Alessandro Safina, πώς ακροβατείς ανάμεσα στον κόσμο της ποπ και της όπερας;

Με τη συναυλία του στο City Garden Festival 2022 να πλησιάζει, ο Ιταλός τενόρος μιλάει στο «α» για την πορεία του στη μουσική και μας προϊδεάζει για την επερχόμενη δισκογραφική κυκλοφορία του.

Alessandro Safina

Ο ποπ τενόρος υπόσχεται ότι η εμφάνισή του στο στο City Garden Festival, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, θα είναι ένα ταξίδι στην Ιταλία μέσα από τα καλύτερα τραγούδια της. Λίγες μέρες πριν την συναυλία του στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, στις 22 Ιουνίου, ο Alessandro Safina μας δίνει μια ιδέα για τα μελλοντικά του σχέδια.

Σπούδασε όπερα στην Φλωρεντία και αμέσως ανακάλυψε ένα μουσικό στυλ που συνδυάζει το λυρικό τραγούδι με την ποπ μουσική, ένα δικό του μοναδικό στυλ που οι κριτικοί το ονόμασαν "Pop Op”. Στα live του συνδυάζει διάσημες άριες με σπουδαία ροκ και ποπ τραγούδια. Έγινε διάσημος από το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2002 με τίτλο "Pop Opera” το οποίο ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε μεγάλες όπερες σε όλο τον κόσμο αλλά και συνεργασίες με σπουδαίους Pop καλλιτέχνες. 

Ήταν μια εύκολη απόφαση να αφοσιωθείτε στο είδος της ποπ αφήνοντας με έναν τρόπο την κλασική μουσική και την όπερα;
Απολύτως, ναι. Βρισκόμουν στο Θέατρο "Μάσιμο Βιτόριο Εμανουέλε", στο Παλέρμο, για μια εμφάνιση στον ρόλο του Ευγένιου Ονέγκιν με τη Μιρέλα Φρένι, απόλυτα βυθισμένος στον κόσμο της όπερας. Εκείνες τις ημέρες ένας μουσικός παραγωγός μου πρότεινε να ακούσω  μερικά τραγούδια με πιο γενική απήχηση. Το έκανα πάρα πολύ προσεκτικά και από εκείνη τη στιγμή δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι ήθελα να δοκιμάσω και να βιώσω αυτό το είδος που είχε γίνει σημείο αναφοράς στον καινούργιο μου κόσμο. Σε αυτό, πλέον, αναγνωρίζω ότι ανήκω σαν καλλιτέχνης και ερμηνευτής.

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα τόσο από τον χώρο της όπερας όσο και της ποπ σκηνής. Υπάρχει κάποια σύμπραξη που ονειρεύεστε να πραγματοποιήσετε;
Έχω πολλά όνειρα, για παράδειγμα στον χώρο της κλασικής μουσικής θα ήθελα να συνεργαστώ με την Άννα Νετρέμπκο για ένα ντουέτο. Από την ποπ σκηνή αγαπούσα πάντα τους U2. Μια σύμπραξη με τον Bono θα ήταν η πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου.

Νομίζω ότι τα ταξίδια σας "ακούγονται" και στη μουσική σας. Ποιες είναι οι βασικές ηχητικές επιρροές σας;
Πάντα άκουγα πολλά διαφορετικά μουσικά είδη προσπαθώντας να διατηρώ ανοιχτούς τους ορίζοντές μου και να συγχρονίζομαι με το στιλ και τις τάσεις του κόσμου που ζούμε. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν στη μουσική υπάρχουν επιρροές από τις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που έχω πάρει από τα ταξίδια μου. Βρίσκομαι διαρκώς σε αναζήτηση για νέα πράγματα και αυτή η ανάγκη μου σίγουρα αντανακλάται και στον ήχο μου.

Τι σας έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ήταν μια δημιουργική περίοδος;
Ήταν μια πραγματικά δύσκολη στιγμή και σίγουρα όχι δημιουργική. Μου έλειψε η σχέση με το κοινό, τα συναισθήματα των ζωντανών εμφανίσεων, η θέρμη των ανθρώπων και η χαρά που έβλεπα στις συναυλίες μου. Έχασα, ουσιαστικά, τη δουλειά μου. Σαν αντιπερισπασμό, αφοσιώθηκα σε διάφορα σπορ και αυτό με βοήθησε σε στιγμές βαθιάς αποθάρρυνσης.

Ποια είναι τα συναισθήματα της επιστροφής στις συναυλίες και τις τακτικές περιοδείες;
Η επιθυμία να συνεχίσω τις ζωντανές εμφανίσεις ήταν τεράστια. Ανυπομονούσα πάρα πολύ καιρό, όπως φαντάζομαι και όλοι οι καλλιτέχνες που ζουν και παίρνουν ενέργεια από την επικοινωνία με το κοινό τους. 

Safina

Ετοιμάζετε κάτι δισκογραφικά;
Σκέφτομαι ένα νέο cover άλμπουμ με διασκευές, το οποίο θα κυκλοφορήσει τους ερχόμενους μήνες

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θα πραγματοποιήσω πολλές συναυλίες σε διάφορες χώρες. Θα επιστρέψω στην Αμερική, την Τουρκία, το Ισραήλ και αργότερα εύχομαι να μπορέσω να επισκεφτώ το κοινό μου στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μιας και τα τελευταία χρόνια έχω λάβει μεγάλη αγάπη από τις δύο αυτές χώρες που έχουν βρεθεί στη μέση ενός ακατανόητου πολέμου που μου προκαλεί πόνο και τεράστια θλίψη. 

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στη Ελλάδα;
Αγαπώ την Ελλάδα, την μοναδική ομορφιά της και τα μεγάλα χαμόγελα των ανθρώπων της. Η ελληνική κουζίνα, επίσης, έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Το κοινό λατρεύει τα ιταλικά ερωτικά τραγούδια και η αποδοχή είναι φανταστική. 

Ποιον Έλληνα καλλιτέχνη θαυμάζετε;
Μέσα από ένα διαχρονικό πρίσμα, φυσικά τη Μαρία Κάλλας. Μοναδική και ανεπανάληπτη. Θαυμάζω πολύ τον Μάριο Φραγκούλη ο οποίος είναι και ένας πολύ αγαπητός φίλος. Ελπίζω να συναντηθούμε επί σκηνής σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες

Alessandro Safina

  • Rock-pop-folk

Μια βραδιά με τα καλύτερα ιταλικά τραγούδια και τις διασημότερες άριες. Ο Αλεσάντρο Σαφίνα γοητεύτηκε από τη μουσική όταν ήταν παιδί. Οι γονείς του ήταν πρόθυμοι για τους οπαδούς της όπερας και προσπάθησαν να μεταδώσουν αυτό το πάθος στον γιο τους. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στο Ωδείο της Φλωρεντίας και μέσα σε λίγα χρόνια έπαιζε ήδη ως σολίστ στα καλύτερα μουσικά θέατρα της Ευρώπης. Το πρώτο βραβείο στο διεθνές φωνητικό διαγωνισμό που πήρε το όνομά του από τον Kati Ricciarelli το 1989 μετατράπηκε αμέσως σε ενεργό έργο σκηνής και πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες "La Boheme", "The Barber of Seville", "the Elixir of Love", "Rusalka", "Eugene Onegin".

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.