Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: Ένας θρύλος στο Μέγαρο!

Τον διάσημο αρχιμουσικό και τη Σταατσκαπέλε του Βερολίνου υποδέχεται το Μέγαρο για τέσσερις βραδιές με όλες τις συμφωνίες των Μπραμς και Σούμαν.

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: Ένας θρύλος στο Μέγαρο!

Πέρασαν σχεδόν επτά δεκαετίες από το 1954, όταν ένα δωδεκάχρονο αγόρι ενθουσίαζε το κοινό του αθηναϊκού θεάτρου Κεντρικόν με τις πιανιστικές του επιδόσεις. Αυτό το παιδί-θαύμα δεν είναι άλλος από τον διάσημο Αργεντινοεβραίο αρχιμουσικό Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος επισκέπτεται ξανά την Αθήνα, για πρώτη φορά μαζί με τη Σταατσκαπέλε (Κρατική Ορχήστρα) του Βερολίνου, για τέσσερις μοναδικές βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής (27, 29-31 Οκτωβρίου).

Ο Μπάρενμποϊμ αποτελεί αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του πλανήτη. Γιος, σύζυγος και πατέρας μουσικών, κοσμοπολίτης με βαθύτατη εβραϊκή συνείδηση, που δούλεψε, όμως, όσο λίγοι για τη γεφύρωση του ρήγματος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (αποτελώντας τον πρώτο Ισραηλινό πολίτη που έλαβε παλαιστινιακή υπηκοότητα, κατόπιν της ίδρυσης, το 1999, μαζί με τον γνωστό Παλαιστίνιο διανοούμενο Έντουαρντ Σαΐντ, της Ορχήστρας του Δυτικού-Ανατολικού Διβανίου), ο ακούραστος Μπάρενμποϊμ ζει για τη μουσική. Όχι τυχαία, λοιπόν, αυτόν τον τίτλο επέλεξε για την αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε προ ετών και στα ελληνικά.

Ύστερα από μια σημαντική καριέρα ως πιανίστας (και, μάλιστα, παρότι διέθετε μικρά χέρια), άρχισε να ασχολείται με τη διεύθυνση ορχήστρας περί τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει το πιάνο, το ενδιαφέρον του κέρδισε σταδιακά περισσότερο το ορχηστρικό πόντιουμ: το μαρτυρούν δεκαπενταετείς θητείες στην Ορχήστρα των Παρισίων και στην ξακουστή Συμφωνική του Σικάγου.

Η όπερα αποτέλεσε έναν άλλο χώρο στον οποίο άφησε ισχυρό αποτύπωμα: η εντυπωσιακή διεύθυνση το 1988 του βαγκνερικού «Δαχτυλιδιού του Νίμπελουνγκ» –στη σκηνοθεσία του Κούπφερ– στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ οδήγησε στην ανάληψη της μουσικής διεύθυνσης (για σύντομο διάστημα) της Όπερας της Βαστίλλης και πιο πρόσφατα αυτής της περίφημης Σκάλας του Μιλάνου.

Με καμία άλλη πόλη, όμως, δεν συνδέθηκε τόσο πολύ ο Μπάρενμποϊμ όσο με το Βερολίνο. Αφού απέτυχε να διαδεχθεί τον Φον Κάραγιαν στο τιμόνι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, εξελέγη το 1992 μουσικός διευθυντής της ιστορικής Κρατικής Όπερας «Υπό τας φιλύρας» της πόλης (της όπερας του πρώην Ανατολικού Βερολίνου μεταξύ 1945-1989). Διατηρώντας το παραδοσιακό στίγμα του οργανισμού, κατάφερε να τον ανανεώσει, δίνοντας μεγάλο βάρος στη δουλειά με την ορχήστρα του, τη Σταατσκαπέλε, της οποίας ανακηρύχθηκε ισόβιος αρχιμουσικός το 2000.

Ως επικεφαλής του συνόλου αυτού, ο πολυβραβευμένος μαέστρος επιστρέφει στην Αθήνα μετά το 2004, οπότε εμφανίστηκε ως πιανίστας στο Ηρώδειο. Συμμετέχοντας στην επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου, εγκαινιάζει τον δημοφιλή κύκλο «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι» με μια πρωτότυπη συμφωνική τετραλογία. Θα παρουσιάσουν τις τέσσερις Συμφωνίες τόσο του Μπραμς όσο και του Σούμαν σε ισάριθμες συναυλίες, αντιπαραβάλλοντάς τες ανά αριθμό.

Η σχέση του Μπάρενμποϊμ με το ρεπερτόριο του κεντροευρωπαϊκού (και δη γερμανικού) ρομαντισμού του 19ου αιώνα έχει βαθιές ρίζες. Η παραδοσιακή, πλην όμως απελευθερωμένη από ρυθμομελωδικές «ακαμψίες» και κλισέ προσεγγίσεις, προσομοιάζει πολύ σε αυτήν του Φούρτβενγκλερ, του θρυλικού αρχιμουσικού, τον οποίο γνώρισε λίγο πριν το θάνατό του και θεωρεί μέχρι σήμερα μέντορά του.

Εξίσου γνωστές και προφανείς είναι και οι σχέσεις των Σούμαν και Μπραμς. Καρπός μακράς ωρίμανσης, οι Συμφωνίες του Μπραμς γράφτηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του πρώτου. Φημισμένες για την πρωτοφανή αρχιτεκτονική τους τελειότητα και το βαθύ τους συναίσθημα, καλούνται τώρα να ηχήσουν πλάι σε αυτές του Σούμαν, ίσως λιγότερο εντελείς μορφολογικά, αλλά περισσότερο ανήσυχες δραματουργικά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.

Ο Μιχάλης Καλκάνης μάς ξεναγεί στον δυνατό ηχόκοσμό του στο "Half Note Jazz Club"

Ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες που άλλοτε "ακουμπάνε" περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks, και άλλοτε "μυρίζουν" Ελλάδα και Βαλκάνια.

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.