Girls rock! 13+1 γυναίκες που καθόρισαν την πορεία του rock'n'roll

Ένα αφιέρωμα για μερικές από τις γυναίκες και τα γυναικεία σχήματα που ανέβηκαν στη σκηνή με το "έτσι θέλω" και την άλλαξαν μια για πάντα.

PJ Harvey

Το γεγονός ότι το 2022 γράφουμε ακόμα λίστες για τις πιο επιδραστικές γυναίκες που χάραξαν τη μουσική ιστορία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της απαξίας που έχει επιδείξει η ανδροκρατούμενη βιομηχανία στο φύλο μας. Και αυτό γιατί αν ο τίτλος του άρθρου ήταν "Τα αγόρια της rock'n'roll" θα θέλαμε πολυσέλιδους τόμους. Τόμοι, όμως, αξίζει να γραφτούν και για τις γυναίκες που αψήφησαν τις πιθανότητες και ανέβηκαν στη σκηνή με το "έτσι θέλω" για να την αλλάξουν μια για πάντα. Ακολουθούν - με αλφαβητική σειρά - 14 γυναίκες και γυναικεία σχήματα που με τη μουσική και τη στάση τους ανέτρεψαν τους περιορισμούς και τα στερεότυπα και αποτέλεσαν έμπνευση.

1. Bilinda Butcher

Οι My Bloody Valentine βρήκαν τον ήχο τους συμπαρασύροντας μαζί τους μια ολόκληρη σκηνή και δημιουργώντας ένα νέο είδο, τη shoegaze.

2. Courtney Love

Ίσως η μοναδική γυναίκα που δίχασε τόσο όσο η Yoko Ono, η Love έγινε γνωστή για τη θυελλώδη σχέση της με τον grunge θρύλο Kurt Cobain παρά για την διόλου αμελητέα συνεισφορά της στη rock.

3. Debbie Harry

Από την ένδοξη περίοδο του punk/new wave CBGB και την τεράστια εμπορική επιτυχία των Blondie, η μούσα του Andy Warhol με το ιδιοσυγκρασιακό σεξαπίλ έγινε το απόλυτο σύμβολο των 70's.

4. Janis Joplin

Σαν αποκύημα του αιώνιου καλοκαιριού της αγάπης των ‘60s η Janis Joplin έδωσε ουσία σε αυτό που ονομάζουμε "ελεύθερο πνεύμα" και απέδειξε ότι οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να συμβαδίσουν με τους άντρες ενός μισογυνιστικού κόσμου και βιομηχανίας αλλά ότι υπερέχουν με κάθε τρόπο.

5. Joan Jett

Φεμινίστρια και rockstar με όλη τη σημασία της λέξης, η frontwoman των Joan Jett & the Blackhearts συνδέθηκε με τη rock’n’roll όσο λίγα ονόματα.

6. Kathleen Hanna 

Ιδρυτικό μέλος και frontwoman των Bikini Kill, η Hanna ήταν από τις πρώτες γυναίκες του punk κινήματος riot grrrl και της φεμινιστικής punk σκηνής των ‘90s.

7. Kim Deal

Οι Pixies δεν θα γίνονταν ποτέ η μπάντα που είναι χωρίς το επιθετικό μπάσο της Deal. To ίδιο επιδραστική, αν όχι περισσότερο, ήταν η συνεισφορά της και ως μετέπειτα frontwoman των Breeders που χάρισαν στους Prodigy το γνώριμο sample του Firestarter.

8. Laura Jane Grace

Η frontwoman των When Against Me! είναι η πρώτη γυναίκα στην punk (και ευρύτερα εναλλακτική) σκηνή που έκανε το coming out της σαν trans γυναίκα το 2012.

9. Nico

Η σαγηνευτική Christa Päffgen μπορεί να ξεκίνησε ως ένα "όμορφο πρόσωπο" για τους Velvet Underground αλλά έγινε η φωνή μιας από τις επιδραστικότερες μπάντες.

10. Patti Smith

H punk ποιήτρια με τη σκληρή χροιά, από την κυκλοφορία του "Horses" σχεδόν μισό αιώνα πίσω μέχρι και σήμερα, παραμένει μέχρι και σήμερα το ίδιο αφοπλιστικά ειλικρινής και ευαισθητοποιημένη. 

11. PJ Harvey

Πολυ-οργανίστρια, ποιήτρια, γλύπτρια, συγγραφέας και μουσικός έχει κερδίσει δις το Mercury Prize (καλύτερος δίσκος της Βρετανίας) παραμένει από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες του σήμερα.

12. Poly Styrene

H frontwoman των X-Ray Spex, κατά κόσμον Marianne Elliott-Said, επαναπροσδιόρισε την punk κληρονομιά ούσα μια από τις πρωτοπόρους του κινήματος riot grrrl στα 90's.

13. Siouxsie Sioux

Οι Siouxsie And The Banshees διαμόρφωσαν την goth και post-punk σκηνή όπως την ξέρουμε σήμερα χάρη στις απρόσμενες ενορχηστρώσεις, τη γνωστή θεατρικότητα της Sioux.

14. Stevie Nicks

Πραγματικό αμερικανικό είδωλο και ιδιοφυής τραγουδοποιός η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac βρίσκεται διαχρονικά ανάμεσα στα σπουδαιότερα albums όλων των εποχών.

Για την ιστορία...

Girls to the Front: The True Story of the Riot Grrrl Revolution, Sara Marcus (2010)

Girls to the Front: The True Story of the Riot Grrrl Revolution, Sara Marcus (2010)
Όσο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού η ανδροκρατούμενη σκηνή του Seattle μεσουρανεί, τα κορίτσια ψάχνουν ζωτικό χώρο ν’ ανασάνουν. Το momentum του φεμινιστικού κινήματος "Riot Grrrl" ξεκινάει με το πρώτο μανιφέστο που καταδικάζει τον σεξισμό, "απενοχοποιεί" τη γυναικεία οργή, γιορτάζει τη σεξουαλικότητα – "Εμείς τα κορίτσια θέλουμε δίσκους και βιβλία και fanzines που μιλάνε σε εμάς που κάνουν εμάς να νιώθουμε ότι ανήκουμε και που μας καταλαβαίνουν. Είμαστε οργισμένες με την κοινωνία που μας λέει Girl = Dumb, Girl = Bad, Girl = Weak". Μπάντες, όπως οι Bratmobile, οι Bikini Kill, οι Babes in Toyland, οι 7 Year Bitch, οι Calamity Jane, οι Excuse 17, και οι Heavens to Betsy, συνθέτουν τη φεμινιστική punk σκηνή των ‘90s που γιορτάζει στο βιβλίο της η Sara Marcus. (Κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Harper Perennial).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.