Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λέγεται Billy Harper κι έχει συνδέσει το όνομά του με την jazz του John Coltrane. Έχει γράψει τη δική του ιστορία, χωρίς να έχει ­κερδίσει όμως την προβολή που του αξίζει. Κι εμείς θα τον δούμε στο «Half Note».

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην ιστορία της jazz υπάρχουν κάποιοι μουσικοί οι οποίοι, αν και είχαν τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξή της, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο σαξοφωνίστας Billy Harper, ένας από τους πιο σημαντικούς της μετα-Coltrane γενιάς, δηλαδή αυτούς που καθόρισαν τον ήχο της jazz στη δεκαετία του ’70, βάζοντας σε πλήρη εφαρμογή τα διδάγματα του post bop και της free jazz και συνδυάζοντάς τα έτσι ώστε να δώσουν κάτι νέο.

Ο Billy Harper αποδείχτηκε ένας από τους πιο άξιους συνεχιστές της jazz που μας έδωσε στα ’60s ο μέγας John Coltrane, όχι αντιγράφοντας τον ήχο και το παίξιμό του, αλλά χτίζοντας πάνω σε αυτόν και σε μια ευρύτατη αισθητική γκάμα, που πιάνει από το gospel και το blues και καταλήγει στις παρυφές της free. Ο Billy Harper ξεκίνησε από τη σκηνή των rhythm & blues του Τέξας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κι έφτασε να στολίζει με τον ήχο του –και τις συνθέσεις του– σπουδαίες στιγμές της σύγχρονης jazz ιστορίας (δίπλα στον σπουδαίο ενορχηστρωτή Gil Evans φέρ’ ειπείν) ή, στις μέρες μας, να παίζει με το δικό του γκρουπ, σαν πραγματικός γίγαντας του σαξοφώνου.

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 1

Ο Billy Harper έχει μια τεράστια εμπειρία στο post bop με το γκρουπ Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey ή με το αντίστοιχο του Max Roach. Υπήρξε βασικός σολίστ –αλλά και συνθέτης, με κομμάτια όπως «Thoroughbred», «Love your love», «Cry of hunger»– στην ορχήστρα του Gil Evans, ενώ οι προσωπικοί του δίσκοι στα ’70s θεωρούνται classics. Σε γενικές γραμμές, μέχρι σήμερα, τον βρίσκουμε να συνεργάζεται με top μουσικούς και να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του, όντας συνεχώς επί της ουσίας της τέχνης του.

Σε όλη την πορεία του παραμένει εξέχων και δημιουργικός μουσικός, με ισχυρή δισκογραφική και live παρουσία στις σκηνές της Νέας Υόρκης, της Ευρώπης ή της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, η συμμετοχή του πριν από δύο χρόνια στο φιλμ «I called him Morgan» (ένα αμερικανο-σουηδικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού jazz τρομπετίστα Lee Morgan) έφερε ξανά το όνομά του πιο έντονα στο προσκήνιο. Ο Billy Harper έρχεται στο «Half Note Jazz Club» (15-19/11) με το γκρουπ του, που αποτελείται από τους David Weis (τρομπέτα), Danny Grissett ( πιάνο), Luca Fattorini (κοντραμπάσο) και Eddie Hick (ντραμς).

Ο Μαύρος Άγιος

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 2

Με το όνομα «Black Saint» είχε χαρακτηρίσει ο Αφροαμερικανός ποιητής Amiri Baraka (ή LeRoi Jones) τον John Coltrane στα ’60s λόγω της ισχυρής πνευματικότητας της μουσικής του. Τον τίτλο «Black Saint» διάλεξε ο Billy Harper για έναν σπουδαίο δίσκο του του 1975, που έδωσε και το όνομα στην ιταλική ανεξάρτητη εταιρεία η οποία τον εξέδωσε κι έγινε ένα από τα πιο σημαντικά jazz labels.

Περισσότερες πληροφορίες

Billy Harper

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ με το κουιντέτο του κινούνται στα βήματα του John Coltrane.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης από την Ελλάδα και τον Πόντο στο Ελληνικό

Μια νοσταλγική βραδιά γεμάτη παράδοση και μουσική με τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2025

Φινάλε για το τουρ του Γιάννη Χαρούλη στον Λυκαβηττό

Μια συναυλία-γιορτή με αυθορμητισμό, ειλικρίνεια και κέφι θα στήσει ο αγαπημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Όλα όσα θα δούμε στο Σταυρό του Νότου τη νέα σεζόν

Σκιαδαρέσες, Κότσιρας, Πασχαλίδης, Ίκαρη, Ευρυδίκη και πολλοί ακόμη αγαπημένοι καλλιτέχνες επιστρέφουν αυτή τη σεζόν, προσφέροντας μοναδικές μουσικές βραδιές.

5 fun facts για τους Smash Into Pieces

To Armaheaven Prophecy: Europe Tour 2025 κάνει στάση στην Αθήνα αυτόν τον Σεπτέμβρη.

Η Στέγη φτιάχνει ένα νέο "σπίτι" για την τεράστια συλλογή του Γιάννη Πετρίδη

Η δισκοθήκη και η συλλογή του θρυλικού ραδιοφωνικού παραγωγού θα στεγαστεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένου χώρου για "ακρόαση, έρευνα και απόλαυση".

Τα συναυλιακά ραντεβού της εβδομάδας

Anne Clark, Peter Hook, Juan Diego Flórez, Dhafer Youssef, Jethro Tull και όσα ακόμα θα "ακούσουμε" ζωντανά τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Σαμπάνης ολοκληρώνει το τουρ του στο Κατράκειο

Ο δυναμικός ερμηνευτής και συνθέτης θα δώσει την τελευταία εμφάνιση του "Νιώσε Ό,τι Νιώθω Tour" μαζί με την Παυλίνα Βουλγαράκη.