3 συναυλιακά ραντεβού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Εμπνευσμένα αφιερώματα στη μελοποιημένη ποίηση που διατρέχουν διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, από την ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου μέχρι την σύγχρονη ποίηση.

Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης Κατερίνα Πολέμη © Mariza Kapsabeli

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) διαλέγουμε τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες για τις επόμενες μέρες. Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή, ο συνθέτης Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης με το κουαρτέτο του και η Κατερίνα Πολέμη "συνομιλούν" με Έλληνες ποιητές μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις (17/3). Η ποιητική αυτή ανθολογία διατρέχει πολλούς και διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, καθώς η ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου διασταυρώνεται με αυτήν του μεσοπολέμου αλλά και την σύγχρονη ποίηση. 

Διαβάστε Επίσης

Την επομένη, η Galerie Δημιουργών φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση μέσα από τη ματιά της Πηγής Λυκούδη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τίτλο "Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι" (18/3). Τη βραδιά θα προλογίσουν ο ποιητής Γαβρίλης Ιστικόπουλος και ο ποιητής της νεότερης γενιάς Γιώργος Συμιανάκης.

Τέλος, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν στο Μέγαρο την ανθολογία "Οι ποιητές μας τραγουδούν" (21/3). Ακούγονται μελοποιημένοι ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κ.Π Καβάφης,  ο Νίκος Καββαδίας, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Γιάννης Ρίτσος, και άλλοι.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο συνθέτης μελοποιεί μια ποιητική ανθολογία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και μαζί με το κουαρτέτο του «συνομιλούν» με Έλληνες ποιητές. Τραγουδάει η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη.

«Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι»

  • Μουσική & Λόγος

Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μέσα από τη ματιά της Πηγής Λυκούδη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Κ. Παλαμά, Γ. Σεφέρη, Άγγ. Σικελιανού, αλλά και πιο σύγχρονων ποιητών, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Μιχάλης Γκανάς, Φίλιππος Γράψας, Γιάννης Π. Ιωαννίδης, Γαβρίλη Ιστικόπουλου, Γιώργος Συμνιανάκης, Θανάσης Σάλτας, Γιώργος Μανιός, καθώς και στίχοι των Νάνσυς Κανέλλη, Ξένιας Δικαίου, Στέλλας Τζίβα.

«Οι ποιητές μας τραγουδούν»

  • Μουσική & Λόγος

Ανθολογία της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Μετά την επιτυχημένη sold out συναυλία τον Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν ξανά τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης παρουσιάζοντας αυτή τη φορά στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", ένα ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, και Γιάννης Σπανός. Ακούγονται μελοποιημένοι: Κωνσταντίνος Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, κ.ά.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Galerie Δημιουργών

Χελιδονούς 28, Νέα Κηφισιά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.