Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λέγεται Billy Harper κι έχει συνδέσει το όνομά του με την jazz του John Coltrane. Έχει γράψει τη δική του ιστορία, χωρίς να έχει ­κερδίσει όμως την προβολή που του αξίζει. Κι εμείς θα τον δούμε στο «Half Note».

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην ιστορία της jazz υπάρχουν κάποιοι μουσικοί οι οποίοι, αν και είχαν τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξή της, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο σαξοφωνίστας Billy Harper, ένας από τους πιο σημαντικούς της μετα-Coltrane γενιάς, δηλαδή αυτούς που καθόρισαν τον ήχο της jazz στη δεκαετία του ’70, βάζοντας σε πλήρη εφαρμογή τα διδάγματα του post bop και της free jazz και συνδυάζοντάς τα έτσι ώστε να δώσουν κάτι νέο.

Ο Billy Harper αποδείχτηκε ένας από τους πιο άξιους συνεχιστές της jazz που μας έδωσε στα ’60s ο μέγας John Coltrane, όχι αντιγράφοντας τον ήχο και το παίξιμό του, αλλά χτίζοντας πάνω σε αυτόν και σε μια ευρύτατη αισθητική γκάμα, που πιάνει από το gospel και το blues και καταλήγει στις παρυφές της free. Ο Billy Harper ξεκίνησε από τη σκηνή των rhythm & blues του Τέξας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κι έφτασε να στολίζει με τον ήχο του –και τις συνθέσεις του– σπουδαίες στιγμές της σύγχρονης jazz ιστορίας (δίπλα στον σπουδαίο ενορχηστρωτή Gil Evans φέρ’ ειπείν) ή, στις μέρες μας, να παίζει με το δικό του γκρουπ, σαν πραγματικός γίγαντας του σαξοφώνου.

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 1

Ο Billy Harper έχει μια τεράστια εμπειρία στο post bop με το γκρουπ Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey ή με το αντίστοιχο του Max Roach. Υπήρξε βασικός σολίστ –αλλά και συνθέτης, με κομμάτια όπως «Thoroughbred», «Love your love», «Cry of hunger»– στην ορχήστρα του Gil Evans, ενώ οι προσωπικοί του δίσκοι στα ’70s θεωρούνται classics. Σε γενικές γραμμές, μέχρι σήμερα, τον βρίσκουμε να συνεργάζεται με top μουσικούς και να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του, όντας συνεχώς επί της ουσίας της τέχνης του.

Σε όλη την πορεία του παραμένει εξέχων και δημιουργικός μουσικός, με ισχυρή δισκογραφική και live παρουσία στις σκηνές της Νέας Υόρκης, της Ευρώπης ή της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, η συμμετοχή του πριν από δύο χρόνια στο φιλμ «I called him Morgan» (ένα αμερικανο-σουηδικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού jazz τρομπετίστα Lee Morgan) έφερε ξανά το όνομά του πιο έντονα στο προσκήνιο. Ο Billy Harper έρχεται στο «Half Note Jazz Club» (15-19/11) με το γκρουπ του, που αποτελείται από τους David Weis (τρομπέτα), Danny Grissett ( πιάνο), Luca Fattorini (κοντραμπάσο) και Eddie Hick (ντραμς).

Ο Μαύρος Άγιος

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 2

Με το όνομα «Black Saint» είχε χαρακτηρίσει ο Αφροαμερικανός ποιητής Amiri Baraka (ή LeRoi Jones) τον John Coltrane στα ’60s λόγω της ισχυρής πνευματικότητας της μουσικής του. Τον τίτλο «Black Saint» διάλεξε ο Billy Harper για έναν σπουδαίο δίσκο του του 1975, που έδωσε και το όνομα στην ιταλική ανεξάρτητη εταιρεία η οποία τον εξέδωσε κι έγινε ένα από τα πιο σημαντικά jazz labels.

Περισσότερες πληροφορίες

Billy Harper

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ με το κουιντέτο του κινούνται στα βήματα του John Coltrane.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι μας περιμένει τον υπόλοιπο Μάρτιο στο Half Note Jazz Club

Μοναδικοί καλλιτέχνες χαρίζουν στο κοινό τους μια ατμοσφαιρική μουσική εμπειρία ξεκινώντας τα live από το Σάββατο 14 Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/03/2026

O Χρήστος Μάστορας μαδάει τη δική του "Μαργαρίτα" και αρχίζει να μετράει εκατομμύρια views

Το κομμάτι αυτό είναι σταθερά σε κορυφαίες θέσεις του ραδιοφωνικού airplay και είναι ένα από τα πιο viral τραγούδια στο TikTok.

Οι "Μουσικοί Περίπατοι" της ΚΟΑ έρχονται σε μια συναυλία μουσικής δωματίου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Τζάκομο Πουτσίνι και του Τζουζέπε Βέρντι, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία για την προσφορά τους στην όπερα.

"Τραγουδώντας τους ποιητές" στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας

Μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, όπου ο λόγος και η μελωδία συναντιούνται, με τη μουσική να αγκαλιάζει τον ποιητικό λόγο και να τον φέρνει πιο κοντά στο κοινό.

Η "Αυτοταπείνωση" της Τάμτα μετακινεί τα όρια της ελληνικής pop

Το νέο single της Τάμτα συνοδεύεται από ένα κινηματογραφικής αισθητικής music video και επαναπροσδιορίζει τη δύναμη, το σώμα και την επιθυμία μέσα από industrial pop ήχους.

Ο χαρισματικός Γιώργος Μαρίνος μας χάρισε αφειδώλευτα το ταλέντο του

Είχε το θάρρος της γνώμης του. Υπήρξε ρεαλιστής. Ήταν πρωτοπόρος. Είχε άστρο. O Γιώργος Μαρίνος ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση. Όχι γιατί τραγούδησε Άκη Πάνου. Ούτε γιατί για πολλά χρόνια έκανε στενή παρέα με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο. Ούτε διότι υπήρξε πρωτοπόρος της έννοιας live σόου στην Aθήνα.

Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ για το "Ferto" του Akyla – και τα σπάει

Το κλιπ έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενθουσιασμό στο κοινό, με τα πλάνα να εναλλάσσονται με καταιγιστικό ρυθμό και να δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, όπου το ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο διαδέχεται το άλλο.