Anouar Brahem: Επιστροφή στον τόπο του θριάμβου

Ο Τυνήσιος ουτίστας με τις εκλεκτικές τζαζ ανησυχίες συνάρπασε το Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2021, μετατρέποντας την πρώτη του συναυλία στο αρχαίο ωδείο σε μια κατανυκτική εμπειρία. Την οποία και φιλοδοξεί να επαναλάβει, τώρα, στο νέο του ραντεβού με το ελληνικό κοινό κάτω από την Ακρόπολη (Τετάρτη 5/7).

ABrahem_front © Marco Borggreve

Δεν είναι άγνωστος στα μέρη μας ο Anouar Brahem, αφού δίνει συναυλίες εδώ ήδη από την αυγή της καριέρας του –και όχι μόνο στην Αθήνα, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν όσοι τον είδαν το μακρινό 1991, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας. Αλλά η εμφάνιση του 2021 στο Ηρώδειο (η πρώτη του κάτω από την Ακρόπολη) αποτέλεσε ένα ξεχωριστό ορόσημο σε αυτή την πορεία. Τόσο για τον Τυνήσιο καλλιτέχνη, ο οποίος γιόρτασε 30 στρογγυλά χρόνια πορείας σε έναν χώρο που ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί ως "καθαγιασμένο", όσο και για το ελληνικό κοινό, που έζησε μια κατανυκτική εμπειρία, τοποθετημένη κάπου μεταξύ της σύγχρονης τζαζ και των παραδόσεων της Μεσογείου.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεταίχμιο στο οποίο έχει διακριθεί ο Anouar Brahem –πολλάκις, μάλιστα. Παρά τη στενή του διασύνδεση με τον κόσμο που ακολουθεί τις πιο μοντέρνες τάσεις της τζαζ και ειδικά τον ευρωπαϊκό, δημιουργικό ήχο που έχει ταυτιστεί με την ECM (όπου δισκογραφεί σταθερά), δεν πρέπει να λησμονείται ότι είναι, πρωτίστως, ένας δεξιοτέχνης στο ούτι. Ο οποίος μπορεί να βρέθηκε κάποτε στο Παρίσι, αναζητώντας επαφή με μουσικούς προερχόμενους από ένα Δυτικό πλαίσιο έκφρασης, πρώτα όμως ανδρώθηκε καλλιτεχνικά στην πατρίδα του, έχοντας την ευκαιρία να μαθητεύσει και κοντά στον φημισμένο ουτίστα και συνθέτη Ali Sriti, που εκπροσωπούσε την τούρκικη σχολή παιξίματος του οργάνου.

ABrahem_01
© Marco Borggreve

Αδιαφορώντας για την ακριβή κατάταξη των ηχητικών του περιπετειών στις υπάρχουσες ταμπέλες των δισκοπωλείων, ο Brahem έπλασε βήμα-βήμα έναν κοσμοπολίτικο τζαζ ήχο με ισχυρές ρίζες στην αραβική κλασική μουσική, ο οποίος, πέρα από το ακροατήριο της ECM, προσέλκυσε και τους φίλους της world music. Μέχρι τον δίσκο του 2002 "Le Pas Du Chat Noir" αυτό το κράμα είχε πλέον βρει τη δική του ταυτότητα, μα και μια ιντριγκαδόρικη κατεύθυνση μεταξύ όσων γεφυρώνουν τη Δύση με την Ανατολή, επιτρέποντας στον Τυνήσιο δημιουργό να γνωρίσει την πρώτη του εμπορική επιτυχία στη Γαλλία. Χώρα όπου παραμένει δημοφιλής, ως και τις δικές μας ημέρες.

Από τα άλμπουμ που έφτιαξε από εκεί και πέρα, το πιο διακεκριμένο ήταν μάλλον το "The Astounding Eyes Of Rita" (2009): ένα ραφιναρισμένο world jazz σύνολο με υπέροχα παιξίματα, το οποίο πραγμάτωσε μαζί με τον Klaus Gesing στο μπάσο κλαρινέτο και στο (σοπράνο) σαξόφωνο, τον Björn Meyer στο μπάσο και τον Khaled Yassine στη νταραμπούκα και στο μπεντίρ. Και είναι με αυτό ακριβώς το εκλεκτό κουαρτέτο βιρτουόζων που θα επιστρέψει στο Ηρώδειο την Τετάρτη 5/7, επιδιώκοντας να ξανασυναρπάσει τους Έλληνες φίλους του με μια φρέσκια ματιά πάνω σε κομμάτια σαν τα "The Lover Οf Beirut" και "Stopover Αt Djibouti".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Athens Spooks: Halloween με Lucifer, The Abbey και άλλους στο Κύτταρο

Την κορυφή του line-up καταλαμβάνουν οι σπουδαίοι Lucifer από τη Σουηδία.

18/10/2025

Η μουσική δωματίου δίνει τον τόνο για την έναρξη της νέας σεζόν στην Αθήνα

Εντυπώσεις από το ρεσιτάλ Κουαρτέτου Στενχάμμαρ & Καρποδίνη στο Μέγαρο, την πρώτη βραδιά του "Curtis on tour 2025" στη Γεννάδειο και την εμφάνιση των "Strings in motion" στο Ψυχικό.

Robert και Clara Schumann: Ένα μουσικό ημερολόγιο αγάπης στο Μέγαρο Μουσικής

Η Μάγδα Μαυρογιάννη και ο Άρης Γραικούσης ζωντανεύουν επί σκηνής την τρυφερή και παθιασμένη ιστορία του θρυλικού μουσικού ζευγαριού.

Οι Electric Litany κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ "Desires"

Μετά από 15 χρόνια αδιάκοπης μουσικής εξερεύνησης, οι Electric Litany παρουσιάζουν το τέταρτο τους άλμπουμ, ένα έργο που συνδυάζει συναίσθημα, πειραματισμό και βαθιά καλλιτεχνική ωριμότητα.

Τα συναυλιακά best of του ΠΣΚ

Marc Almond, Sunn O))), Public Service Broadcasting και όσα ακόμα ονόματα θα απασχολήσουν τους μουσικόφιλους αυτό το τριήμερο.

Οι Innerwish γιορτάζουν 30 χρόνια ιστορίας στο "Floyd"

Εννιά χρόνια μετά την τελευταία headline εμφάνισή τους επί Αθηναϊκού εδάφους, η εξάδα επιστρέφει.

To 2ο CanniLAB φέρνει εργαστήρια, live performances και ένα εκρηκτικό clubnight στο "Romantso"

To Cannibal Radio φιλοξενεί DJs, παραγωγούς, promoters και ravers σε ένα πολυθεματικό event.