Η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Διευθύντρια Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, μας προετοιμάζει για "Ταξίδι στη Σελήνη"

Με την τετράπρακτη όπερα του Ζακ Όφενμπαχ εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερά Κομίκ του Παρισιού, η οποία κάνει τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας πρωταγωνιστές της νέας παραγωγής, από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Ταξίδι στη Σελήνη © Ανδρέας Σιμόπουλος

Με την τετράπρακτη "όπερα-φαντασμαγορία" του Ζακ Όφενμπαχ "Ταξίδι στη Σελήνη" εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερά Κομίκ του Παρισιού. Η νέα παραγωγή θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις (12-13 Ιουλίου) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και των σολίστ και της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ.

Το ποιητικό κείμενο των Αλμπέρ Βανλό, Εζέν Λετερριέ και Αρνόλ Μορτιέ, που βασίζεται στα μυθιστορήματα "Από τη Γη στη Σελήνη" και "Ταξίδι στο κέντρο της Γης" του Ιουλίου Βερν, μεταφέρει τους σολίστ και τους νεαρούς ερμηνευτές της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ σε έναν ονειρικό κόσμο. Στη νέα διασκευή του έργου που υπογράφουν από κοινού ο σκηνοθέτης και η δραματουργός Αγκάτ Μελινάν τα παιδιά ντυμένα "μεγάλοι" ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, ενώ παράλληλα η σκηνή γίνεται δρόμος για τα παιδιά που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή και τις ανοιχτές χωματερές. Την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, ενώ τη Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ, η Σαρά Κονέ. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει αρχιμουσικός ο Ηλίας Βουδούρης και τη σκηνοθεσία ο Λοράν Πελλύ, τα σκηνικά υπογράφει η Μπαρμπαρά ντε Λεμπούρ και τους φωτισμούς ο Ζοέλ Αντάμ. 

Ταξίδι στη Σελήνη
© Λυδία Τσακαλάκη

Με αφορμή τη νέα παραγωγή, ζητήσαμε από τη Διευθύντρια Παιδικής Χορωδίας της Λυρικής, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, να μας μεταφέρει με δικά της λόγια όσα θα δούμε στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" αλλά και τις προκλήσεις που έπρεπει να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο πρώτους ανέβασμα μίας πλήρους όπερας.

"Η πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη για σύμπραξη της παιδικής χορωδίας του οργανισμού με τη Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ στο έργο του Ζακ Όφενμπαχ "Ταξίδι στη Σελήνη", αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή μια συναρπαστική πρόκληση για όλα τα μέλη και τους συνεργάτες της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ. Η συμμετοχή των παιδιών μας στο συγκεκριμένο έργο δεν θα αφορούσε έναν μικρό αριθμό σκηνών, αλλά θα ήταν κεντρική και συνεχής από την αρχή ως το τέλος. Τα παιδιά μας θα καλούνταν να τραγουδήσουν σε άπταιστα γαλλικά και να εκτελέσουν με ακρίβεια την απαιτητική σκηνοθεσία και κινησιολογία του εξαιρετικού Λοράν Πελλύ.

Ταξίδι στη Σελήνη
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Τον Σεπτέμβρη του 2022 ξεκινά η προετοιμασία της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ για το συγκεκριμένο έργο. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι μου, η Μαριλένα Σουρή στη μουσική και γλωσσική προετοιμασία, ο Γιάννης Τσιγκρής στην κίνηση και σκηνική προετοιμασία και η Χριστίνα Ντέμου στην οργανωτική φροντίδα των μελών μας. Η μουσική του Όφενμπαχ, τα γαλλικά και ο χορός γίνονται καθημερινότητα για τα 22 παιδιά που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν, ώστε μέσα σε λίγους μόλις μήνες να καταφέρουν ό,τι ζητείται από ικανούς επαγγελματίες στον χώρο της όπερας. Η διευθύντρια της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ, Σαρά Κονέ, μας επισκέφθηκε κατά την διάρκεια των μηνών αυτών για να κάνει εργαστήρια και να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά μας τον τρόπο εκπαίδευσης του δικού της συνόλου, ενώ η Ελοΐζ Σεραζέν, βοηθός του σκηνοθέτη, ήρθε τον Ιούνιο στην Αθήνα - πριν την άφιξη της γαλλικής αποστολής - και δούλεψε με τα παιδιά μας τις τελευταίες σκηνικές λεπτομέρειες με στόχο την καλύτερη δυνατή ένωση των δύο συνόλων επί σκηνής.

