Ραντεβού με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι στη Λυρική

Με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι υποδέχεται το 2019 η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης γράφει για μια παράσταση που γεννά μεγάλες προσδοκίες.

Ραντεβού με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι στη Λυρική

Τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή για έξι παραστάσεις (από 19/1) στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ. Ύστερα από αρκετές σκηνοθετικές προσεγγίσεις σημαντικών έργων του λυρικού ρεπερτορίου με στίγμα σύγχρονο, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακή παραγωγή, αυτήν του Ελάιτζα Μοσίνσκι για τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1991.

Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στη Γένοβα του 14ου αιώνα και αφορά την άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία ενός ιστορικού προσώπου, του κουρσάρου και μετέπειτα δόγη Σιμόν Μποκανέγκρα. Στην τραγική δράση διαπλέκονται πολιτικά και προσωπικά ζητήματα: τα παιχνίδια εξουσίας αντιμαχόμενων ομάδων (πατρίκιοι και πληβείοι) για τον έλεγχο της πόλης-κράτους της Γένοβας και η ιστορία της χαμένης κόρης του Μποκανέγκρα, που δίνει επίσης αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις.

Ραντεβού με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι στη Λυρική - εικόνα 1

Η δημοφιλής όπερα, η μουσική της οποίας αντανακλά το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού, θα ανεβεί στην αναθεωρημένη εκδοχή του 1881 και όχι στην αρχική του 1857: η μεταξύ τους χρονική απόσταση είχε ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις στην Ιταλία. Αφενός επειδή ο Βέρντι εκφράζει –εν προκειμένω διά στόματος του ιστορικού δόγη της Γένοβας– τη σταθερή πολιτική του θέση (που ταυτιζόταν με την επιθυμία των συμπατριωτών του) για μια Ιταλία ελεύθερη κι ενωμένη, μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους· και αφετέρου διότι η όπερα είχε εξελιχτεί σταδιακά από το μελόδραμα σε μια πιο περίπλοκη μορφή μουσικού δράματος, καθώς η Ιταλία είχε βιώσει μιαν εθνική επανάσταση και στο περιβάλλον των ποιητών του Μιλάνου του 1880 ο συμβολισμός, ο υπαινιγμός και η επιτηδευμένη ασάφεια αποτελούσαν κυρίαρχες τάσεις μιας νέας ευαισθησίας.

Θεωρώντας τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» ένα στοχαστικό και φιλοσοφικό έργο, στο οποίο η αίσθηση της δραματικής αλήθειας και του ρεαλισμού αμβλύνεται από στιγμές γαλήνης κι ευγένειας, ο Αυστραλός διακεκριμένος σκηνοθέτης Ελάιτζα Μοσίνσκι άντλησε έμπνευση από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης για την εντυπωσιακή παραγωγή, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με το Κόβεντ Γκάρντεν. Βασικό εικαστικό λαϊτμοτίφ της ιστορικής σκηνοθεσίας του αποτελούν οι εικόνες της θάλασσας, που επανέρχονται διαρκώς ως μια αναφορά στη θνητότητα.

Ραντεβού με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι στη Λυρική - εικόνα 2

Υπό τη μουσική διεύθυνση δύο αρχιμουσικών της νεότερης γενιάς, της Ζωής Τσόκανου και του Στάθη Σούλη, οι παραστάσεις δίνονται με διπλή διανομή, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων μονωδών. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σιμόν Μποκανέγκρα, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς για φωνή βαρυτόνου που έπλασε ο Βέρντι, εμφανίζονται δύο σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές με διεθνή σταδιοδρομία, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Η πρώτη διανομή έχει την πολυτέλεια να περιλαμβάνει ακόμη τη Ρουμάνα εκλεκτή υψίφωνο Τσέλια Κοστέα, που θα ενσαρκώσει τη Μαρία Μποκανέγκρα (Αμέλια) και τον Μεξικανό διάσημο τενόρο Ραμόν Βάργκας ως Γκαμπριέλε Αντόρνο. Τους αντίστοιχους ρόλους στη δεύτερη διανομή θα ερμηνεύσουν δύο αξιόλογοι νέοι μονωδοί, η Άννα Στυλιανάκη και ο Δημήτρης Πακσόγλου. Στον σημαντικό ρόλο του Γιάκοπο Φιέσκο εναλλάσσονται οι μπάσοι Χριστόφορος Σταμπόγλης και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ σε αυτόν του Πάολο Αλμπιάνι οι βαρύτονοι Γιάννης Σελητσανιώτης και Κύρος Πατσαλίδης.

Περισσότερες πληροφορίες

«Σιμόν Μποκανέγκρα»

  • Όπερα

Η σπουδαία όπερα του Βέρντι παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Πρόκειται για μια αναβίωση της σκηνοθεσίας του Ελάιτζα Μοσίνσκι από τον Ρόρι Φαζάν, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο να εναλλάσσονται στον επώνυμο ρόλο. Διευθύνουν η Ζωή Τσόκανου και ο Στάθης Σούλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι εκρηκτικοί Clamm τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Η αυστραλιανή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή της Death Disco και παρουσιάζει το νέο της δισκογραφικό υλικό, συνοδευόμενοι από τους Kidney Black και τους Frenzee.

Taki Tsan & Phyrosun στα Πανοραμικά Σκαλιά του Νιάρχου

Δύο θρύλοι της εγχώριας hip hop σκηνής έρχονται το φθινόπωρο στην Αθήνα ερμηνεύοντας ακυκλοφόρητα τραγούδια αλλά και παλαιότερα υλικό της δισκογραφίας τους.

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσα από τους μουσικούς τόπους

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, η γυναικεία χορωδία έρχεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.

"Τόσκα" στο Ηρώδειο: σταθερή καλλιτεχνική αξία και …εισπρακτική επιτυχία!

15 χρόνια μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση στον κεντρικό ρόλο στο θέατρο "Ολύμπια", η Λετονή υψίφωνος Κριστίνε Οπολάις απέδειξε ότι παραμένει μία σκηνικά εκθαμβωτική Τόσκα.

Οι Pink Floyd, ο αρχαίος θεός Πάνας και ο "Άνεμος στις Ιτιές"

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, το ντεμπούτο τους "The Piper At The Gates of Dawn" παραμένει θεμελιώδες για το τι εννοούμε μιλώντας για ψυχεδελικό rock.

Madrugada: Αλλαγές στις τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Η Ελληνονορβηγίδα Amanda Tenfjord θα ανοίξει το πολυαναμενόμενο live στις 24 Σεπτεμβρίου.