10+1 από τις πολυαναμενόμενες διεθνείς συναυλίες μέχρι το Πάσχα

Αν κι έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι τα μεγάλα υπαίθρια φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού, το μεσοδιάστημα αποδεικνύεται ολοένα και πιο πολυάσχολο, αφού πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για ζωντανές εμφανίσεις διεθνών ονομάτων στην Αθήνα. Από τις τουλάχιστον 25 που έχουμε καταγράψει έως το Πάσχα, λοιπόν, διαλέξαμε εδώ τις 10+1 που δεν πρέπει να χάσετε.

Synaylies_front

Με δεδομένη τη ζωηρή στήριξη του εγχώριου κοινού στην αναζωπύρωση της συναυλιακής δράσης κατά το περσινό καλοκαίρι, όλοι αναμένουν ένα εξίσου "θερμό" θέρος για το 2023. Όμως μεσολαβούν αρκετοί μήνες μέχρι τα μεγάλα υπαίθρια φεστιβάλ κι ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα των καλλιτεχνών που θα ηγηθούν αυτών. Το μεσοδιάστημα, εντωμεταξύ, αποδεικνύεται ολοένα και πιο πολυάσχολο, αφού πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για ζωντανές εμφανίσεις διεθνών ονομάτων στην Αθήνα. Από τις τουλάχιστον 25 που έχουμε καταγράψει έως το Πάσχα (16/4), διαλέξαμε λοιπόν τις 10+1 πολυαναμενόμενες βραδιές.

Μεταξύ άλλων, ο Φεβρουάριος φέρνει την αναζωπύρωση του Vive Le Punk Rock!, για πρώτη φορά μετά το πέρας της πανδημίας. Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα εορταστικό διήμερο, καθώς φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στα punk δρώμενα όχι μόνο της Αθήνας, μα και των Βαλκανίων –αφού έχει δείξει την ικανότητά του να αντλεί κοινό και από τις γειτονικές μας χώρες. Όπως πάντα θα διεξαχθεί στο "An Club", έχοντας ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Infa Riot (Παρασκευή 17/2) και τους GBH (Σάββατο 18/2), οι οποίοι περιοδεύουν για τα 40 χρόνια του ιστορικού τους άλμπουμ "City Baby Attacked By Rats". 

Synaylies_01
© Max Parovsky
Oι Kruder & Dorfmeister έρχονται στο ΚΠΙΣΝ

Τη Δευτέρα 20/2, κατόπιν, καταφτάνουν στην πόλη και οι Kruder & Dorfmeister, ως προσκεκλημένοι της σειράς συναυλιών "Cosmos" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Γιορτάζοντας 30 χρόνια καριέρας, το δίδυμο από τη Βιέννη τάζει στο κοινό ένα οπτικοακουστικό σόου θεμελιωμένο στον πολυσυλλεκτικό του ηλεκτρονικό ήχο, ο οποίος πάντρεψε τη balearic αισθητική με breaks και με στοιχεία μοντέρνας τζαζ. Σε εντελώς διαφορετικό ηχητικό κλίμα, ο Φεβρουάριος περιλαμβάνει και τη συναυλία των Amenra στο "Gagarin" (Παρασκευή 24/2): οι Βέλγοι έχουν έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας, αφήνοντας άριστες σκηνικές εντυπώσεις, οπότε ο πήχης των προσδοκιών των οπαδών για την τρέχουσα περιοδεία τους –η οποία βασίζεται στο φιλόδοξο άλμπουμ "De Doorn" του 2021– έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά. 

Synaylies_02
Οι Amenra θα παίξουν στο "Gagarin"

Ο Μάρτιος ανοίγει δυναμικά με τη συνέχεια της 5ης σεζόν της εκλεκτικής σειράς συναυλιών "St Paul's Sessions", που πλέον διεξάγεται στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών –έναν νέο, υπόγειο χώρο στο κέντρο της πόλης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό μέσα στο 2022. Το Σάββατο 4/3 αναμένεται λοιπόν να φιλοξενήσει τον πολυσυζητημένο Αυστριακό Fennesz: έναν από τους μεγάλους ήρωες των ηλεκτρονικών '00s (το άλμπουμ "Endless Summer" του 2001 θεωρείται από τα κορυφαία μουσικά έργα του έως τώρα 21ου αιώνα), ο οποίος αναμένεται να συμπράξει επί σκηνής με τον Abul Mogard, alter-ego του αινιγματικού Guido Zen, που έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή κατά την τελευταία δεκαετία. 

Synaylies_03
© Βαγγέλης Πατσιαλός
O Fennesz θα εμφανιστεί στα St Paul Sessions

Δύο μέρες μετά, εντωμεταξύ, την Τρίτη 7/3, ξανάρχονται στην Ελλάδα και κάποιοι άλλοι ήρωες των '00s –οι Black Angels. Σημαιοφόροι της ψυχεδελικής rock αναβίωσης των χρόνων αυτών, οι Αμερικανοί μπόρεσαν και ρίζωσαν στις προτιμήσεις του εγχώριου εναλλακτικού ακροατηρίου και καταφτάνουν ξανά στην Αθήνα (στο "ΕΟΝ Athens" του Αιγάλεω) έχοντας στις αποσκευές τους το πρόσφατο άλμπουμ "Wilderness Of Mirrors". 