Ιούλιος πια και η γαλλική αποστολή είναι ήδη στην Αθήνα. Τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, που έχουν έως τώρα δουλέψει μόνα τους μέρη της παράστασης, συναντούν τους Γάλλους συν-χορωδούς και πρωταγωνιστές που έχουν ήδη στη βαλίτσα τους 7 παραστάσεις της συγκεκριμένης παραγωγής στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού. Τα παιδιά μας βρίσκονται στις τελικές σκηνικές πρόβες προετοιμασμένα για όλα, ευέλικτα, ανοιχτά και καταφέρνουν έτσι η συνάντηση τους με παιδιά και νέους μιας διαφορετικής κουλτούρας, νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς να μετατραπεί σε συνάντηση με το οικείο.

Ταξίδι στη Σελήνη
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο βασιλιάς της γης Βρόντος, ο πρίγκιπας Καπρίς και ο επιστήμονας Μικροσκόπιος θα μπουν στο κανόνι για το Ταξίδι στη Σελήνη. Τα 22 παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ θα συνταξιδέψουν με 20 χορωδούς και 13 σολίστ της Οπερά Κομίκ και θα συμπράξουν σε μια συνάντηση πολιτισμών. Εμείς που θα τους παρακολουθήσουμε, θα εκτοξευθούμε σε μια εμπειρία μοναδική που θα μας αφήσει μαγεμένους, αλλά και πιο πλούσιους και σοφούς.

Και κάπως έτσι η Γη συναντά τη Σελήνη, ο 19ος αιώνας το παρόν, η Ελλάδα τη Γαλλία, το κανόνι και τα σκουπίδια της σκηνής συναντούν τους πυραύλους και τα προβλήματα του σήμερα και η φαντασία συνομιλεί με την πραγματικότητα".

Περισσότερες πληροφορίες

«Το ταξίδι στη Σελήνη»

  • Όπερα

H ΕΛΣ, σε συνεργασία με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, παρουσιάζει τη διασκευή της όπερας του Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία και κοστούμια του διακεκριμένου Γάλλου σκηνοθέτη Λoράν Πελί, στην οποία θα συμμετέχουν και οι παιδικές και νεανικές χορωδίες των δύο θεάτρων. Διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. To "Ταξίδι στη Σελήνη" είναι μια τετράπρακτη «όπερα-φαντασμαγορία» του Ζακ Όφενμπαχ, σε ποιητικό κείμενο των Αλμπέρ Βανλό, Εζέν Λεττεριέ και Αρνόλ Μορτιέ χαλαρά βασισμένο στα μυθιστορήματα "Από τη Γη στη Σελήνη" και "Ταξίδι στο κέντρο της Γης" του Ιουλίου Βερν. Το έργο γράφτηκε στον απόηχο της επιτυχίας που σημείωναν τα έργα του Ιουλίου Βερν και συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής, ενώ το ανέβασμά της επένδυε πολύ στα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της φαντασμαγορίας. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε δύο μπαλέτα ενώ για τις ανάγκες της παραγωγής σχεδιάστηκαν 20 σκηνικές εικόνες και 673 κοστούμια. Οι θεατές είδαν στη σκηνή ένα κανόνι, το οποίο εκτόξευε τους χαρακτήρες στη Σελήνη, μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς επίσης την κεντρική αίθουσα του παρισινού αστεροσκοπείου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και προκάλεσε τέτοια αίσθηση ώστε την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο επτά διαφορετικά θεάματα βαριετέ της γαλλικής πρωτεύουσας να κάνουν άμεση αναφορά σε αυτό. Το 1876 το Ταξίδι στη Σελήνη παρουσιάστηκε σε Λονδίνο και Βιέννη, ενώ στο Παρίσι κατέβηκε μονάχα αφού συμπλήρωσε 185 παραστάσεις. Ωστόσο, πριν κλείσει χρόνος ανέβηκε εκ νέου σε διαφορετική σκηνή. Στη νέα διασκευή του έργου οι πολύπλοκες σκηνικές απαιτήσεις που προβλέπει το λιμπρέτο δίνουν τη θέση τους στη φαντασία, ενώ το λιμπρέτο, η μουσική και η σκηνοθεσία δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο για τους νεαρούς ερμηνευτές των Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών της ΕΛΣ και της Οπερά Κομίκ. Σε μια τεράστια παιδική χαρά συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης, παιδιά ντυμένα με κοστούμια των «μεγάλων» που ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, αλλά και τα παιδιά που κάνουν διαδήλωση για το κλίμα και τη Γη που πνίγεται στις ανοιχτές χωματερές.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
28/04/2024

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.