Ο Στέλιος δεν ήταν μόνο ο γιος του Μάρκου

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ο Στέλιος Βαμβακάρης πήγε να συναντήσει τον πατέρα του αλλά και τους άλλους Αγίους που αγάπησε.

Ο Στέλιος δεν ήταν μόνο ο γιος του Μάρκου

Το νέο του θανάτου του Στέλιοιυ Βαμβακάρη με βρήκε «μεσοπέλαγα», έχοντας βγει μόλις από την Πάτρα, με ρότα την Αθήνα. Μου το είπε ένας φίλος που έπινε ως τότε ήσυχα, σ' ένα μπαρ του Μισισίπι...

Ο Στέλιος δεν ήταν μόνο ο γιος του Μάρκου - εικόνα 1

Μια από τις πρώτες μου σκέψεις ήταν πως ο Στέλιος κουβαλάει όλη την ιστορία του Μάρκου Βαμβακάρη - όχι όμως μόνο λόγω κληρονομικού δικαιώματος αλλά γιατί ήταν ένας, αυτοδικάιως, πανάξιος συνεχιστής του ρεμπέτικου ήθους και ύφους. Και όχι μόνο...
Βαθύς εραστής και σοβαρός μελετητής του μπλουζ, ο Στέλιος είχε προσεγγίσει στα μυστικά και στις ιδιαιτερότητες του ήχου - όχι της ξερής φόρμας - του αφροαμερικάνικου τραγουδιού και τα/τις είχε εντάξει στον δικό του προσωπικό ήχο και γραφή του ρεμπέτικου. [Έχει σημασία να μιλάμε για ήχο του μπλουζ και όχι για φόρμα - αυτό το ξέρουν και το έχουν ξεκαθαρίσει οι πιό προχωρημένοι τζάζμεν της εποχής μας].

Τελευταία φορά είδα τον Στέλιο μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Gazarte να ιερουργούν πάνω στη μουσική του Μάρκου - κι εκεί ο Στέλιος ήταν κυριολεκτικά στα ντουζένια του! Τον είχα γνωρίσει για πρώτη φορά, πριν από πολλά χρόνια, στο σπίτι ενός κοινού μας φίλου και κάτσαμε και μιλήσαμε για μπλουζ και τζαζ. Οι γνώσεις του ήσαν ουσιώδεις και έβρισκαν πεδίο εφαρμογής στις μουσικές του - που ήσαν πέρα από την κληρονομιά του Μάρκου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.