Πόσο επιτυχημένο ήταν το συναυλιακό καλοκαίρι και τι προμηνύεται για το χειμώνα;

Όπως αναμενόταν, το καλοκαίρι που μας πέρασε είδε το κοινό να επιστρέφει με ενθουσιασμό στις συναυλίες. Πώς αποτιμούν όμως τα πράγματα οι άνθρωποι των διοργανώσεων; Και τι προβλέπουν για τη χειμερινή σεζόν, η οποία ξεκινά εν μέσω μιας πανευρωπαϊκής ενεργειακής αβεβαιότητας;

Rprtz_front

Οπως είχαν προβλέψει αρκετοί, το καλοκαίρι του 2022 ο κόσμος ξόρκισε την πανδημία, επιστρέφοντας μαζικά και δυναμικά σε κάθε εξωστρεφή δραστηριότητα. Ανάμεσα στους μεγάλους ωφελημένους βρέθηκαν βέβαια και οι συναυλίες, αφού στηρίχτηκαν ενθουσιωδώς, παρά την υπερπληθώρα τους.

Το κλίμα αυτό το ένιωσαν και στη Detox Events, ειδικά κατά τη διεξαγωγή του EJEKT Festival με headliners τους Muse και της συναυλίας των Madrugada, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας Σταύρος Στριλιγκάς. "Η καλοκαιρινή σεζόν μας ήταν επιτυχημένη", μας λέει, "και έδειξε ότι ο κόσμος όντως ήθελε να ξαναβρεθεί σε συναυλιακούς χώρους και να ζήσει τη live εμπειρία". 

Rprtz_01
© Αναστασία Ζησοπούλου
Οι Madrugada επέκτειναν την επιτυχία της θερινής σεζόν στον Σεπτέμβρη

"Ήταν φοβερά", θεωρεί και ο Δημήτρης Κότσης, ο οποίος μας μίλησε εκ μέρους της Temple Productions, δηλώνοντας ενθουσιασμένος για το ότι γίνονταν εκδηλώσεις σε σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης, σε καθημερινή βάση. Το Temple μπορεί να μη λειτούργησε, όμως η ομάδα παραγωγής έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Ο Κότσης έδωσε ιδιαίτερη βάση στις βραδιές των Godspeed! You Black Emperor, Patti Smith και Laurie Anderson στο Ηρώδειο, όχι μόνο επειδή "μας γέμισαν εικόνες και ήχους που στερηθήκαμε", αλλά και επειδή έθεσαν τα θεμέλια για μια συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Rprtz_02
Η Patti Smith στο Ηρώδειο

Με την εικόνα αυτή συμφωνεί και ο Βασίλης Σερβετάς –ένας από τους διοργανωτές της Primitive Music–, ο οποίος παρατήρησε ότι ο κόσμος, πέραν του ότι ήταν διψασμένος, δεν ένιωθε πια ως απειλή τον διπλανό του. Πιστεύει, επίσης, ότι η Αθήνα έδειξε ότι μπορεί να γίνει αγαπημένος προορισμός για θερινά φεστιβάλ με διεθνές προφίλ. Για τον Στέφανο Παπαγκίκα, καλλιτεχνικό διευθυντή του Plisskën Festival, το μεγάλο κέρδος "ήταν η ανταπόκριση και η καταπληκτική διάθεση του κοινού για εκτόνωση". Πρόσθεσε δε ότι δούλεψαν κι έτρεξαν σόου σαν κι εκείνα των Autechre, του Caribou ή των Cigarettes After Sex "σαν να ήταν το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής μας", αν και στάθηκε και στη γλυκόπικρη γεύση που τους έμεινε, λόγω της περιρρέουσας κοινωνικοπολιτικής ατμόσφαιρας.

Rprtz_03
© Χρόνης Περράκης
Οι Placebo πρωταγωνίστησαν στο Rockwave Festival 2022

Ο Νίκος Λώρης, από την άλλη, επικεφαλής της XlaLaLa και διευθυντής του Rockwave Festival, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά: "Η επιχειρούμενη επανεκκίνηση νομίζω ότι δεν στάθηκε επιτυχημένη, καθώς κάποιοι τα πήγαν καλά, ορισμένοι πολύ καλά, μα η πλειονότητα όχι". Επιπλέον, θεωρεί ότι η υπερπροσφορά συναυλιών ήταν πέρα από τις οικονομικές αντοχές του εγχώριου κοινού, ενώ αμφιβάλλει και για τα αληθινά κέρδη πίσω από διάφορα νούμερα προσέλευσης, τα οποία, κατά τη γνώμη του, "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", αλλά στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας "αποδεκτής εικόνας", ειδικότερα ενώπιον των διεθνών καλλιτεχνών.

