Τα μουσικά φεστιβάλ του 2022

Οι μουσικές διοργανώσεις σε Ευρώπη και Αμερική που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας.

DJ SET

Μοιάζει αιώνας από όταν πηγαίναμε ξένοιαστοι, χωρίς μάσκες και φοβίες στα μουσικά φεστιβάλ. Τα τελευταία δύο χρόνια βέβαια, δεν υπήρχαν για να τα στηρίξουμε - ακόμη κι αν υπήρχαν το πιο πιθανό θα ήταν να μετρούσαν αποτυχίες λόγω ελλιπούς προσέλευσης. Με τα εμβόλια να μας βοηθούν να βαδίσουμε προς την κανονικότητα, οι μεγάλες μουσικές διοργανώσεις επιτέλους επιστρέφουν και αποτελούν ένα καταπληκτικό κίνητρο για εκτός συνόρων ταξίδια.

Εμείς συγκεντρώσαμε εκείνα με τα πιο ελκυστικά προς εμάς line ups σε Ευρώπη και Αμερική και τα παραθέτουμε, βάσει ημερομηνίας παρακάτω. 

Υ.Γ: Στα περισσότερα sites των φεστιβάλ, πέρα από τις διαφορετικές τιμές των εισιτηρίων για μεμονωμένες ημέρες ή τις προσφορές που υπάρχουν για περισσότερα άτομα, συνήθως βρίσκεις και τρόπους για να μείνεις στην περιοχή, από κάμπινγκ μέχρι κανονικά ξενοδοχεία.

Σε αυτό το κείμενο προφανώς και δε γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των διοργανώσεων, αλλά μερική παρουσίαση αρκετών από αυτές με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα, το Τomorrowland στο Βέλγιο είναι πασίγνωστο, αλλά δεν ανήκει στις αδυναμίες μου, ενώ το New Orleans Jazz & Heritage λείπει λόγω ημερομηνιών.

Ευρώπη

Primavera Sound

Βαρκελώνη, 2-6/6

Νομίζω δε χρειάζεται συστάσεις, αφού αυτό και το μεθεπόμενο στη σειρά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Έλληνες. Φέτος, το line up του απαρτίζεται από τεράστια ονόματα όπως οι Tame Impala, Gorillaz, Fontaines DC, Dua Lipa, Tyler, the Creator, Lorde, The Strokes και Nick Cave and the Bad Seeds και νοερά είμαστε ήδη εκεί. 

Melt Festival

Ferropolis, Γερμανία 9-12/6

Στο φετινό Melt πας ξεκάθαρα για τις Arlo Parks, Little Shimz, Peggy Gou και τον Jamie XX. Τελευταία οι διοργανώσεις του μου φαίνονται κάπως πιο "φτωχές", αλλά μπορεί να είναι και ιδέα μου...

Sónar

Βαρκελώνη, 16-18/6

Το Sónar είναι κάτι παραπάνω από το μέσο dance φεστιβάλ. Διανύοντας πλέον την εικοστή δεύτερη χρονιά του, αυτό το τριήμερο με έδρα τη Βαρκελώνη θα είναι ένα τεράστιο πάρτι, μία μίνι ανάλυση της ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν υπάρχουν πολλά φεστιβάλ (το δικό μας Reworks είναι μέσα σε αυτά btw) στα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς διαλέξεις για την ψηφιακή κουλτούρα ανάμεσα στο νυχτερινό ξεφάντωμα, αλλά στο Sónar αυτό είναι λίγο πολύ φυσιολογικό. Η διοργάνωση απλώνει τα πλοκάμια της σε όλες τις γωνιές της πόλης, διοργανώνοντας καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις φιλικές προς τα παιδιά, αλλά ο βασικός πόλος έλξης είναι πάντα η μουσική.

Glastonbury

Worthy Farm, Somerset 22-26/6

Οι απανωτές ακυρώσεις της διοργάνωσης λόγω κορωνοϊού έφεραν ένα από τα καλύτερα line ups του Glastonbury εδώ και πολύ καιρό. Στους headliners οι θρύλοι Πολ Μακ Κάρτνεϊ και Νταϊάνα Ρος που συνυπάρχουν με τους νέους Κέντρικ Λαμάρ και Μπίλι Έιλις. Εναλλακτικά, ο νέος είναι ωραίος και ο παλιός είναι αλλιώς.

BST Hyde Park

Hyde Park, Λονδίνο 24/6-10/7

Στην καρδιά του Λονδίνου, το British Summer Time φημίζεται για τη φιλοξενία μερικών εκ των μεγαλύτερων αστέρων της μουσικής. Φέτος ξεκινά με τον Έλτον Τζον στις 24 Ιουνίου στο πλαίσιο της περιοδείας του Farewell Yellow Brick Road Tour, ενώ θα ακολουθήσουν οι Rolling Stones, η Αντέλ, οι Pearl Jam, οι Eagles και οι Duran Duran, καθώς και ειδικοί καλεσμένοι για τις δύο εβδομάδες, όπως οι Pixies, η Κατ Πάουερ, ο Νάιλ Ρότζερς και οι Chic. Χαμός!

