Ο δεξιοτέχνης ουτίστας Ανουάρ Μπραχέμ με το κουαρτέτο του στο Ηρώδειο

Είναι ο δημιουργός που έβγαλε την αραβική μουσική από το παραδοσιακό της πλαίσιο και την έφερε πιο κοντά στις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της σύγχρονης εποχής.

Ανουάρ Μπραχέμ

Στη σκηνή του Ηρωδείου για μια μοναδική συναυλία στις 5 Ιουλίου (9 μ.μ.) θα βρεθεί ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, ένα πραγματικό φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής. Μετά από την εμπειρία που πρόσφερε στο κοινό τού Φεστιβάλ το 2021, ο Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά με το κουαρτέτο του, Anouar Brahem Quartet. Η συναυλία του Ανουάρ Μπραχέμ έχει τον τίτλο "The Astounding Eyes of Rita" ("Τα εκθαμβωτικά μάτια της Ρίτα").

Ανουάρ Μπραχέμ

Από την Ανατολή στη Δύση

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που καταφέρνει να συνδυάζει διαφορετικές παραδόσεις και να μαγεύει επί σκηνής. Ο Μπραχέμ γεφυρώνει με τις μελωδίες του δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους: την αραβική μουσική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου με τη λόγια δυτική μουσική παράδοση και την τζαζ. Είναι ο δημιουργός που έβγαλε την αραβική μουσική από το παραδοσιακό της πλαίσιο και την έφερε πιο κοντά στις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της σύγχρονης εποχής, χωρίς να αρνηθεί τις πηγές της.

Ποιος είναι ο Ανουάρ Μπραχέμ

Ανουάρ Μπραχέμ

Γεννημένος στην Τυνησία το 1957 ο Μπραχέμ υπήρξε μαθητής του περίφημου Αλί Σρίτι. Ξεκίνησε το ούτι σε ηλικία 10 ετών και με τα χρόνια κατόρθωσε να μετατρέψει το δημοφιλές μουσικό όργανο σε φωνή που ιστορεί χαμηλόφωνα, με κινηματογραφικό τρόπο, διαδρομές συναισθημάτων και ταξίδια.

"Δεν έχω κάνει ανώτατες σπουδές στη μουσική. Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς δασκάλους στην πατρίδα μου. Εμένα τα είδωλά μου και οι δάσκαλοί μου ήταν όλοι παραδοσιακοί μουσικοί. Η αραβική μουσική είναι κυρίως φωνητική, δεν υπήρχε παράδοση στα ακουστικά όργανα. Θυμάμαι όταν έδωσα τις πρώτες μου σόλο συναυλίες στην Τύνιδα, όπου έπαιζα δικές μου συνθέσεις, οι μουσικοί νόμιζαν ότι είμαι τρελός, ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε" λέει ο Μπραχέμ.

Ανουάρ Μπραχέμ

Καθοριστική για τη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας υπήρξε η περίοδος που πέρασε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκεί ήρθε σε επαφή με νέα ακούσματα, κυρίως με τη δυτικοευρωπαϊκή και τη τζαζ μουσική. "Το 1980 ήρθα στη Γαλλία για μια νέα εμπειρία. Ήθελα να γνωρίσω μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που πήγα στο Παρίσι. Στην περίπτωσή μου ως μη Ευρωπαίος μουσικός, 'έπεσα' αυτομάτως στην έθνικ κατηγορία. Ακόμα όμως κι αν προερχόμουν από την παραδοσιακή μουσική, ήθελα πάνω απ’ όλα να παίζω, καλώντας μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες".

Η μουσική του Μπραχέμ αλλά και οι μουσικοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τον κατατάσσουν στη world jazz, η ποικιλία όμως των αναφορών του κάνει τον ήχο του προσωπικό και αταξινόμητο.

Στη Γαλλία έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ ενώ συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο Μωρίς Μπεζάρ αλλά και τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, κερδίζοντας την ευρύτερη καταξίωση. Όταν επέστρεψε στην Τυνησία, ο Μπραχέμ άρχισε να διαμορφώνει την προσωπική μουσική του γραφή, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς παγκοσμίως. "Η ιδέα της ελευθερίας είναι απαραίτητη για μένα γιατί η μουσική είναι, πρώτα και κύρια, ένας χώρος ελευθερίας. Προσωπικά δεν δίνω στον εαυτό μου συγκεκριμένες οδηγίες όταν αρχίζω να εργάζομαι σε ένα έργο. Θέλω οι ιδέες να έρθουν μόνες τους και μετά να δω πώς θα εξελιχθούν".

Ανουάρ Μπραχέμ

Το κουαρτέτο του Ανουάρ Μπραχέμ

Μαζί με το σπουδαίο μουσικό στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου θα βρίσκεται και το κουαρτέτο του, το Anouar Brahem Quartet. Εκτός από το ούτι του δασκάλου Μπραχέμ, θα ακούσουμε το μπάσο κλαρινέτο του Κλάους Γκέζινγκ με τα αραβικά κρουστά μπεντίρ και νταρμπούκα του δεξιοτέχνη Χαλίντ Γιασίν και τη βάση των μελωδιών από τοκοντραμπάσο του Μπγιορν Μάγιερ.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο μπασίστας Reggie Washington και η All Star μπάντα του στο "Half Note"

Μαζί του, για τέσσερις παραστάσεις, οι Ravi Coltrane, David Gilmore και Gene Lake.

26/11/2025

Για τους Sugar For The Pill η μουσική είναι τρόπος να βιώνεις τη ζωή

Λίγο πριν τη συναυλία τους στο "Death Disco Athens" τα μέλη του συγκροτήματος μιλάνε στο "α".

Οι MIKRO θέλουν "να χορέψουμε όπως τότε ξανά"

Oι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής ποπ επιστρέφουν στο "Gagarin".

Marcel Dettmann: "Όλα έχουν γίνει πιο γρήγορα, πιο επιφανειακά στην techno σήμερα"

Ο θρύλος της παγκόσμιας techno καταφτάνει από το Βερολίνο για το επόμενο EDEN event (Ωδείο Αθηνών, 30/11), δίνοντας την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

H Angelika Dusk σε ένα ξεσηκωτικό live με ελεύθερη είσοδο

Παρουσιάζει στο "Ορφέας Live Bar" ένα πρόγραμμα με 80s vibes και τα καινούρια της κομμάτια.

Μια συναυλία για κάθε μέρα της εβδομάδας

Το συναυλιακό ημερολόγιο των επόμενων ημερών είναι αναπάντεχα γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Three Days Grace: Μια από τις υπερδυνάμεις του σύγχρονου alternative metal στο Release Athens 2026

Περισσότερα ονόματα για τη συγκεκριμένη ημέρα του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα.