Η Juliette Greco λάμπει στους ουρανούς

Η Juliette Greco έφυγε στα 93 της χρόνια. Παρέμεινε σε όλη της τη ζωή (την καλλιτεχνική) ένα σύμβολο και ως τέτοιο εξακολουθεί να μένει ανάμεσά μας.

Η Juliette Greco λάμπει στους ουρανούς

Η Juliette Greco έφυγε στα 93 της χρόνια. Παρέμεινε σε όλη της τη ζωή (την καλλιτεχνική) ένα σύμβολο και ως τέτοιο εξακολουθεί να μένει ανάμεσά μας. Η καταγωγή της είχε στοιχεία ελληνικά – και η ζωή της μπορεί να ήταν μια τραγωδία αρχικά, όμως η παρουσία της σφράγισε την μποέμικη ζωή και κουλτούρα του Σαιν Ζερμέν ντε Πρε και ως καλλιτέχνις έγινε ένα σώμα με ανθρώπους όπως ο Σαρτρ, ο Καμύ, ο Πρεβέρ, ο Βιάν.

Η Juliette Greco λάμπει στους ουρανούς - εικόνα 1

Εκτός από μούσα των υπαρξιστών, η Juliette Greco έγινε και η πρώτη σημαντική αγαπημένη του Miles Davis το 1949 – και παρέμεινε καλή του φίλη σε όλη του τη ζωή. Τότε ήταν που ξεκίνησε κι αυτή την πορεία της στη μουσική – και δεν την άφησε παρά μόνο πριν από μερικά χρόνια.

Η Juliette Greco, ως φιγούρα και ως προσωπικότητα, επηρέασε όλη την ποπ κουλτούρα από τη δεκαετία του ’50 και μετά και ψήγματα της ιδιαίτερης ανθρώπινης και καλλιτεχνικής της φύσης μπορούμε να συναντήσουμε σε πλήθος μεταγενέστερών της καλλιτεχνών και σε διάφορα είδη. Όσο για τα τραγούδια της – έχει πει τα πάντα: Κοσμά, Φερρέ, Μπρασένς, Τρενέ, Γκαινσμπούρ, Μπρελ, Βιάν (και Γιάννη Σπανό) κ.λπ. και έχει παίξει σε πλήθος ταινίες. Μιλάμε για σύμβολο με όλη τη σημασία της λέξης. Και θα μείνει τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Δώρος Δημοσθένους κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά τραγουδώντας Elvis Presley

Ο Δώρος Δημοσθένους κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά τραγουδώντας Elvis Presley από την Παρασκευή 2 έως και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/12/2025

Ο David Guetta έχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ στο Spotify

Το μοναδικό επίτευγμά του, θέλει τέσσερα διαφορετικά τραγούδια του να συγκεντρώνουν κάποια δισεκατομμύρια streams.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδάει Σαββόπουλο

Ο Γιώργος Μαζωνάκης παρουσιάζει τη θρυλική "Θαλασσογραφία" του Διονύση Σαββόπουλου μέσα από το δικό του καλλιτεχνικό πρίσμα.

Γιατί θα έπρεπε να τιμούμε τα 100 χρόνια του Κώστα Καρίπη

Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε, όμως μας άφησε κάποια τραγούδια διονυσιακής μαγκιάς, ενώ η απουσία του υπήρξε τόσο ηχηρή, ώστε ανάγκασε τον Βασίλη Τσιτσάνη ν' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον έπαιζε μπουζούκι.

Ο Apon σπάει τα κοντέρ

Ο Apon συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων κατακτώντας το ετήσιο Top 50 του Spotify με 6 σόλο τραγούδια του.

Half Note Jazz Club : Η jazz πλευρά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Από την Emma Smith στους Jive Aces: γιορτινές νύχτες γεμάτες μουσική.