Εθισμός: Γέμισε (και ξεσήκωσε) το "Κατράκειο", εδραιώνοντας τη θέση του στο εγχώριο χιπ χοπ

Μια συναυλία με φοβερό παλμό, από την οποία πέρασαν ως καλεσμένοι και ο Buzz με τον 12ο Πίθηκο, με το νεανικό πλήθος που κατέκλυσε το θέατρο να γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τα τραγούδια του Αθηναίου ράπερ.

Ethismos_08 © Θάνος Λαΐνας

"Δεν είναι λίγο μεγάλο το Κατράκειο;", αναρωτιόμασταν καθώς οδεύαμε προς τη Νίκαια για να δούμε τον Αθηναίο ράπερ εν δράσει, σκεπτόμενοι ότι μόνο η επίσημη χωρητικότητα των καθήμενων ανέρχεται σε 5.356 άτομα. Όμως η απάντηση δεν θα αργούσε να έρθει, βλέποντας πλήθος αγοριών και κοριτσιών να καταφτάνει κατά κύματα, γεμίζοντας το θέατρο με μπλουζάκια Στίχοιμα, Buzz, Λόγος Τιμής, Τ.Γ.Κ. (ΛΕΞ, δηλαδή) και 2Pac –άλλοι σπεύδοντας στην πλατεία για μια θέση μπροστά στη σκηνή, άλλοι βολευόμενοι στις κερκίδες. "Αυτό δεν είναι hit, MC μου, αυτό είναι επιτυχία".

Δεν ήταν τυχαία, λοιπόν, τα sold out του Εθισμού στο "Gagarin", μέσα στο 2022. Βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι, συναυλία-συναυλία, την έχτισε τη φήμη του και το όνομά του μέσα στην τελευταία πενταετία. Κι αν κάτι φάνηκε περίτρανα εκεί στο "Κατράκειο", καθώς χιλιάδες στόματα τραγουδούσαν τις ρίμες του (δημιουργώντας φοβερό λάιβ παλμό), είναι ότι πρέπει να τον μετράμε ανάμεσα σε όσους θα πρωταγωνιστήσουν στο εγχώριο χιπ χοπ στερέωμα αυτής της δεκαετίας.

Ethismos_01
© Θάνος Λαΐνας

Το σκηνικό λιτό, μα εύστοχο: τα μαύρα ΕΘΣ μπάνερ του καλλιτέχνη στο πίσω μέρος και μπροστά σκορπισμένα αρχαία ερείπια, να δηλώνουν την αθηναϊκή του εντοπιότητα, αλλά και το κοντράστ του παρελθόντος με τη σύγχρονη πόλη που πρωταγωνιστεί στα τραγούδια του. Πριν τον δούμε όμως να λαμβάνει θέση εκεί ανάμεσα, χαιρετώντας με ένα "Καλησπέρα Αθήνα, είστε καλά;", ένα μεγάλο πανό κάλυψε τη σκηνή από πάνω μέχρι κάτω. 

Εκεί, κατόπιν, προβλήθηκε ένα προσεγμένο ασπρόμαυρο ταινιάκι μικρού μήκους, που μας ξενάγησε εν τάχει στον κόσμο και στις σκέψεις του ράπερ, μιλώντας λ.χ. για τους εθισμούς μα και τους εξαναγκασμούς του παρελθόντος ή για το διάστημα της πανδημίας. Μπλέκοντας πλάνα τραβηγμένα στη γειτονιά του με ιστορίες για τη δημιουργία του επερχόμενου άλμπουμ "Millennials", αλλά και με συγκινητικές αναφορές στον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του –στις οποίες ο κόσμος απάντησε με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ethismos_02
© Θάνος Λαΐνας

Λίγο μετά, ο Εθισμός παρουσιάστηκε μέσα σε έντονα φώτα, ξεκινώντας καταιγιστικά με το "El Trafico". Πλατεία και κερκίδες πυρακτώθηκαν σαν ξερά κουκουνάρια, σημαίες κι αυτοσχέδια πανό άρχισαν να σηκώνονται εδώ κι εκεί, ενώ φάνηκαν και τα γνώριμα καπνογόνα. Το κλίμα έγινε σχεδόν γηπεδικό και οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με πάθος, ραπάροντας κι αυτοί "Ζω σε μια χώρα παράνοια/Ψεύτικα νέα και δάνεια" ή χειροκροτώντας θερμά στο "Είστε μια μάνα πρότυπο για 'μας, κυρία Μάγδα", από το "Γέννημα Θρέμμα" που ήρθε αμέσως έπειτα, διατηρώντας τον όλο πανζουρλισμό. Στο φινάλε του, μάλιστα, ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη και το γνωστό σύνθημα για τον Φύσσα: "Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί".

