Οδηγός Μουσικής

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης γράφει για «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ που προβάλλει η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, είναι ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας...

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης γράφει για «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ που προβάλλει η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρόκειται για συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Κομοτηνής, Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges και προβάλλεται στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 16 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου 2021.

«Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, είναι ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ερασιτεχνικές χορωδίες. Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη, ο οποίος μας μιλά για το έργο.

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης γράφει για «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ που προβάλλει η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - εικόνα 1
Φωτο: Ε. Ζαχαροπούλου

«Τα Γεγονότα είναι μια καλοσχηματισμένη δομή συνάντησης: σε κάθε παράσταση, συμμετέχει μία διαφορετική τοπική χορωδία παρακολουθώντας τη δράση για πρώτη φορά. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, η μουσική διεύθυνση – με τη στενή, κωδικοποιημένη σημασία της – ήταν ένα μόνο κομμάτι της δουλειάς μας.

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης γράφει για «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ που προβάλλει η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - εικόνα 2
Φωτο: Ε. Ζαχαροπούλου

Σε πρώτη φάση, μετέφρασα τους στίχους και διασκεύασα τα τραγούδια του Τζων Μπράουν. Το σημαντικότερο, όμως, στάδιο ήταν η διδασκαλία των χορωδιών. Αφού βρήκαμε τις πλέον κατάλληλες χορωδίες με την πολύτιμη αρωγή της Άννας Ευθυμίου (υπεύθυνη χορωδιών – βοηθός σκηνοθέτη), κάναμε το μουσικό υλικό προσβάσιμο σε όλους. Δημιούργησα ένα ντοσιέ με γενικές πληροφορίες για το έργο και μοιράστηκα παρτιτούρες, στίχους, φωνητικές μεταγραφές, ηχητικά αρχεία από τις πρόβες με σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών και ηχογραφήσεις κάθε μελωδικής γραμμής για εκμάθηση στο σπίτι. Έτσι, μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε τόσο χορωδίες εκπαιδευμένων μουσικών όσο και σύνολα ερασιτεχνών.

Η συνθήκη της πανδημίας ισχυροποίησε την ανάγκη μας να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο φροντίδας προς τους χορωδούς μας. Για περίπου 5 μήνες είχαμε καθημερινή επαφή με τους διευθυντές των 21 συνόλων, διασκευάζοντας τη μουσική (π.χ. για τετράφωνη μικτή ή τρίφωνη γυναικεία χορωδία), ακούγοντας δείγματα ηχογραφήσεων και συμμετέχοντας σε τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πρόβες. Σκηνογραφήσαμε προσεκτικά τις αποστάσεις των χορωδών και – με τους Αλέξανδρο Δρυμωνίτη (ηχοτοπία), Μάρκο Κώτσια (πιάνο) και Γιώργο Χρυσάφη (σχεδιασμός ήχου) – δουλέψαμε τη συνολική ακουστική με αυτό το δεδομένο. Επίσης, παρείχαμε προστατευτικό εξοπλισμό και τεστ με τη βοήθεια της Λυρικής, ενώ συναντηθήκαμε σκηνικά μόνο όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν: με τρεις χορωδίες στην Κέρκυρα και τους Libro Coro στη μαγνητοσκόπηση.

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης γράφει για «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ που προβάλλει η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - εικόνα 3
Φωτο: Ε. Ζαχαροπούλου

Υπήρξε μια απαιτητική διαδικασία, αλλά η αλληλεπίδραση με προϋπάρχουσες μουσικές κοινότητες, οι συζητήσεις με αφορμή το έργο, το ξάφνιασμα της μοιρασμένης συγκίνησης, έκαναν τη χαρά της συνδημιουργίας αυθεντικά ουσιαστική. Και – ίσως λόγω έργου, ίσως λόγω συγκυριών – κληθήκαμε να αναλογιστούμε πως η πρόσβασή μας στη συλλογική μουσική έκφραση, αν και ζωτική, δεν είναι αυτονόητη ή δεδομένη».
Κωνσταντίνος Θωμαΐδης

Για τη μετάδοση της παράστασης Τα γεγονότα από την GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr και στο https://tickets.public.gr/
Με το εισιτήριο των 5 ευρώ ο θεατής μπορεί να απολαύσει μέσω του nationalopera.gr/GNOTV την παράσταση στην άνεση του σπιτιού του, στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει, από τον υπολογιστή, το ipad, την τηλεόραση ή ακόμα και το κινητό του τηλέφωνο και έχει τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών της παράστασης για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή. Επίσης έχει πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2022

To 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην Ελλάδα έρχεται στο The Ellinikon Experience Park

Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τη θεματική "ECO-δομώντας το Μέλλον".

Μια "πολυφωνική παρουσίαση" για τα μυθιστορήματα του Ισίδωρου Ζουργού

Στο πλαίσιο της νέας σειράς αφιερωμάτων του ΙΑΝΟΥ με τίτλο "Πολυφωνική παρουσίαση", έρχεται στον ΙΑΝΟ ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός.

Το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Τήλο δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα

Το νησί εγκαινιάζει το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και designer με το εικαστικό δίδυμο Hypercomf και του σχεδιαστές The New Raw.

Ο Άκης Καπράνος γράφει για το "Αγία Έμυ"

Για το μεταφυσικό δράμα της Αρασέλης Λαιμού μιλά ο κριτικός κινηματογράφου το οποίο διεκδικεί 15 βραβεία Ίρις στα προσεχή βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Πέτερ Στάιν σκηνοθετεί τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου

Μια σημαντική καλλιτεχνική συνεργασία φέρνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη, που θα σκηνοθετήσει τη μολιερική κωμωδία, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έξι καλλιτέχνες εμπνέονται από την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελευσίνας

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator, το οποίο ανοίγει έναν καλλιτεχνικό και πνευματικό διάλογο επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς και τους κατοίκους ενός ελληνικού τόπου.