3 συναυλιακά ραντεβού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Εμπνευσμένα αφιερώματα στη μελοποιημένη ποίηση που διατρέχουν διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, από την ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου μέχρι την σύγχρονη ποίηση.

Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης Κατερίνα Πολέμη © Mariza Kapsabeli

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) διαλέγουμε τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες για τις επόμενες μέρες. Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή, ο συνθέτης Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης με το κουαρτέτο του και η Κατερίνα Πολέμη "συνομιλούν" με Έλληνες ποιητές μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις (17/3). Η ποιητική αυτή ανθολογία διατρέχει πολλούς και διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, καθώς η ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου διασταυρώνεται με αυτήν του μεσοπολέμου αλλά και την σύγχρονη ποίηση. 

Διαβάστε Επίσης

Την επομένη, η Galerie Δημιουργών φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση μέσα από τη ματιά της Πηγής Λυκούδη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τίτλο "Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι" (18/3). Τη βραδιά θα προλογίσουν ο ποιητής Γαβρίλης Ιστικόπουλος και ο ποιητής της νεότερης γενιάς Γιώργος Συμιανάκης.

Τέλος, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν στο Μέγαρο την ανθολογία "Οι ποιητές μας τραγουδούν" (21/3). Ακούγονται μελοποιημένοι ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κ.Π Καβάφης,  ο Νίκος Καββαδίας, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Γιάννης Ρίτσος, και άλλοι.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Οι ποιητές μας τραγουδούν»

  • Μουσική & Λόγος

Ανθολογία της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο συνθέτης μελοποιεί μια ποιητική ανθολογία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και μαζί με το κουαρτέτο του «συνομιλούν» με Έλληνες ποιητές. Τραγουδάει η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη.

«Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι»

  • Μουσική & Λόγος

Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μέσα από τη ματιά της Πηγής Λυκούδη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Κ. Παλαμά, Γ. Σεφέρη, Άγγ. Σικελιανού, αλλά και πιο σύγχρονων ποιητών, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Μιχάλης Γκανάς, Φίλιππος Γράψας, Γιάννης Π. Ιωαννίδης, Γαβρίλη Ιστικόπουλου, Γιώργος Συμνιανάκης, Θανάσης Σάλτας, Γιώργος Μανιός, καθώς και στίχοι των Νάνσυς Κανέλλη, Ξένιας Δικαίου, Στέλλας Τζίβα.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Galerie Δημιουργών

Χελιδονούς 28, Νέα Κηφισιά
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Διπλό ραντεβού στο "Gazarte"

Με δύο διεθνείς καλεσμένους, το μουσικό στέκι του Κεραμεικού μπαίνει ψηλά στα "οπωσδήποτε" αυτής της εβδομάδας.

24/03/2023

Υπόγεια Ρεύματα & Τσοπάνα Rave: "Μας ενώνουν η ταξική μας συνείδηση και οι ηλεκτρικές κιθάρες"

Οι δύο "Υποψήφιοι για αποχώρηση" εκπρόσωποι της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής μιλάνε για την κρίσιμη προεκλογική αναμέτρηση που στήνουν τα επόμενα Σάββατα στη σκηνή του "Σταυρού του Νότου".

Ο Μίκης Θεοδωράκης "συνομιλεί" με τον Μαρκ Μπλίτσταϊν

Ένα αφιέρωμα στο εμβληματικό "Ένας όμηρος" του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και τα πολιτικά τραγούδια του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

100 χρόνια Μαρία Κάλλας: Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την Ελληνίδα ντίβα

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Divina, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του ΥΠΠΟΑ.

Leftfield και Boy Harsher στο line up του Release Athens 2023

Το σπουδαίο σχήμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και οι Αμερικανοί εκπρόσωποι της dark electronica, θα πλαισιώσουν τους headliners, Στέρεο Νόβα.

"αϊζο": Ένα μουσικό πείραμα της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου

Η πολυμορφική παράσταση της συνθέτριας-περφόμερ, που μελετάει την ηχητική σύνθεση σε σχέση με την κίνηση και την δραματουργία του ήχου, στο "Αltera Pars".

"Βέρθερος": Η συγκινητική ρομαντική όπερα επανέρχεται στη Λυρική

Ο "Βέρθερος" του Μασνέ επανέρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του Σπύρου Ευαγγελάτου και με δύο διάσημους λυρικούς πρωταγωνιστές, για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ (23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου).