι Nekrotsoulithra βγάζουν τα κομμάτια που θα ήθελαν να ακούν στα πάρτι τους

Λίγο πριν επιστρέψει στο "Oddity" για ακόμα ένα αξέχαστο "Boiler Room Style" live, το πιο ακραίο σκηνικό δίδυμο της εγχώριας σκηνής μιλάει στο "α".

Οι θρυλικοί Deep Purple επιστρέφουν στην Ελλάδα

Special guests στη συναυλία τους, στο Telekom Center Athens, οι Βρετανοί Jayler .

Για την Καλλιόπη Μητροπούλου υπάρχει ανακούφιση στη συνειδητοποίηση πως τίποτα δεν είναι "για πάντα"

Η συνθέτρια, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια και βιολονίστρια μιλάει στο "α" λίγο πριν παρουσιάσει στο Newman Cinema, το νέο άλμπουμ "Between" (24/11).

"Το Κονσέρτο ενός Παράδοξου Κόσμου": Η Έλενα Ξυδιά καταργεί τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα

Η viral Ιπτάμενη Πιανίστρια πρωταγωνιστεί σε μια φαντασμαγορική εμπειρία στο Θέατρο ΕΛΕΡ.

O Makaya McCraven στην Ελλάδα, για πρώτη φορά

Ο Αμερικανός ντράμερ έχει γίνει ένας από τους πιο συζητημένους τζαζίστες της τελευταίας δεκαετίας –και στα χρόνια που έρχονται φιλοδοξεί να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο. Έτσι, η επικείμενη βραδιά του στο "Gazarte" (Σάββατο 22/11) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.