Ethismos_front
© Θάνος Λαΐνας

Η συναυλία είχε ήδη μεγάλη φόρα, λοιπόν, ενώ κέρδιζε ακόμα περισσότερους πόντους χάρη στα beats που εξαπέλυε ο Mellow από τα decks στο πίσω μέρος της σκηνής, αλλά και χάρη στον καλό ήχο, που έφερνε στα αφτιά μας όλες τις λεπτομέρειες. Ο Εθισμός έδειξε να απολαμβάνει κι εκείνος τις αντιδράσεις του πλήθους, αν και δεν παρέλειψε να ζητήσει από μικροφώνου την ενέργειά του, λέγοντάς μας ότι τη χρειάζονταν, καθώς είχαν καιρό να παίξουν ζωντανά. Δεν άργησε όμως να υποδεχτεί και τον πρώτο καλεσμένο της βραδιάς, με τον Cego Menz να καταφτάνει για να πουν μαζί το "Compton". 

Ethismos_03
© Θάνος Λαΐνας
Ο Cego Menz

Τώρα, δεν είναι και ο πιο εντυπωσιακός ράπερ ο Cego Menz, ενώ και η μπάσα φωνή του έδειξε, νομίζω, αρκετά ασταθής. Είχε όμως ωραία κίνηση κι έδεσε  σαν παρουσία με τον Εθισμό, ο οποίος άναψε νέα πυρκαγιά στους ένθερμους μπροστά στη σκηνή όταν ράπαρε "Δεν θα αλλάξω τον κόσμο ποτέ μου/Θα το κάνουν όσοι ακούν τα κουπλέ μου". Έπειτα στράφηκε ξανά στο κοινό, ρωτώντας αν μας άρεσε το φρέσκο, φετινό "Olivais Sul". Ευχαριστημένος από τη θετική απόκριση, ευχήθηκε να πάμε να δούμε κι από κοντά τη γειτονιά αυτή της Λισαβόνας, από όπου κατάγεται η μητέρα του. 

Το "Olivais Sul", φυσικά, έδωσε ιδανική πάσα στον "Πορτογάλο", το τραγούδι με το οποίο πολύς κόσμος έμαθε και πρόσεξε το χιπ χοπ ταλέντο του –δεν ήταν να απορείς, λοιπόν, που ξεσηκώθηκε νέος χαμός. Ο οποίος συντηρήθηκε μια χαρά, στη συνέχεια, αφού ο Εθισμός κάλεσε επί σκηνής τον 12ο Πίθηκο: ο Θεσσαλονικιός ράπερ έγινε δεκτός με ιαχές και παλαμάκια, ενώ έδωσε και μία από τις γνώριμες, μαχητικές του performances συμμετέχοντας στο "Πειρατές", που "απαντήθηκε" με έκρηξη πώρωσης, ειδικά στην πλατεία. 

Ethismos_04
© Θάνος Λαΐνας
Ο 12ος Πίθηκος

Μάλιστα, ο Θεσσαλονικιός ράπερ εξομολογήθηκε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη φωνή του εδώ και 8 μήνες, κάτι βέβαια που δεν πρόκειται να τον πτοήσει, όπως φάνηκε κι από ένα φρέσκο τραγούδι που μοιράστηκε μαζί μας, λέγοντάς το a cappella –με μόνη απαίτηση να χαμηλώσουν τα κινητά, με την οποία ο κόσμος συμμορφώθηκε άμεσα. Η σφιχτή του αγκαλιά με τον Εθισμό, κατόπιν, έδειξε το κλίμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης που διακρίνει αυτή τη νέα ραπ σκηνή (κάπου ανάμεσα στο κοινό, άλλωστε, είχε δώσει το παρών και ο Novel 729), οδηγώντας σε καινούριο κύμα χειροκροτημάτων.

Ο Εθισμός συνέχισε ακάθεκτος, με το "Πρωτεύουσα" να δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον ραπ δυναμισμό, τη σταθερότητα, τις ανάσες και τη μετρημένη του κίνηση. Λίγο μετά έφτασε και η ώρα του Buzz να έρθει πλάι του, ως τελευταίος προσκεκλημένος της βραδιάς, συνεισφέροντας θαυμάσια raps στο "Grammy". Έστω κι αν χρειάστηκε να διακόψουν και να ξαναρχίσουν, αφού κάποιος φάνηκε να λιποθυμά, οπότε ο Εθισμός κάλεσε τις πρώτες βοήθειες. 