Wireless

Μπέρμινγχαμ 1-3/7, 8-10/7

Το μεγαλύτερο rap weekend του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει μαζικά, αν κρίνουμε από το lineup. Φέτος πραγματοποιείται σε δύο σαββατοκύριακα στο Crystal Palace Park και στο Finsbury Park του Λονδίνου, ενώ το δεύτερο σαββατοκύριακο θα φιλοξενήσει επίσης μια εκδήλωση στο NEC του Μπέρμιγχαμ.

Από ό,τι φαίνεται σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα του hip-hop θα δώσουν το παρών, με ένα line-up που περιλαμβάνει τους Cardi B, SZA, Νίκι Μινάζ, Tyler, The Creator, Dave, J Cole, Baby Keem, Kali Uchis, French the Kid, Flo Milli, Little Simz, Roddy Rich, Lil Uzi Vert, Playboi Carti, Ghetts, Jack Harlow, Polo G και A$AP Rocky. 

Montreux Jazz Festival

Μοντρέ, Ελβετία 1-16/7

Εδώ έχουμε ένα αμιγώς τζαζ φεστιβάλ, που από τη δεκαετία του '80 και μετά υποδέχτηκε καλλιτέχνες από τον κόσμο των μπλουζ, της ροκ και της σόουλ - ακόμα και τους Deep Purple, οι οποίοι έχουν υπάρξει headliners 8 φορές. Διοργανώνεται στη λίμνη της Γενεύης και εκτείνεται σε ένα δεκαπενθήμερο, οπότε αν σε ενδιαφέρει, λογικά όλο και κάτι θα προλάβεις.

Nos Alive

Λισαβόνα, 6-9/7

Με ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά lineups, το Nos Alive πραγματοποιείται ακριβώς δίπλα στον πύργο Μπελέμ του 16ου αιώνα. Στα φετινά highlights οι εμφανίσεις των Metallica, Stormzy, Florence + The Machine, The Strokes, Fontaines DC, The War on Drugs, Royal Blood, Haim, St. Vincent και Phoebe Bridgers.

Mad Cool

Μαδρίτη, 6-10/7

Για να γιορτάσει τα πέμπτα του γενέθλια, το πιο ηλιόλουστο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης επεκτάθηκε φέτος σε πέντε ημέρες indie, ροκ και ποπ, με ένα σημαντικό lineup: Stormzy, Wolf Alice, Glass Animals, Haim, Metallica, Florence + the Machine, Φίμπι Μπρίτζερς, Σαν Φέντερ, Άρλο Παρκς και Placebo είναι ανάμεσα στα πολλά, πολλά ονόματα που πρόκειται να το τιμήσουν με την παρουσία τους. Τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα γης στα οποία λαμβάνει χώρα η διοργάνωση προεξοφλούν λιγότερο στρίμωγμα.

Exit

Νόβι Σαντ, 7-10/7

Το Exit στο Νόβι Σαντ είναι το ισχυρό χαρτί των γειτόνων μας, όχι άδικα. Τα τελευταία χρόνια διακρίνουμε μία πιο εμπορική χροιά (Κάλβιν Χάρις, Τζακς Τζόουνς, Τζόελ Κόρι, Afrojack and Iggy Azalea) και ίσως λόγω κοντινής απόστασης να βολέψει εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν ταξίδι και διασκέδαση.

Latitude

Henham Park, Σάφολκ 21-24/7

Το Latitude είναι ένα πραγματικό crowd pleaser, πάντα έχει κάτι για όλους. Σημειώνεις ονόματα: Λούις Καπάλντι, Foals, Φίμπι Μπρίτζερς, Groove Armada, Κάε Τεμπέστ, Little Simz, Manic Street Preachers, Ρίνα Σαουαγιάμα, Fontaines DC και Self Esteem, ενώ στα δυνατά του χαρτιά είναι και η κωμωδία με επικεφαλής τον Ράσελ Χάουαρντ.

Oya

Tøyen Park, Όσλο 9-13/8

Το καταπράσινο λόγω τοπίου Oya μοιάζει με μία ευρωπαική φανταστική χώρα που τυχαίνει να έχει και υπέροχο soundtrack. Το φετινό lineup στηρίζει την ποικιλομορφία με βετεράνους όπως ο Νικ Κέιβ και οι Bikini Kill μέχρι νεοφερμένους σούπερ σταρ όπως οι HER και AJ Tracey. Επίσης, στο προσκλητήριο είναι οι Little Simz, Gorillaz, Fontaines DC, Bright Eyes, Perfume Genius, Sons of Kemet, Άλντους Χάρντινγκ και πολλοί άλλοι. 

Way Out West

Γκέτεμποργκ, Σουηδία 11-13/8

Το Γκέτεμποργκ είναι η γενέτειρα απίστευτων καλλιτεχνών όπως οι Little Dragon, Jens Lekman, Τhe Knife και José González, οπότε δεν είναι περίεργο που φιλοξενεί το δικό του μουσικό φεστιβάλ στο δασώδες πάρκο Slottsskogen. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μία διοργάνωση φιλική προς το περιβάλλον, προσφέροντας μόνο χορτοφαγικές τροφές στο κοινό της. 

