Ήρθε η ώρα να ακούσουμε "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας"

Η συζήτηση και παρουσίαση του εικαστικού κοινοτικού πρότζεκτ, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης του Victoria Square Project, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

vsp

Συζήτηση και παρουσίαση του εικαστικού κοινοτικού πρότζεκτ, "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας" στο Ινστιτούτο Goethe, Τρίτη 16 Μαίου, 6.30 – 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα χιπ χοπ κομμάτια "Χαρακτήρες", "Καφενές" και "Τόπος", και θα ακολουθήσει συζήτηση. Τα κομμάτια αυτά δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας". Το πρόγραμμα διήρκησε από το το 2020 έως το 2022 και στόχευε, μέσα σε άλλα, στη συνειδητοποίηση ότι οι βιωμένες μας ιστορίες είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης της πόλης και της ταυτότητάς μας και αξίζει να καταγραφούν

Ήρθε η ώρα να ακούσουμε "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας" - εικόνα 1

Μέσα από εργαστήρια προφορικής ιστορίας, ρυθμικού, παραστατικού και εκφραστικού λόγου οι συμμετέχοντες/ουσες πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους, συζήτησαν, έγραψαν, συνέγραψαν στίχους και ηχογράφησαν τα δικά τους χιπ-χοπ κομμάτια. Η επιλογή της πλατείας Βικτωρίας βασίστηκε στην ίδια της την ταυτότητα, καθώς ενσωματώνει συμβολικά το ζήτημα της μετανάστευσης, των κοινωνικών συγκρούσεων που συνδέονται με αυτήν, όπως η προσπάθεια του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής να επιβληθεί στην περιοχή πριν μερικά χρόνια, αλλά από την άλλη και την εξελισσόμενη νέα Αθηναϊκή ταυτότητα μέσα από τις επιτελούμενες αλλαγές και μετατοπίσεις.

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση στο Goethe-Institut Athen θα γίνει με μερικές/ούς από τις/ους συμμετέχουσες/οντες του προγράμματος και συν-δημιουργούς: Σταύρο Κεκάκο, Ευαγγελία Κυριακάκη, Γιώργο Χανιώτη, τους/ην  υπεύθυνους/η εργαστηρίων Μαριλένα Κουκούλη, Κώστα Ekelon και Εμμανουέλ Ολαγίνκα Αφολαγιάν (Mc Yinka), την επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, τον εικαστικό Θοδωρή Προδρομίδη και τον Δημήτρη Αντωνίου Αναπληρωτή Διευθυντή και Λέκτορα στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί επίσης το βίντεο του Θοδωρή Προδρομίδη το οποίο δημιουργήθηκε στη διάρκεια των εργαστηρίων.

Ήρθε η ώρα να ακούσουμε "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας" - εικόνα 2

 
Το πρόγραμμα  "Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας" σχεδιάστηκε από την επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα- Χατζημάνου και τον εικαστικό Θοδωρή Προδρομίδη με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (SNFPHI). Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν με το Victoria Square Project και το  2ο Λύκειο Αθηνών "Θεόδωρος Αγγελόπουλος”. 

Συμμετέχοντες/ Συμμετέχουσες προγράμματος και συνδημιουργοί κομματιών: ‘Αλκηστις Βούλγαρη, Σταύρος Κεκάκος, Ναταλία Κατσκατσισβίλι, Ευαγγελία Κυριακάκη, Πατρίτσια Ντίμτσι, Θοδωρής Ντίμτσι, Γιώργος Χανιώτης, Murtaza Hassani, Maliha Rahman, Nardine Youssef, Thomas Youssef.

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ουσιαστικές τιμές στον Σοστακόβιτς και την εποχή του: Θαυμάσιες συναυλίες Συμφωνικής ΕΡΤ- Οικονόμου – Φιλαρμόνιας- Φιδετζή & ρεσιτάλ Σδούκου/ Κιτσικόπουλου

Θαυμάσιες ερμηνείες έργων του Σοστακόβιτς χάρισαν το Νοέμβρη η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η "Φιλαρμόνια" Ορχήστρα Αθηνών και οι Η. Σδούκος - Μ. Κιτσικόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
12/12/2025

Avant premiere στο Θέατρο Παλλάς για το 'Κωνσταντίνος Αργυρός live στο Royal Albert Hall'

Σε πρώτη προβολή στο Θέατρο Παλλάς η sold out συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού που πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Οι Street Outdoors Soundsystem στα decks του Onassis Ready

Το δεύτερο DJ session από τους Street Outdoors Soundsystem στο πλαίσιο της έκθεσης "you are invited" του Juergen Teller, στου Ρέντη.

Τα lives του Σαββατοκύριακου

Ο Sir Rod Stewart, ο Kadebostany και όλα όσα θα παίξουν αυτό το ΣΚ.

Νεφέλη Φασούλη και Καλογεράκια συναντώνται στον Σταυρό του Νότου

Μια συνεργασία που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά πάντα εκπλήσσει ευχάριστα - από 2 Ιανουαρίου 2026.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δημοφιλή έργα, ύμνοι και κάλαντα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Η Billie Eilish συναντά τον James Cameron στη μεγάλη οθόνη

Αυτή άλλαξε τη μουσική. Αυτός άλλαξε τον κινηματογράφο. Μαζί θα επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία της συναυλίας με το 'Billie Eilish - Hit me hard and soft: The tour (Live in 3D)'