Synaylies_04
H Luz Casal επιστρέφει στην Αθήνα, για 2 βραδιές

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει όμως και το διήμερο της Luz Casal στο "Christmas Theater", το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12/3. Η Ισπανίδα τραγουδίστρια που έγινε διεθνώς γνωστή από το soundtrack για την εμβληματική ταινία "Ψηλά Τακούνια" του Πέδρο Αλμοδόβαρ (1991) είναι δεδομένα αγαπητή στη χώρα μας, όπου έχει έρθει αρκετές φορές. Γι' αυτό το νέο της ραντεβού υπόσχεται ένα best of πρόγραμμα, ενώ θα συμπράξει και με 60μελή ορχήστρα. Οι Καναδο-αμερικανοί Palaye Royale, από την άλλη, επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά (Δευτέρα 13/3, στο "Gagarin") και το γεγονός ότι η βραδιά τους οδεύει ήδη προς το sold out καθώς γράφονται τούτες οι γραμμές επιβεβαιώνει ότι ανήκουν στα πιο "καυτά" rock ονόματα για ένα νεότερο κοινό. Το οποίο τους έχει ανταμείψει με μισό δισεκατομμύριο streams στα 10 (και κάτι) χρόνια που βρίσκονται στα μουσικά πράγματα.

Synaylies_05
Οι SONS καταφτάνουν στο "six d.o.g.s"

Ο πλούσιος Μάρτης συνεχίζεται κατόπιν στο "six d.o.g.s", το οποίο υποδέχεται τους SONS την Πέμπτη 23/3. Όχι τους Βρετανούς The Sons, δηλαδή, αλλά  τους σκέτους και με κεφαλαία γραμμένους SONS από το Βέλγιο, στην πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα. Ή, αλλιώς, μία από τις πιο φλογισμένες νεανικές μπάντες του ευρωπαϊκού alternative ήχου της τελευταίας πενταετίας, η οποία συζητιέται όλο και περισσότερο για την punk οργή των συναυλιών της και τα γκαζωμένα της τραγούδια. Λίγο μετά, το Σάββατο 25/3, ανήμερα της εθνικής επετείου, έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και οι Razorlight, για μια βραδιά στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ (Γκάζι), στο πλαίσιο των "Jameson Connects" sessions που διοργανώνει το γνωστό ουίσκι. Η μπάντα του Johnny Borrell πρωταγωνίστησε στα βρετανικά indie rock δρώμενα των '00s και γνώρισε τη νούμερο 1 επιτυχία τόσο σε επίπεδο singles, όσο και με το δεύτερό της άλμπουμ ("Razorlight", 2006). Ήταν να τους βλέπαμε το 2020, μάλιστα, όμως η τότε συναυλία έπεσε πάνω στο ξέσπασμα της covid-19 πανδημίας.

Synaylies_06
© Michael Fung
Οι Razorlight θα παίξουν στο πλαίσιο των "Jameson Connects" sessions

Ο Απρίλης, έπειτα, ως μήνας που φιλοξενεί το Πάσχα (16/4) και τη Μεγάλη Εβδομάδα δείχνει να ρίχνει τους ρυθμούς των διεθνών εμφανίσεων, αν και σχετικές συναυλίες θα διεξαχθούν έως και τη Μεγάλη Παρασκευή. Κορυφαία θέση στα μουσικά ραντεβού του μήνα, πάντως, κατέχει η έλευση του θρυλικού Max Romeo στο "Fuzz", την Κυριακή 2/4. Στα 78 του, πλέον, ο σπουδαίος Τζαμαϊκανός ερμηνευτής και στιχουργός βρίσκεται σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Κάτι που σημαίνει ότι είναι τελευταία ευκαιρία για παλιότερους μα και νεότερους ώστε να τιμήσουν μία από τις αυθεντικότερες μορφές της κλασικής reggae –τον άνθρωπο που λένε ότι πρόσθεσε το "rude" στην έκφραση rude boys και που έχει στον κατάλογό του το περίφημο "I Chase The Devil" (1976), το τραγούδι δηλαδή που σάμπλαραν το 1992 οι Prodigy για το οριακό τους "Out Of Space", αλλά και ο Kanye West το 2003. 

Synaylies_07
© Mila Austin
O Passenger έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η πρώτη ελληνική συναυλία του Passenger ("Gagarin", Τετάρτη 5/4), με δεδομένο ότι ο 38χρονος τραγουδοποιός από το Μπράιτον της Αγγλίας αναμένεται να προσελκύσει κοινό από κάμποσες διαφορετικές κατευθύνσεις λόγω του "Let Her Go" (2012): μιας τεράστιας παγκόσμιας επιτυχίας, η οποία παίζεται και ξαναπαίζεται και στα δικά μας ραδιόφωνα, σημειώνοντας συνάμα και διάφορα ρεκόρ σε επίπεδο YouTube και Spotify, όπου ήδη μετρά πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια streams.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.

Ο Μιχάλης Καλκάνης μάς ξεναγεί στον δυνατό ηχόκοσμό του στο "Half Note Jazz Club"

Ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες που άλλοτε "ακουμπάνε" περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks, και άλλοτε "μυρίζουν" Ελλάδα και Βαλκάνια.

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.