Ethismos_05
© Θάνος Λαΐνας
Ο Buzz

Γενικά, ο Αθηναίος ράπερ είχε τον νου του για όσα μπορεί να συνέβαιναν παράλληλα με τον ενθουσιασμό ανάμεσα στους πιο φανατισμένους ανάμεσα στους όρθιους: ζήτησε π.χ. να κάνουν σινιάλα με φωτισμένα κινητά σε όποιο σημείο του θεάτρου υπήρχε πρόβλημα, ενώ αργότερα έβγαλε και μια μεγάλη σακούλα γεμάτη με εμφιαλωμένα νεράκια, τα οποία μοίρασε σε όσους βρίσκονταν στην πλατεία. Ο Buzz, εντωμεταξύ, έμεινε κι άλλο πάνω στη σκηνή και προξένησε μπόλικο ενθουσιασμό, με τον Εθισμό να του δίνει νέο ραντεβού στη δική του συναυλία στην Τεχνόπολη, μία εβδομάδα μετά (8/7).

Ethismos_06
© Θάνος Λαΐνας

Η βραδιά είχε κι άλλες κορυφώσεις, από εκεί και πέρα. Ο κόσμος π.χ. αντέδρασε με πλήθος καπνογόνων και κραυγών όταν ο Εθισμός γύρισε πίσω στο πρώτο του ΕΡ (2018) για το "Face Control", υποδέχθηκε με ζέση το καινούριο "Solo Ethismos" τραγουδώντας δυνατά "Με ρωτάνε αν είμαι καλά και άμα βγάζουμε φράγκα/Γεμίσαν οι τσέπες, τους λέω, μα το χρήμα δεν είναι τα πάντα", ανέβασε γκάζια στο "Bogota" και στο "Made In Athens" και δημιούργησε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα με τους φακούς των κινητών, όταν πια φτάσαμε στο τέλος της συναυλίας κι έσβησαν για λίγο οι προβολείς της σκηνής, για χατίρι του "Σινεμά Γαλαξίας". 

Ethismos_07
© Θάνος Λαΐνας

Καθώς ο Εθισμός ευχαριστούσε από καρδιάς λέγοντας άλλη μία φορά το "Γέννημα Θρέμμα", ως κάτι σαν encore, σκέφτηκα ότι μπορεί να μην το προβλέψαμε τότε που εμφανίστηκε στα πράγματα, όμως εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε καλλιτεχνική δύναμη. Μάλιστα, έχοντας φρέσκια και τη βραδιά των Λόγος Τιμής στο Γήπεδο της Ριζούπολης την αμέσως προηγούμενη ημέρα (fans των οποίων βρίσκονταν και στο "Κατράκειο"), η πρόοδος αυτή αποτυπώθηκε και πιο καθαρά. Το χιπ χοπ του, δηλαδή, αν και θεματικά βρίσκεται κοντά σε εκείνο του αθηναϊκού γκρουπ, υπερβαίνει το κάπως εφηβικό κλίμα των δικών τους raps, φτάνοντας σε ένα διαφορετικό βάθος

Κάτι που μάλλον εξηγεί και το γεγονός ότι υπήρχαν και μεγαλύτερες ηλικίες στη συναυλία –αν στους Λόγος Τιμής η κλίμακα κυμαινόταν μεταξύ 12 και 25, εδώ έπαιζες σε ένα φάσμα 15 με 35. Με την ενθουσιώδη προσέλευση να αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο ο ΛΕΞ που κάνει μεγάλα νούμερα εισιτηρίων, αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: ότι τα νέα παιδιά που ακολουθούν με πάθος το  ελληνικό χιπ χοπ των καιρών μας δεν μένουν εγκλωβισμένα στην trap ρηχότητα, όπως θέλουν να πιστέψουμε διάφοροι μεσήλικες, οι οποίοι είτε ανησυχούν υπερβολικά για το τι ακούει η νεολαία, είτε αγχώνονται (εξίσου υπερβολικά) μην και χάσουν την επαφή μαζί της. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Music Week 2024

Η τετραήμερη γιορτή ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, που απλώνεται σε 4 venues στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμικού, προσκαλεί 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες.