Νίκος Χατζηελευθερίoυ: "Το έργο του Νότη Μαυρουδή είναι μια ζώσα παρακαταθήκη"

Ο κιθαρίστας και συνθέτης μας μίλησε για τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο συναυλιακό αφιέρωμα "Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια", που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Ρεματιάς (14/7).

Νίκος Χατζηελευθερίου

"Το έργο του Νότη Μαυρουδή είναι μια ζώσα παρακαταθήκη", μας λέει ο Νίκος Χατζηελευθερίoυ με αφορμή το συναυλιακό αφιέρωμα "Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια", που επιμελείται και θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στις 14 Ιουλίου. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη συναυλία στη μνήμη του σημαντικού συνθέτη και κιθαριστή, επτά μήνες μετά τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατό του. 

Ο Μαυρουδής, ενεργός δισκογραφικά από το 1964 άφησε πίσω του σπουδαίο έργο: "η κλασική του παιδεία και η καλλιτεχνική του δημιουργία στην κλασική κιθάρα, μας κληροδοτεί μια σειρά από αιώνια ερωτήματα για να απαντάμε στο σήμερα, αντλώντας σκέψεις από τις δικές του απαντήσεις. Μπορεί κανείς να βρει στο έργο του Μαυρουδή ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο άσκηση, μία πρόκληση να δίνεις μια καινούρια πνοή σε ηχητικές εκφράσεις που ανήκουν σε  ένα ιδιαίτερα αυστηρό αισθητικά μουσικό στίγμα" εξηγεί ο Χατζηελευθερίoυ.

Μαζί με το κιθαριστικό του σύνολο Guitarte Ensemble, τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη και τη Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, υπό τον Κώστα Ιωαννίδη επιλέγουν έναν κύκλο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών που αναδεικνύουν τόσο το ιδιαίτερο κιθαριστικό ύφος του Νότη Μαυρουδή όσο και το συνθετικό βάθος των τραγουδιών του: "Επιλέξαμε μια σειρά τραγουδιών από όλες τις δημιουργικές περιόδους του σε επεξεργασία για Συμφωνική ορχήστρα, κιθαριστικό σύνολο και αντρική φωνή. Η επεξεργασία έχει γίνει από μένα και το Guitarte ensemble".

Στο πρόγραμμα της βραδιάς-αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη έχουν συμπεριληφθεί κομμάτια από τη δεκαετία του ‘60, όπως τα "Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Ήταν μεγάλη η νύχτα", "Φώναξέ με"  κ.ά. αλλά και από την επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του ‘70, όπως τα "Κρίση" σε ποίηση Μ. Χατζιδάκι, "Η ωραία Ανδριάννα των Αθηνών" από το δίσκο "Ζωγραφιές από τον Θεόφιλο" κ.ά. Δεν θα λείψουν ωστόσο τραγούδια της ώριμης συνθετικής περίοδου του, όπως τα "Κοντά σου" σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια", "Θα πλέξω μενεξέδες" και "Πρωϊνό Τσιγάρο" μεταξύ άλλων.

Ζητήσαμε από τον Νίκο Χατζηελευθερίoυ να διαλέξει πέντε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή που ξεχωρίζει και που θα ακούσουμε ζωντανά στο Θέατρο Ρεματιάς. 

"Άκρη δεν έχει ο ουρανός"

(Τραγούδι σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη)
Πρόκειται για πολύ νεανική ανάμνηση. Ήταν μια...στιγμή περηφάνιας (!), διότι είχα κατορθώσει να μάθω αυτό το κομμάτι "με το αυτί", καθώς δεν είχε εκδοθεί κάποια παρτιτούρα). Το λέω διότι πρόκειται για περίπλοκη συνοδεία στην κιθάρα και όχι το σύνηθες απλό ακομπανιάρισμα. Άλλωστε αυτή είναι μια σημαντική κληρονομιά που άφησε στο τραγούδι ο Νότης Μαυρουδής.

2. "Κοντά σου"

(τραγούδι σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη)
Μια σπάνιας εσωτερικότητας αρμονία που δίνει πλούσιες ιδέες στην ενορχήστρωση για Συμφωνικό σύνολο. Θα παιχτεί χωρίς λόγια από την Ορχήστρα.

3. "Σε όπλα επίφοβα" 

(από τον κύκλο "Δεύτερη Γραφή" σε ποίηση Paul Eluard)
Θα παιχτεί κι αυτό Ορχηστρικά. Εμπεριέχει μια έκπληξη αυτή η σύνθεση. Μια δυνατή μελωδία με οξεία ρυθμική κίνηση που θυμίζει πιανιστική γραφή  του List, παρά κιθαριστική σύνθεση. Θαυμάσια "πάσα" για ανάλογη ενορχηστρωτική επεξεργασία

4. "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια"

Μια υπέροχη στιγμή αγάπης του συνθέτη προς το λαϊκό τραγούδι. Ένα έξοχο μάθημα απενοχοποίησης του "κλασικου". Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η γραφή. Παρ' ότι γράφτηκε σε ρυθμό 6/8 δίνει μια πολύ χαρακτηριστική κίνηση Χασάπικου, αλλά με μη προβλέψιμους τονισμούς.

5. "Πρωινό τσιγάρο"

Μια τελετουργική κίνηση αργού ζεϊμπέκικου, με δωρική μελωδία και λυρική πολυφωνικότητα. Μια πραγματικά σπάνια σύλληψη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή – Από την άκρη τ’ ουρανού ως τα φεγγάρια»

  • Αφιέρωμα

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, υπό την οργανωτική και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίoυ και τον Κώστα Ιωαννίδη στο πόντιουμ συμπράττει με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης) και τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαϊδη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον σημαντικό συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".