Και τον χειμώνα τι;

Πλέον, καθώς ολοκληρώνονται σιγά-σιγά οι τελευταίες υπαίθριες συναυλίες, αρχίζει και ο σχεδιασμός της χειμερινής σεζόν, που γίνεται όμως σε νέο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αυτήν τη φορά ως σημαντικότερος παράγοντας ανησυχίας δεν προβάλλει ο κορονοϊός (παρότι παραμένει εχθρικός), αλλά η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, την οποία πυροδότησαν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που εξακολουθεί να διεξάγεται εκεί. 

Rprtz_04
Οι Cigarettes After Sex live στην Τεχνόπολη

"Θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας", εκτιμά ο Νίκος Λώρης, ο οποίος αναρωτιέται πόσοι θα είναι πρόθυμοι να ανάψουν τη θέρμανση σε εσωτερικούς χώρους μισογεμάτους, επωμιζόμενοι ένα ενδεχομένως απαγορευτικό κόστος. Προβλέπει δε ότι δεν θα υπάρξει σπουδαία κινητικότητα διεθνών καλλιτεχνών προς την Ελλάδα και ότι "δεν θα δούμε πρωτοκλασάτα ονόματα", σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2023, όπου θα παρατηρηθεί "εκ νέου ακραίος συνωστισμός, ειδικά προς τον Ιούλιο". 

Στο Plisskën Festival, από την άλλη, έχουν ξεκινήσει με πολλή όρεξη για το χειμώνα, επαναφέροντας τα EDEN parties, αλλά και κλείνοντας διεθνή ονόματα από ένα ευρύ φάσμα (π.χ. Moor Mother, William Basinski και Miami Horror). "Ατενίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία τους επερχόμενους μήνες", δηλώνει ο Στέφανος Παπαγκίκας. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι δεν θα αργήσουν να κάνουν και τις πρώτες ανακοινώσεις για το επόμενο καλοκαίρι. 

Rprtz_05
Οι New Model Army είναι από τα διεθνή ονόματα που θα δούμε σύντομα στην Αθήνα

Την ίδια αισιοδοξία καταγράφει και ο Βασίλης Σερβετάς, επισημαίνοντας ότι στην Primitive Music προτιμούν να τα δίνουν όλα το χειμώνα. "Έχω την αίσθηση ότι προμηνύεται αρκετά δυνατός", λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι "ήδη έχουμε κλείσει κάποια νέα live και είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι". Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το sold-out των Clamm μέσα στον Σεπτέμβρη, διότι "μπορεί στο παρελθόν να έχουμε κάνει sold-out με νέες μπάντες, αλλά, ειλικρινά, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, δεν ξέραμε αν το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε θα ακολουθούσε". Ασφαλώς, έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που θα παίξουν τα οικονομικά του καθενός, ειδικά με τα όσα συμβαίνουν με την τιμή της ενέργειας. Όμως θα γίνει μια χειμωνιάτικη αρχή με τους New Model Army και "έπεται συνέχεια".

Rprtz_06
© Χαρά Γερασιμοπούλου
Οι Florence + The Machine ανακοινώθηκαν ήδη για το EJEKT Festival 2023

Η Detox έκανε ήδη την πρώτη μεγάλη ανακοίνωση για το EJEKT 2023 (Florence + The Machine), προγραμματίζει όμως αρκετά live και για το χειμώνα – π.χ. Arab Strap, Ben Böhmer και Palaye Royale. "Θεωρούμε ικανοποιητική την κίνηση των προπωλήσεων", μας λέει ο Σταύρος Στριλιγκάς. Και συμπληρώνει ότι "δεν θα έχουμε τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών, οπότε πάμε σε μια πιο κανονική σεζόν. Φυσικά, η οικονομική κατάσταση του κόσμου θα επηρεάσει και τις συναυλίες, αλλά ακόμα δεν το βλέπουμε έντονα". 

Στo Temple, τέλος, η πρόσφατη βραδιά με τους Γερμανούς The Ocean άνοιξε την όρεξη της ομάδας για τα καλά, εκμυστηρεύεται ο Δημήτρης Κότσης. "Ατενίζουμε τον συναυλιακό χειμώνα με αισιοδοξία και πάλι", συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι έρχονται εμφανίσεις και από εγχώρια ονόματα, αλλά και τα σαββατιάτικα techno parties, "τα οποία αποτελούν το alter ego του χώρου μας". Μάλιστα, νιώθουν ότι η πανδημία ήταν μια εμπειρία που τους έκανε ωριμότερους, μαθαίνοντάς τους να μην παίρνουν τα πράγματα ως δεδομένα, αλλά να βρίσκουν εναλλακτικές όταν στραβώνουν. Άλλωστε, αν κάτι απέδειξαν περίτρανα τα χρόνια του Covid, είναι ότι "κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη μουσική". Κι αυτή είναι μάλλον η καλύτερη κατακλείδα για τις προσδοκίες όλων μας, καθώς μαζεύουμε τα καλοκαιρινά και ετοιμαζόμαστε να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικά μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.