Green Man

Brecon Beacons, Ουαλία 18-21/8

Κι όμως, το Green Man κλείνει φέτος 20 χρόνια. Στην καρδιά των λόφων της Ουαλίας, θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τους Μίχαελ Κιγουανούκα, Beach House, Metronomy, Έζρα Φούρμαν, Κέιτ Λε Μπονκαι Τζένι Χβαλ, καθώς και bonafide θρύλους όπως οι Kraftwerk. 

Rock En Seine

Domaine National de Saint-Cloud 25-30/08

Σε ένα γραφικό πάρκο 45 λεπτά δυτικά του Παρισιού, το Rock En Seine έχει μπει εδώ και χρόνια στα αγαπημένα των Ευρωπαίων με προτίμηση στην indie. 

Το φετινό line-up δεν παίζεται: Arctic Monkeys, Tame Impala, London Grammar είναι μερικά μόνο από τα πολλά ονόματα που θα εμφανιστούν στους γραφικούς κήπους του André Le Nôtre. Θα ήθελα πάρα πολύ να διακτινιστώ.

Αμερική

Afropunk Festival

Μαϊάμι 20-22/5
Μινεάπολη 18-19/6

Το Afropunk επιστρέφει και φέτος φέρνοντας μαζί του τα γωνστά: Πρωτοποριακές τέχνες, μόδα και μουσική από τη μαύρη κοινότητα. Άρι Λένοξ, Noname και Mereba θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων στη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι τον Μάιο και στη Μινεάπολη το σαββατοκύριακο της Διακαινησίμου, σηματοδοτώντας την πρώτη εκδήλωση Afropunk στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Boston Calling

Βοστώνη 27-29/5

Το Boston Calling Music Festival έχει ως επικεφαλής τους Nine Inch Nails, The Strokes και Metallica οι οποίοι πλαισιώνονται από εντυπωσιακά σχήματα όπως οι Haim, οι Weezer, η Avril Lavigne (ναι, υπάρχει ακόμα), οι λατρεμένοι μου Black Pumas και άλλοι.

Governors Ball

Νέα Υόρκη 10-12/6

Φέτος οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα κατευθυνθούν στο Citi Field Lots του Queens για να δουν live Kid Cudi, Halsey και J-Cole, Roddy Ricch, Glass Animals. H Νέα Υόρκη είναι πάντα μία πολύ καλή ιδέα. 

Pitchfork

Σικάγο 15-16/7

Αν ψάχνεις τους cool εναλλακτικούς καλλιτέχνες, τους βρίσκεις στο Pitchfork που εδώ και χρόνια αυτοχαρακτηρίζεται ως "η πιο αξιόπιστη φωνή της μουσικής". Με βάση το φετινό line-up, το Pitchfork έχει σίγουρα γούστο.

Καλλιτέχνες όπως οι The National, Mitski και οι The Roots θα είναι οι headliners του τριημέρου συνοδεία πλήθους ταλαντούχων σχημάτων όπως οι Japanese Breakfast, Earl Sweatshirt, Tierra Whack, Amber Mark και άλλοι.

Lollapalooza

Σικάγο 28-31/7

Για τους λάτρεις της pop, το LollaPalooza του Σικάγο επιστρέφει φέτος με τους Dua Lipa, Doja Cat, Green Day, Lil Baby, Kygo και πολλούς άλλους. 

Burning Man

Νεβάδα, 28/8-5/9

Αναμφίβολα, για κάποιους το Burning Man δεν είναι αυτό που ήταν παλιά, ας πούμε ότι κάπως έχει εμπορικοποιηθεί- όπως συμβαίνει πάντα όταν καταφθάνουν οι μάζες. Ακόμη κι έτσι όμως, ένα αμίμητο μεταμοντέρνο, cyberpunk πνεύμα επικρατεί σε αυτό το απομακρυσμένο τοπίο στη βόρεια Νεβάδα. Οι DJs που παίζουν είναι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής - όπως ο Deadmau5 και ο Tyco - αλλά αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της δράσης σε ένα μέρος που έχει δικά του πυροτεχνήματα, όπως και κανονισμούς για τα λέιζερ.

Life Is Beautiful

Λας Βέγκας 16-18/9

Το φεστιβάλ Life is Beautiful εκτός από μουσική, προσφέρει επίσης γαστρονομικές, καλλιτεχνικές και μαθησιακές εμπειρίες στο κέντρο του Λας Βέγκας. Σε συνδυασμό με το line up του (Lorde, Arctic Monkeys, Gorillaz, Jack Harlow κ.α) μήπως να το δεις ως μία συνολική εμπειρία;

Primavera Sound

Λος Άντζελες 16-18/9

Μετά από τις συνεχόμενες ακυρώσεις λόγω πανδημίας, το Primavera Sound από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι έτοιμο να ταρακουνήσει το αμερικανικό κοινό. Καλλιτέχνες όπως οι Τζέιμς Μπλέικ, Nine Inch Nails, Cigarettes After Sex, Lorde, King Krule και πολλοί άλλοι έχουν κλείσει για τη μεγάλη επιστροφή της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".