Γιατί το «(What's the Story) Morning Glory?» των Oasis, αποτελεί ορόσημο της brit pop;

Οι αφοί Gallagher, το δίδυμο που μισούμε να αγαπάμε (some might say), κυκλοφορούν νέο υλικό σε συλλεκτική έκδοση του «(What’s the story) Morning Glory?».

Γιατί το «(What's the Story) Morning Glory?» των Oasis, αποτελεί ορόσημο της brit pop;

Φέτος τον Οκτώβριο, το εμβληματικό «(What’s the story) Morning Glory?» κλείνει τα 25 και η αγαπημένη brit pop μπάντα διοργάνωσε μια σειρά από online events στην πλατφόρμα του YouTube. Φυσικά, το fan base των Oasis οργίασε για ακόμη μια φορά με σενάρια επανένωσης και οικογενειακής συμφιλίωσης. Οι λογαριασμοί στο Twitter πήραν φωτιά με τον Liam να δηλώνει ότι δεν τον κάλεσαν στο πάρτι των εορτασμών και ως εκ τούτου τα σενάρια αυτά να μένουν μόνο στη σφαίρα του φαντασιακού.

Με τα hashtags #SomeMightSing και #MorningGlory25 οι φίλοι των Oasis είχαν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με το κλασικό πλέον άλμπουμ του 1995. Στη συνέχεια, σε μια σειρά από βίντεο ο Noel ανασυνθέτει τις καλύτερες στιγμές του (What’s the story) Morning Glory? με το Q&A να καταλήγει σε ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ για το άλμπουμ, την ηχογράφησή του και τις ιστορίες πίσω από αυτό. Μέρος αυτής της ανασκόπησης είναι και η επιστροφή του Noel στο Rockfield Studios, στην Ουαλία, για τη συνέντευξη «Return To Rockfield» . Και βέβαια, το όλο εγχείρημα έχει αρκετό ενδιαφέρον γιατί δεν πρόκειται για ένα μεμψίμοιρο μονόλογο του «λογικού» της οικογένειας για το πώς έφτασαν στο πικ τους ήδη το ’95 (και ποια είναι η δυναμική της σόλο καριέρας τους - βλ. «Blue Moon Rising» ή «As You Were»). Με έναν τρόπο, καταφέρνει να δώσει όλο το hype της περιόδου και να εξηγήσει γιατί το όνομα Oasis μεσουράνησε στα 90’s.

Περιγράφοντας τη δημιουργική διαδικασία, τη σύλληψη και το γράψιμο των κομματιών, δίνει συχνά credits στον Liam για τα φωνητικά (και αυτό είναι ότι πιο κοντινό θα έχουμε σε Oasis reunion) και επανέρχεται στο «δεν ξέρω πώς το έγραψα αυτό» και «μάλλον, ό,τι έγραψα εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικό»! Το ότι το «(What’s the story) Morning Glory?» είναι ένα από τα πιο ευπώλητα άλμπουμ ή το ότι οι Oasis επισκίαζαν για χρόνια μπάντες της brit pop σκηνής (Pulp, Blur κοκ.) δεν μπορεί να αποδοθεί στην τύχη.

Λίγο η υποχώρηση της shoegaze σκηνής, λίγο ένα ντεμπούτο από τα καλύτερα που μπορούμε να θυμηθούμε – o λόγος για το «Definitely Maybe» του 1994- και λίγο η ανασύνταξη μετά τις καταχρήσεις, τους τσακωμούς και τη διάλυση που ακολούθησε την περιοδεία τους στην Αμερική, όλα συνετέλεσαν στο άλμπουμ που την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του πούλησε 350.000 κόπιες στη Βρετανία. Και η επιτυχία του «(What’s the story) Morning Glory?» δεν ήταν απλώς η υποδοχή της μπάντας από το μουσικόφιλο κοινό. Οι Oasis κατάφεραν πολύ γρήγορα να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί και πολύ περισσότερο, αγαπητοί.

Στο «Definitely Maybe» οι Oasis περιγράφουν τη φαντασίωση – τη ζωή του pop star. Στο «(What’s the story) Morning Glory?» ζουν ήδη αυτό το όνειρο. Δεν είναι πλέον το next big thing της Βρετανίας, τα «αξιολάτρευτα αγόρια από το Μάντσεστερ». Γεμίζουν τεράστια venues, απασχολούν την επικαιρότητα συχνά πυκνά και αδιαφορούν για τους μουσικοκριτικούς. Είναι pop stars και ξέρουν πολύ καλά τον τρόπο. Γράφουν, έτσι, ένα άλμπουμ – ύμνο της brit pop. Ακούς πολλές επιρροές από Beatles, Kinks, Smiths, Stone Roses -και ό,τι καλύτερο έχει δώσει η Βρετανία. Χρησιμοποιούν όλες αυτές τις επιρροές χωρίς ντροπή, τις αντιμετωπίζουν σαν κληρονομικό τους δικαίωμα για να συνθέσουν ένα άλμπουμ που εύλογα βρίσκουμε στα περισσότερα rankings για τους διαχρονικά καλύτερους δίσκους.

Στο επετειακό κλίμα, το κανάλι των Oasis δημοσίευσε καινούργια βίντεο με remastered ήχο από τα μεγαλύτερα hits του album – «Wonderwall», «Some Might Say», «Don’t Look Back In Anger», «Champagne Supernova», «Roll With It» και φυσικά, «Morning Glory». Επιπλέον, το brand Oasis κυκλοφορεί συλλεκτικό πακέτο με διπλό βινύλιο και εικόνες από το με νέο original υλικό της μπάντας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.