ABBA: Γιατί κρατάει 50 χρόνια αυτή η ποπ κολόνια;

Λίγα πράγματα μιλάνε τόσο ηχηρά για το ποια είναι η κυρίαρχη μουσική τάση των ημερών μας όσο το ότι οι Abba σαρώνουν τα παγκόσμια Νο 1 με το ολοκαίνουργιο άλμπουμ «Voyage», σχεδόν 40 χρόνια μετά τη σιωπηλή τους διάλυση.

ABBA: Γιατί κρατάει 50 χρόνια αυτή η ποπ κολόνια;

Μιλώντας για τους Abba, νιώθεις σχεδόν υποχρεωμένος να επαναλάβεις ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα στα μουσικά χρονικά – όπως γράφεται ξανά και ξανά σε πάμπολλα ανά την υφήλιο δημοσιεύματα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου τους «Voyage». Ωστόσο αυτό δεν ήταν πάντα κάτι τόσο δεδομένο. Όπως δεν ήταν κι άλλα πράγματα στα (σχεδόν) 50 χρόνια της ιστορίας τους.

Ο σχηματισμός τους, πρώτα πρώτα, δεν προέκυψε λόγω της ανάγκης να συνυπάρξουν σε κάποιο γκρουπ. Τα τέσσερα μέλη είχαν αυτόνομες διαδρομές μέχρι το 1969 που η τύχη το έφερε να γίνουν ζευγάρια, η Agnetha Fältskog με τον Björn Ulvaeus και ο Benny Andersson με την Anni-Frid Lyngstad. Μάλιστα, όσοι έχουν τον πρώτο τους δίσκο «Ring Ring» (1973) γνωρίζουν ότι δεν έγραφε πουθενά Abba. αντιθέτως, χρεωνόταν στους Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Εκείνο που έμελλε να τους παγιώσει ως συγκρότημα ήταν η ανέλπιστη νίκη στη Γιουροβίζιον του 1974.

Το υπόβαθρο αυτό έχει κομβική σημασία για το ποιοι ήταν και είναι οι Abba, γιατί φανερώνει ότι, πάνω απ’ όλα, ήταν πάντα οι μονάδες που αποφάσισαν να συνεργαστούν στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο ότι τα αγόρια θα έγραφαν και τα κορίτσια θα τραγουδούσαν. Άντεξαν έτσι όσο άντεξαν και οι μεταξύ τους δεσμοί. Αποσύρθηκαν σιωπηρά λίγο μετά το τέλος των γάμων τους (1983), απέρριψαν μια απίστευτη πρόταση επανασύνδεσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (2000), καθώς έκριναν ότι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν για τις πολυήμερες ανάγκες μιας παγκόσμιας περιοδείας, και ξανάσμιξαν τώρα που ο χρόνος απάλυνε τις όποιες πληγές του παρελθόντος, φέρνοντάς τους πάλι μαζί σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο. Καταλύτης της διεθνούς επιτυχίας στάθηκε το τραγούδι «Waterloo», το οποίο εκτοξεύτηκε από τη Γιουροβίζιον του 1974 στο #1 της Βρετανίας και στο #6 των ΗΠΑ. Παρά ταύτα αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν ανήκει στις καλύτερες στιγμές τους. Μάλιστα, η τετράδα θα πάλευε αρκετά προτού αποκρυσταλλώσει τελικά τον ήχο της στο άλμπουμ «Arrival» του 1976, στον οποίο περιεχόταν το «Dancing Queen» (Νο 1 σε Σουηδία, Αμερική, Βρετανία, Σοβιετική Ένωση και Αυστραλία), το «Money, Money, Money» και το «Knowing Me, Knowing You». Από τότε και στο εξής, το μόνο πραγματικό εμπόδιο που συνάντησαν ήταν ο θρυμματισμός των ερωτικών τους δεσμών.

Το ότι οι Abba σαρώνουν ξανά τα Νο 1 του πλανήτη με το «Voyage», σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τη διάλυσή τους, δείχνει να συνοψίζει όλη τη μουσική μας εποχή, η οποία πριμοδοτεί διαρκείς επανασυνδέσεις παλιών ονομάτων ελλείψει φρέσκων μεγάλων δυνάμεων. Και ως ένα βαθμό είναι πράγματι έτσι, αν και με τη σημαντική επισήμανση ότι οι Σουηδοί δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται στην επικαιρότητα: Το 1991 ξανάγινε χαμός λόγω των Gold συλλογών, το 2005 η Madonna χάλασε κόσμο με το «Hung up» σαμπλάροντας το δικό τους «Gimme! Gimme! Gimme!», ενώ πάνω στο «Mamma Mia!» χτίστηκε η ομώνυμη, διεθνώς επιτυχημένη ταινία (2008), που διαδραματίζεται στη Σκόπελο.

Αλλά ο σημαντικότερος λόγος που η κολόνια των Abba κρατάει κοντά πενήντα χρόνια, δεν είναι το πόσο πούλησαν. Αντιθέτως, έχει να κάνει με το ότι κατάφεραν να διατηρήσουν μια σουηδική ταυτότητα, παρά την απόφασή τους να εκφραστούν στα αγγλικά. Κομμάτια δηλαδή σαν το «Summer Night City» δείχνουν ότι, χάρη στο ταλέντο τους για ασυναγώνιστα γραμμένες και τραγουδισμένες μελωδίες, έδωσαν παγκόσμιο πρόσωπο στο ελαφρό schlager ρεπερτόριο του ευρωπαϊκού Βορρά, φέρνοντάς τη χαρακτηριστική του sing-along μελαγχολία σε ηχητικό διάλογο με πράγματα τα οποία τους είχαν αγγίξει από τη Βρετανία και την Αμερική, όπως π.χ. οι Beatles, οι Beach Boys, τα ντίσκο συνθεσάιζερ ή οι παραγωγές του Phil Spector. Βγάζοντας έπειτα τη μία επιτυχία πίσω από την άλλη, σε διάστημα μικρότερο της μιας δεκαετίας, συναγωνίστηκαν στα ίσα (αν δεν υπερκέρασαν) ακόμα και κολοσσούς της αγγλοσαξονικής ποπ σαν τους Bee Gees.

Για πολύ καιρό, πάντως, το ροκ ακροατήριο –κατ’ επέκταση και όσοι στελέχωσαν τον μουσικό Τύπο– χλεύαζαν τους Abba, στους οποίους έβλεπαν απλώς ένα συγκρότημα που έλεγε στοιχειώδη ερωτοτράγουδα, απευθυνόμενα σε ένα κοινό που δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να επαναστατήσει για κάτι. Ο Brian Eno, για παράδειγμα, ανέφερε σε συνέντευξη ότι ντρεπόταν να λέει πόσο του άρεσαν, γιατί ο σνομπισμός εκείνων των εποχών δεν άφηνε τέτοια περιθώρια. Έτσι, η ευρεία αποδοχή που συναντά τώρα το «Voyage» λειτουργεί διορθωτικά ως προς αυτή την αδικία, επιτρέποντάς μας να τους παραδεχτούμε και να τους απολαύσουμε δίχως τα κουτά στερεότυπα που μπερδεύουν το σοβαρό με το αγέλαστο και το ποιοτικό με το κατσούφικο.

Must Dance

1. «Take a Chance on Me»
2. «Money, Money, Money»
3. «The Winner Takes It All»
4. «Knowing me, Knowing You»
5. «Voulez-vous»
6. «Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)»
7. «Summer Night City»
8. «Fernando»
9. «The Day Before You Came»
10. «Dancing Queen»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".