Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Για προληπτικούς λόγους η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αναβάλλει την προγραμματισμένη για την Παρασκευή 6/3 συναυλία της. Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την επιστροφή του αντιτίμου (τηλ. 2107282333).

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής, 6/3) κινείται γύρω από τον εορτασμό των διακοσίων πενήντα χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν παρουσιάζοντας την Τρίτη του Συμφωνία, την γνωστή και ως «Ηρωική». Ένα έργο ρηξικέλευθο που ο χρόνος το τοποθέτησε ανάμεσα στα αριστουργήματα, έχει ως προοίμιο ένα άλλο ηρωικό έργο, την «Πολιορκία της Κορίνθου», που εμπνεύστηκε ο Ροσίνι από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ενδιάμεσος κρίκος το επίσης ηρωικό (από μεταγενέστερη εποχή) Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς, με σολίστ τον Ιάσονα Κεραμίδη από τη Φιλαρμονική του Μονάχου. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Τζανκάρλο Αντρέτα.

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - εικόνα 1

Tο πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς είναι ένα δύσκολο και τεχνικά απαιτητικό έργο, γραμμένο σε μια περίοδο όπου ο σταλινισμός κυριαρχούσε στην Σοβιετική Ένωση και απαγορευόταν ρητώς οι συνθέτες να κατευθύνονται προς τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα - τα οποία για το κόμμα ήσαν εμποτισμένα από την άρρωστη αστική ιδεολογία! Έτσι, στο έργο αυτό του Σοστακόβιτς αναγνωρίζουμε πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα που όμως, σαν συνισταμένη, δίνουν μια εντελώς θετική δυναμική.

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - εικόνα 2

Η όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου» είναι η πρώτη όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι στα γαλλικά και προκύπτει περισσότερο ως αναβίωση της παλαιότερης όπεράς του Maometto II (Μωάμεθ Β’). Η εισαγωγή είναι όμως μουσική γραμμένη ειδικά για την καινούργια όπερα κει αντλεί έμπνευση από την ηρωική πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου.

Η Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ως γνωστόν, ξεκίνησε να γράφεται ως ύμνος για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη που ενσάρκωνε τα οράματα της Γαλλικής Επανάστασης για όλη την Ευρώπη. Μόλις όμως ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας, ο Μπετόβεν οργίστηκε τόσο που έσκισε την αφιέρωσή του. Τελικά, η Ηρωική, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του συνθέτη όχι μόνο σε σχέση με τις κοινωνικές εξελίξεις αλλά και με τη δική του διάθεση να κοινοτομήσει και να προχωρήσει ως καλλιτέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με ήχους Ελλάδας σε περιμένει στην πλατεία Καρύτση

Οι CHÓRES παρουσιάζουν στις 21 Δεκεμβρίου στην πλατεία Καρύτση ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη γυναικεία φωνή ως φορέα παράδοσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/12/2025

Thievery Corporation και The Wailers στο Release Athens 2026

Στα γενέθλια των 10 χρόνων του Release Athens, οι πρωτοπόροι Thievery Corporation θα μοιραστούν τη σκηνή με τη θρυλική μπάντα του Bob Marley και τους φρέσκους BALTHVS, σε μια συνάντηση των κορυφαίων εκπροσώπων της electronica και της reggae.

Ο Μανώλης Μητσιάς απαγγέλει Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, με τραγούδια αποκλειστικά σε στίχους του ποιητή, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2026.

Οι Garbage έρχονται στο Release Athens 2026

Θα πλαισιώσουν τον headliner Moby, την 1η Ιουλίου 2026 στην Πλατεία Νερού, σε μια βραδιά γεμάτη επιτυχίες.

"Όλα είναι μπροστά": Στην παρουσίαση του νέου δίσκου της Νατάσσας Μποφίλιου και του Μανώλη Φάμελλου

Ο Μπλε Παπαγάλος πλημμύρισε από ζεστασιά, αγαπημένα τραγούδια και την ξεχωριστή μαγεία μιας νέας συνεργασίας.

Ο Μύρωνας Στρατής έρχεται στο Stage7 για ένα αξέχαστο live party

Μια βραδιά που θα ξεσηκώσει με ποπ - ροκ επιτυχίες.

Τα Piano Days φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής τη μαγεία της μουσικής

Στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2026 η μελωδία του πιάνου πρωταγωνιστεί σε δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Η προπώληση έχει ξεκινήσει.