10 χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

Αφιέρωμα στον Μπραμς από καταξιωμένους μουσικούς, οι οποίοι τιμούν το έργο του μεγάλου συνθέτη που συνδέθηκε με τη μουσική δωματίου.

Γιώργος Δεμερτζής

Με παιχνιδιάρικη διάθεση και αναφορές που παραπέμπουν στη λογοτεχνία (και το σινεμά), το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια. Την επέτειο μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε από την ιδέα του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και του θερμού φίλου της μουσικής Γιώργου Μαθιουλάκη για να δώσει στην πορεία αξιομνημόνευτους μουσικούς καρπούς στην πόλη και τους επισκέπτες της.

Λοιπόν; Σας αρέσει ο Μπραμς… Η απάντηση είναι καταφατική. Ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αφού ουδείς αμφισβητεί σήμερα τον ρόλο αλλά και την αξία του μεγάλου ρομαντικού. Άλλωστε ο Μπραμς ταυτίστηκε με τη μουσική δωματίου παραδίδοντας 24 αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου. Ραντεβού, όπως πάντα, στα Χανιά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26.08 – 01.09). 

Πέντε συναυλίες, πέντε κορυφαίες συνθέσεις του Μπραμς απέναντι σε επτά δημιουργίες άλλων ρομαντικών, 15 διεθνούς βεληνεκούς μουσικοί… Ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιρού μας δονεί στον υποβλητικό χώρο του Minoa Palace Resort. Με την συναυλία - έκπληξη της κορύφωσης να δίνεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας. Διατρέχοντας το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε, μεταξύ άλλων, το Τρίο Zimbalist στο αισθαντικό Τρίο του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα (26.08). Δυο μέρες μετά ο κορυφαίος κορνίστας Κώστας Σίσκος ερμηνεύει το Τρίο για κόρνο, βιολί και πιάνο. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το επιτυχημένο Δεύτερο Κουιντέτο με πιάνο του Αντονίν Ντβόρζακ (28.08).

Στις 29 Αυγούστου, οι δυναμικοί: Άγγελος Λιακάκης  (τσέλο) και Τίτος Γουβέλης (πιάνο) ερμηνεύουν  το Κουιντέτο με πιάνο του Έριχ Κόρνγκολντ - έργο που παρουσιάζεται σπάνια και συγκαταλέγεται στα ωραιότερα της νιότης του. Στην τελευταία συναυλία του Αυγούστου (31.08) ο δραστήριος Noé Inui στο Tristia (3η εκδοχή της "Κοιλάδας του Όμπερμαν") για τρίο με πιάνο και το δημοφιλές Πρώτο Κουαρτέτο με πιάνο του Μπραμς. Ως επίλογο, την 1η Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων  ενώνει δυνάμεις με το Φεστιβάλ Κρήτης και  βγαίνει εκτός έδρας.  Υποδέχεται το φθινόπωρο ανοίγοντας την ακτίνα επιρροής του με μία "γιορτή εγχόρδων" στον βαθιά συμβολικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας.

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων,  σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας Κρήτης, επεκτείνει τη δράση του έξω από την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Minoa Palace Resort σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τον εορτασμό των δέκα του χρόνων αλλά και την αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος. Στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, της εμβληματικής αυτής αρχαίας πόλης της Κρήτης, καταξιωμένοι βιρτουόζοι των εγχόρδων και νεότεροι ανερχόμενοι εκτελεστές τους ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας το Σεξτέτο του Γιοχάνες Μπραμς και το Οκτέτο του Φέλιξ Μέντελσον. Αμφότερα τα έργα είναι στην ουσία τους μικρές συμφωνίες για έγχορδα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ζεστό και αισθησιακό τους ήχο σηματοδοτώντας την λήξη και των δυο Φεστιβάλ στην Κρήτη για το καλοκαίρι 2022. 

Την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ φέτος επιμελήθηκαν ο γνωστός σκιτσογράφος Ηλίας Μακρής και η δημιουργική ομάδα της εικαστικού Σοφίας Αρβανίτη και της αρχιτέκτονος Μελίσσας Νικολαΐδου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.