Ο Nick Mason στην Αθήνα, με Pink Floyd "συνταγή"

Ο ντράμερ των θρυλικών Βρετανών έρχεται στην Τεχνόπολη με ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό σόου, αφιερωμένο στην πρώτη περίοδο του κολοσσιαίου τους rock 'n' roll μύθου.

NickMason_front

Μοιάζει περιττό να σταθεί κανείς στο πόσο αγαπά το ελληνικό κοινό τους Pink Floyd. Οι δεκαετίες μπορεί να κυλούν και οι γενιές να διαδέχονται η μία την άλλη, όμως παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς: τα rock ραδιόφωνα παίζουν τακτικά τα πιο γνωστά τους τραγούδια, ενώ οι "The Wall" βραδιές του Roger Waters στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ολυμπιακού Σταδίου (Ιούλιος 2011) αποτέλεσαν ορόσημο για τον συναυλιακό μας 21ο αιώνα. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουμε δει εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου ακόμα και σε εμφανίσεις εγχώριων tribute συγκροτημάτων.

Φέτος, οι φίλοι της μυθικής μπάντας έχουν ιδιαίτερους λόγους να χαίρονται. Εκεί που όλα έδειχναν ότι τελείωσαν οριστικά –το 2014, με τον δίσκο "The Endless River"– ο πόλεμος στην Ουκρανία ένωσε ξανά τον David Gilmour και τον Nick Mason. Με αποτέλεσμα οι Pink Floyd να βγάλουν το πρώτο τους καινούριο τραγούδι εδώ και πολύ καιρό (το single "Hey, Hey, Rise Up!", με ουκρανικά φωνητικά από τον Andriy Khlyvnyuk των BoomBox), αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή και για περαιτέρω ηχογραφήσεις. 

NickMason_01

Βέβαια, ο ορίζοντας αυτών των σχεδίων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Για την ώρα, όμως, ο θρυλικός ντράμερ και συνιδρυτής τους θα καλύψει το κενό της όποιας αναμονής ερχόμενος στην Ελλάδα με τη νέα του μπάντα Nick Mason's Saucerful Of Secrets. Με την οποία θα φέρει σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη τα εντυπωσιακά τους σόου γύρω από την πρώιμη μουσική των Pink Floyd, που σημειώνουν το ένα sold-out πίσω από το άλλο. Μάλιστα, οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι προς τα εκεί οδεύει και η προγραμματισμένη συναυλία στην Τεχνόπολη (Σάββατο 4/6), καθώς τα εισιτήρια εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

Οι Nick Mason's Saucerful Of Secrets στήθηκαν το 2018, έχοντας ως δεδομένο ότι οι Pink Floyd έκλεισαν οριστικά τον κύκλο τους. Εξαρχής, μάλιστα, όρισαν ως θεμελιώδη τους στόχο να παρουσιάζουν ζωντανά τα πρώιμα έργα αυτών, καθώς ο Mason πιστεύει ότι ο περισσότερος κόσμος τους γνώρισε χάρη στην επιτυχία του "The Dark Side Of The Moon" (1973), αγνοώντας τις πρότερες δουλειές τους. Δίπλα του έχει τον Gary Kemp των Spandau Ballet ως βασικό τραγουδιστή και κιθαρίστα, τον φημισμένο session μπασίστα Guy Pratt, τον Lee Harris των Blockheads ως δεύτερο κιθαρίστα και τον Dom Beken των Transit Kings στα πλήκτρα. Ο ίδιος κάθεται φυσικά στο γνωστό του πόστο, στα ντραμς.

NickMason_02

Ήδη από την πρώτη δοκιμαστική συναυλία στο Dingwalls (Μάιος 2018) η νέα μπάντα έδειξε και τη δυναμική της –γεμίζοντας άνετα το 500 θέσεων club του Λονδίνου– αλλά και την προσέγγισή της, η οποία έμενε μεν πιστή στο πνεύμα των παλιών ηχογραφήσεων, όχι όμως απαραιτήτως και στο "γράμμα" τους. Λεπτομέρεια αποφασιστικής σημασίας, που τους κατέστησε κάτι διαφορετικό από μία ακόμα tribute band στους Pink Floyd. Ακολούθησε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, που συν τοις άλλοις φανέρωσε τις αγαστές τους σχέσεις με τον Roger Waters. Ο οποίος έκανε την έκπληξη τον Απρίλιο του 2019 εμφανιζόμενος στο θέατρο Beacon της Νέας Υόρκης δίχως να έχει αναγγελθεί, ώστε να παίξει μαζί τους το περίφημο "Set The Controls For The Heart Of The Sun".

Αυτό που έκοψε την ορμή των Nick Mason's Saucerful Of Secrets, αναγκάζοντάς τους σε παύση, ήταν το ξαφνικό ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλά για όσους δεν είχαν προλάβει να τους δουν, η CD/DVD κυκλοφορία "Live At The Roundhouse" (Σεπτέμβριος 2020) ανέλαβε να γεφυρώσει το χάσμα. Συν τοις άλλοις, μάλιστα, προσφέρει και μια καλή εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει το ελληνικό κοινό από την επερχόμενη συναυλία στην Τεχνόπολη. 

Το γκρουπ επενδύει στην οπτικοακουστική φαντασμαγορία, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να ακούσει σπουδαίες στιγμές από την πρώιμη φάση των Βρετανών κολοσσών του rock, όπως τα γραμμένα από τον Syd Barrett "Astronomy Domine" και "See Emily Play", αλλά και κομμάτια σαν το εμβληματικό "Echoes", το "A Saucerful Of Secrets" (φυσικά), το προαναφερόμενο "Set The Controls For The Heart Of The Sun", το "Obscured By Clouds" ή το "Atom Heart Mother", το οποίο παίζεται σε μια (περίπου) εφτάλεπτη εκδοχή. Όπως πιστοποιούν και οι ως τώρα διεθνείς αντιδράσεις, είναι μια setlist που δύσκολα θα αφήσει ανικανοποίητα συναισθήματα σε όσους λογίζονται ως φίλοι των Pink Floyd. 

Περισσότερες πληροφορίες

Nick Mason's Saucerful Of Secrets

  • Rock-pop-folk

Ο θρυλικός ντράμερ και η μπάντα του παραδίδουν μαθήματα μουσικής ιστορίας σε ένα οπτιακουστικό show.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

28/04/2024

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.